(FOTO) Nepremičnine v Mariboru in okolici: Nova stanovanja so privlačna v mestu in na vasi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.04.2023 06:00

Kakšna je aktualna ponudba novogradenj? Graditelji želijo izpolniti zahteve sodobnega kupca, ki se spreminjajo, hkrati pa trgu ponuditi čim bolj energetsko varčno in trajnostno gradnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Šentilju bo že letos nove stanovalce sprejel ničenergijski večstanovanjski objekt.
Knuplež nepremičnine

Razlika v gradnji večstanovanjskih objektov danes in nekoč je tako v materialih kot tudi v hitrosti gradnje. Sodobni graditelji stremijo predvsem k trajnosti in energetski učinkovitosti, na kar nas opozori tudi Dejan Turk iz podjetja Komunaprojekt, d.d. Po njegovih besedah se večstanovanjski kompleksi danes gradijo pretežno v armiranobetonski izvedbi. Prednosti tovrstne izvedbe sta predvsem hitra gradnja in konstrukcijska trdnost objektov. Kot poudari Turk, so energetska učinkovitost, vgradnja sodobnih materialov in trajnostni vidik ključni dejavniki pri odločitvi za nakup nepremičnine. "Strankam je v današnjih časih zlasti pomembna energetska učinkovitost kupljene nepremičnine in s tem povezani nizki stroški obratovanja. Veliko strank se namreč odloča za prodajo svoje stare energetsko potratne nepremičnine z namenom nakupa nove, ki jim bo zagotavljala nižje stroške in večje udobje bivanja," še opaža sogovornik.

Stanovanjsko-poslovna soseska Pesniški vrtovi je že skoraj razprodana.
Komunaprojekt/Pesniški vrtovi

Bolj pomembna ​Versace keramika ​

Tudi Primož Pinter, direktor podjetja Primius gradnje, razlaga, da je vsaka nepremičnina na svetu unikatna, takšen pa je tudi današnji kupec. Zatrdi, da ni izdelanega vzorca, kaj je kupcem najpomembnejše. A prepričan je, da je lokacija pogosto tista, ki prevesi tehtnico pri odločitvi kupca. Prav tako Pinter opaža, da je povprečnemu kupcu pomembno zgolj to, kar se vidi s prostim očesom. "Trajnostne sestavine v gradnji vsaj zaenkrat kupcem niso pomembne, še posebej zanje nekateri niso pripravljeni plačati," o izkušnjah s kupci razlaga Pinter in dodaja, da je podobno tudi drugod po svetu, kot izjemo pa navede zgolj severno Evropo, kjer imajo slogan Gradimo tako, da bo dobro za nas in tudi za generacije, ki nam sledijo. "Takšna gradnja je tudi edina pravilna, na žalost pa ima višjo investicijsko vrednost kot sicer. Kupci v Sloveniji niso pripravljeni plačati takšne gradnje, četudi so zanjo finančno sposobni," ocenjuje Pinter. Meni, da je težava v ozaveščenosti kupcev. "Trajnostnih sestavin enostavno ne sprejemajo za svoje in nujne," poudari. "Dokler bo ozaveščenost tako nizka, bosta pomembni zgolj Versace keramika in zlata pipa."

Podjetje Primius gradnje gradi stanovanjske objekte - naj gre za bloke ali vrstne hiše - montažno. "S tem pridobivamo na hitrosti, natančnosti, večji prijaznosti do okolja, saj se celotna konstrukcija objekta proizvede v standardiziranem postopku. S premišljeno zasnovano konstrukcijsko zasnovo dosegamo tudi boljše rezultate na področju zvočne izolacije, kot nam je to uspevalo v preteklosti. Rezultati zvočne izolacije so odlični tudi brez nadgradnje z dodatno zvočno izolacijo, vendar vse mejne zidove nadgradimo tudi s toplotno in zvočno izolacijo. Na takšen način pridemo do kakovosti bivanja, ki je primerljivo z bivanjem v individualnih hišah," pojasni Pinter.

V bližini nakupovalnega središča Supernova na Studencih so zgrajene nove vrstne hiše, ki se del stanovanjske soseske Primius.
Primius gradnje

Zahteve kupcev se spreminjajo

V podjetju Novogradnje Maribor so zagovorniki klasične gradnje z uporabo trajnostih sodobnih materialov. Kot razloži Luka Jurič iz omenjenega podjetja, največ pozornosti namenijo projektom že veliko pred gradnjo, med projektiranjem, kjer stavbam in stanovanjem skušajo zagotoviti najustreznejšo tlorisno postavitev in odlično naravno osvetlitev. "Temu sledi faza izbire izvajalcev, vgrajenih naprav in materialov, da bo objekt grajen kakovostno in v skladu z vsemi predpisi. Veliko pozornost posvečamo dobri izoliranosti stavbe, da stroške vzdrževanja in energetske učinkovitosti omejimo na minimum. Ob vseh podražitvah energije, s katerimi se srečujemo in se zagotovo bomo srečevali še v prihodnosti, skušamo vsem našim projektom zagotoviti varčnost pri porabi energije," pojasni Jurič. Ugotavlja, da se nakupne navade ter zahteve kupcev spreminjajo. Kupci več poudarka namenjajo uporabnosti stanovanja in kakovostnim zunanjim površinam. Pred nakupom detajlno spoznajo projekt in se seznanijo z lastnostmi stavbe in stanovanja. "Na ta način lahko pravočasno planirajo izbiro pohištva, materialov in postavitve v stanovanju," poudari Jurič.

Tudi v podjetju Knuplež nepremičnine nam Nina Škrlec pojasni, da je tistim, ki danes kupujejo nova blokovska stanovanja, zelo pomembna kakovost vgrajenih materialov in s tem povezani nizki stroški bivanja. Seveda so izrednega pomena lokacija, bližina šole, vrtca in trgovin, še razkrije sogovornica.

Stanovanja na obrobju Maribora postajajo vse bolj zanimiva za mlade družine, zlasti če je blizu vsa potrebna infrastruktura.
Shutterstock

Tudi novogradnje zunaj Maribora se dobro prodajajo

Povpraševanje po novogradnjah je zelo veliko, poudari Mojca Žižek Mesarec iz nepremičninske agencije Galea nepremičnine. Veliko novih stanovanj se proda, še preden se začne graditi, vse bolj zanimivo pa postaja obrobje Maribora, denimo Šentilj, Pesnica, Kungota. "Pandemija je spremenila bivalne zahteve ljudi. Danes se večina seli iz mest, stran od vrveža in prometnih zamaškov, v objem narave," poudari Žižek Mesarčeva. Tega pa se dobro zavedajo tudi investitorji.

V Komunaprojektu ne skrivajo zadovoljstva nad dobro prodajo stanovanj v stanovanjsko-poslovnem objektu Pesniški vrtovi, ki je v zadnji fazi izgradnje in se razprostira v Pesnici, nedaleč od Maribora, avtoceste in v bližini državne meje z Avstrijo. V štirih blokih - nekaj stanovanj je še na voljo - bo 90 stanovanj, trije poslovni prostori in podzemna garaža s 110 parkirnimi mesti. "Cene stanovanj so konkurenčne, upoštevaje razmerje med ceno in kakovostjo," poudari Dejan Turk. Tudi nadaljnjih načrtov jim ne manjka: v naslednjih letih načrtujejo izgradnjo nove soseske 40 hiš v Kidričevem pri Ptuju, dveh poslovnih in dveh stanovanjskih oziroma stanovanjsko-poslovnih objektov. V Erjavčevi ulici na Studencih v Mariboru, v neposredni bližini Doma pod gorco, pa so že pričeli zemeljska dela za izgradnjo stanovanjskega objekta višje kakovosti bivanja.

Veliko novih stanovanj se proda, še preden se začnejo graditi.
Shutterstock

Zanimiv za gradnjo novih stanovanj je tudi Šentilj, tik ob državni meji z Avstrijo, kjer podjetje Knuplež nepremičnine gradi večstanovanjski ničenergijski objekt z dvajsetimi stanovanji, ki bodo vseljiva letos jeseni. Cena kvadratnega metra brez DDV se začne pri 2000 evrih, pojasni Nina Škrlec. Poleg Šentilja večstanovanjski ničenergijski objekt raste tudi v središču Zgornje Kungote, kjer bo na voljo 12 stanovanj. Vseljiv bo poleti 2023. Prihodnje leto načrtujejo gradnjo večstanovanjskega objekta v Gornji Radgoni.

Večstanovanjsko stavbo z 12 stanovanji bodo zgradili tudi v Zgornji Kungoti.
Knuplež nepremičnine

Gradnja v središču mesta

Tistim, ki bolj cenijo udobje mesta kot primestja, v podjetju Primius gradnje ponujajo vrstne hiše v stanovanjski soseski Primius v neposredni bližini nakupovalnega središča Supernova. "Na voljo so le še štiri enote na ključ s ceno, nižjo od 2000 EUR/m2 z vključenim DDV," pojasni Pinter. V maju pa načrtujejo gradnjo večstanovanjskega objekta s 25 enotami na Pobrežju v neposredni bližini Osnovne šole Draga Kobala. Na voljo bodo zgolj dvo- in trisobna stanovanja.

In kaj ponujajo Novogradnje Maribor? Kot pojasni Jurič, so aktualni projekti štirje: Dravski kristali na Studencih, Zelena soseska na Pobrežju, Novi vrtovi na meji med Taborom in Studenci ter Sončne terase II v Košakih. "Slednja dva projekta sta v pridobivanju gradbenega dovoljenja, medtem ko soseski Dravski kristali in Zelena soseska sledita terminskim planom v gradnji. Prosta stanovanja so na voljo v soseski Dravski kristali, kjer poteka prodaja dveh objektov C in D, v vsakem bo 43 stanovanj. V soseski je predvidenih osem objektov s skupno 329 stanovanji. Zelena soseska z 58 stanovanji je v celoti prodana, kupci pa bodo ključe stanovanj prevzeli najkasneje v oktobru. Nadaljevanje gradnje soseske Novi vrtovi bo predstavljal blok H s 86 stanovanji, predvidenih je še pet objektov, katerih projektiranje že poteka. Predvidoma do jeseni pa bosta stekli prodaja in gradnja projekta Sončne terase II, kjer bosta sosesko zaključila dva objekta s po 14 stanovanji. Cene se oblikujejo na podlagi posameznega projekta, prilagajajo se dogovorjenim pogodbam z izvajalci, v povprečju pa se cene za kvadratni meter v tem obdobju gibljejo med 2700 do 2900 evri," pojasni.

Zelena soseska na Pobrežju, na obrobju Stražuna, ponuja stanovanja z razgibano tlorisno razporeditvijo.
Novogradnje Maribor

V prihodnosti načrtujejo še nekaj projektov, za katere poteka postopek projektiranja ali priprave za izvedbo projekta. "Dva velikopotezna projekta snujemo v ožjem centru Maribora, prvega na Taborskem nabrežju ob Ruški cesti v neposredni bližini Starega mostu ter drugega ob Ulici kneza Koclja, ki bo zapolnil karejsko gradnjo. Ne gre pozabiti še projekta Urbana soseska ob Belokranjski ulici na Pobrežju, kjer priprave na projektiranje in pridobitve dovoljenj tudi že pospešeno potekajo," še zatrdi Luka Jurič.

Foto: Shutterstock



Za kupce novih stanovanj sta obvezna balkon ali atrij ter vsaj eno parkirno mesto.
Foto: Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta