(FOTO) Predstavljamo nagrajene slovenske arhitekturne projekte

J. M.
26.09.2023 06:00

Kateri projekti in arhitekti so letos prepričali žirijo in si prislužili najvišje arhitekturne nagrade pri nas?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dans arhitekti so poskrbeli za odlično obnovo zdaj že ikonične arhitekture iz petdesetih let.
Miran Kambič

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto od leta 2005 organizira pregledno razstavo in podeli strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Namen priznanj je spodbujati ustvarjalno delo, usmerjati pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo, ureditve odprtega prostora in prostorsko načrtovanje ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja. ZAPS podeli tudi priznanja za posebne organizacijske in širše strokovne prispevke k razvoju in uveljavljanju institucije in stroke.

Letošnji prejemniki priznanj so:

Z leve: dr. Andrej Goljar, prof. dr. Aleš Vodopivec in dr. Aleš Mlakar
Mateja Jordovič Potočnik

Častni član ZAPS je postal dr. Andrej Goljar, nekdanji predsednik ZAPS z najdaljšim mandatom in daleč najširše odprto strukturo vodenja doslej. Člani so mu vodenje zaupali kar za štiri mandate, od leta 2009 do leta 2017, v času, ko je slovenska stroka pri urejanju prostora in graditvi delovala najbolj medsebojno povezano in se hkrati soočala tudi s posledicami velike gospodarske krize.

Platinasti svinčnik se podeli članu ZAPS za obsežen opus in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja. Za leto 2023 je komisija na predlog članov žirije podelila dva platinasta svinčnika.

Nagradi sta prejela prof. dr. Aleš Vodopivec, u. d. i. a., za področje arhitekture in dr. Aleš Mlakar, u. d. i. k. a., za področje krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja.

Zlati svinčnik

Priznanje zlati svinčnik podeljuje strokovna komisija za odlično realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture, vsako drugo leto pa tudi s področja prostorskega načrtovanja.

Nagrado zlati svinčnik za odlično realizacijo na področju arhitekture in krajinske arhitekture prejmejo naslednji projekti:

PRENOVA DVEH VRSTNIH HIŠ

odgovorni projektant: Vlatka Ljubanović, avtorji: DANS ARHITEKTI: Vlatka Ljubanović, Maja Cvelbar, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Katarina Pirkmajer Dešman

lokacija/leto izgradnje: Ljubljana, Slovenija/2022

naročnik: zasebni

Gre za odlično obnovo zdaj že ikonične arhitekture iz petdesetih let, obnovo, ki niti za hip ne dovoli, da bi se izgubila fina nit, ki jo prepoznamo kot pravo arhitekturo. Avtorji so ohranili tako umestitev stavbe kot fasadni plašč ter spoštljivo prenovili vse fasadne detajle in vrt. Prava vrhunskost projekta se pokaže v notranjosti. Arhitekti so na novo izumili vertikalno členitev stavbe – tekočo, sproščeno in odprto – da so obstoječi koncept prilagodili sodobnemu načinu bivanja.

Miran Kambič
Miran Kambič
Miran Kambič

BAZENSKI KOMPLEKS ČEŠČA VAS

odgovorni projektant: Milan Tomac, avtorji: ENOTA: Dean Lah, Milan Tomac, Jurij Ličen, Nuša Završnik Šilec, Polona Ruparčič, Sara Ambruš, Eva Tomac, Eva Javornik, Urška Malič, Rasmus Skov, Sara Mežik, Jakob Kajzer, Peter Sovinc, Carlos Cuenca Solana, Goran Djokić

lokacija/leto izgradnje Češča vas, Slovenija/2023

tip objekta: javna zgradba

naročnik: Mestna občina Novo mesto

Vse, kar bazen zares potrebuje, je streha. Kot da bi ta mandat vzeli res dobesedno, so avtorji novega kompleksa v Češči vasi posegli po najbolj arhetipskem odgovoru – geometrijsko čisto začrtani in z a la skodlami pokriti štirikapni masi. Kot da bi jo preprostost koncepta osvobodila dvoma, se avtorska ekipa biroja Enota nikjer ne ustraši lastne ideje, nikjer ne zatakne pri nepotrebnih dodatkih ali zaplete pri odvečnih ambicijah.

Miran Kambič
Bazenski kompleks Češča vas
Miran Kambič
Bazenski kompleks Češča vas
Miran Kambič

VRTEC KOČEVJE, ENOTA ČEBELICA

odgovorni projektant: Jure Hrovat

avtorji:

arhitektura: SVET VMES, Jure Hrovat, Ana Kreč, Katja Paternoster,

krajinska arhitektura: KOLEKTIV TEKTONIKA Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Katja Mali

lokacija/leto izgradnje: Kočevje, Slovenija/2022

tip objekta: vrtec

naročnik: Občina Kočevje ob sofinanciranju Eko sklada, Slovenski okoljski javni sklad, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Projekt je vse do ravni detajla izjemno dovršeno izveden, kar je pri javnih investicijah redko in pohvale vredno – sploh tam, kjer za razliko od večjih urbanih središč tovrstne investicije terjajo precejšen delež občinskega proračuna. Očitno je, da avtorji dobro razumejo, prepoznajo in upoštevajo potrebe lokalne skupnosti, staršev in zaposlenih, predvsem pa mladega roda uporabnikov. Zasnovali so objekt, ki je premišljeno umeščen v naselbinsko tkivo, kakovostno izveden, prijeten za delo in v prvi vrsti namenjen otroku. Ta vrtec življenja ne simulira, temveč o njem uči – na najboljši način.

Ana Skobe, Matevž Paternoster, Žiga Lovšin
Ana Skobe, Matevž Paternoster, Žiga Lovšin

NADKRITJE OSTALIN CERKVE SV. JANEZA KRSTNIKA V ŽIČKI KARTUZIJI – MEDPROSTOR

odgovorni projektant: Rok Žnidaršič

avtorji: MEDPROSTOR: Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić, Dino Mujić; odgovorni konservator: ZVKDS OE Celje: Matija Plevnik

lokacija/leto izgradnje Stare sleme, Žička kartuzija, Slovenija/2022

tip objekta: javna zgradba

naročnik: Občina Slovenske Konjice

Pri projektu nadkritja ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika avtorske skupine Medprostor drznost in skromnost hodita z roko v roki. Ruševino v resnici zaznamuje tisto, kar ji manjka. Prav s to vrzeljo v nas odpira prostor spomina in domišljije. In največja odlika projekta je morda ravno v tem, da to misel razume. Dodani novi arhitekturni detajli razlagajo stare, izbrani novi materiali se oplajajo iz obstoječega, nove tehnične rešitve stkejo vez med preteklostjo in prihodnostjo. Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji je mojstrsko delo.

Nadkritje ostalin cerkve Sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji 
Miran Kambič
Miran Kambič
Miran Kambič

MOST ZA PEŠCE IN KOLESARJE V IRČI VASI

odgovorni projektant: Blaž Budja

avtorji:

JEREB IN BUDJA ARHITEKTI: Blaž Budja, Rok Jereb,

PONTING, PIPENBAHER INŽENIRJI:Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl;

krajinska ureditev: dr. Dušan Stupar

lokacija/leto izgradnje Irča vas pri Novem mestu, Slovenija/2023

velikost območja/objekta 1.860 m2/razpon 130 m

tip objekta: urbani prostor

naročnik: Mestna občina Novo mesto

Avtorjem je z rešitvijo, ki uspešno združuje arhitekturno, inženirsko in krajinskoarhitekturno stroko, v prostor uspelo prenesti nesporno enega najlepše oblikovanih in umeščenih mostov, ki prepoznavnost in doživljanje arhitekture in narave ne samo spoštuje, temveč k njima tudi prispeva. Most je zasnovan brez vmesnih podpor, kot obešena mostna konstrukcija z vitko, oblikovno izčiščeno in skrajno racionalno konstrukcijo, ki kot tanka linija v blagi krivulji povezuje oba bregova, hkrati pa ne posega v strugo vodotoka, kar omogoča neoviran pretok reke tudi ob višjih vodostajih.

Blaž Budja
Blaž Budja

Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja

Nagrado zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja prejme projekt

UREDITEV ROMSKEGA NASELJA BREZJE-ŽABJAK

odgovorna prostorska načrtovalka: mag. Jelka Hudoklin

sodelavci: Igor Črnugelj, mag. Radovan Nikić, mag. Zoran Gajski, Jernej Radovac, mag. Irena Hočevar, Tanja Jerin, Izidor Jerala

projektivno podjetje: Acer Novo mesto d.o.o.

Lokacija/leto izvedbe: Novo mesto, Slovenija/2018

Velikost območja 29 ha

naročnik: Mestna občina Novo mesto

Z izrazito interdisciplinarnim pristopom, z aktivnim vključevanjem uporabnikov prostora, občine in tudi resornega ministrstva ter s številnimi posveti, vključno s prikazom in prenosom parcel na teren, je bila dosežena in izbrana rešitev, sprejemljiva v lokalnem okolju. Komisija je projektu podelila priznanje zlati svinčnik zaradi pomembnega prispevka k reševanju tovrstne problematike ter izkazane pomembnosti prostorskega načrtovanja v iskanju rešitev za povečanje kakovosti bivanja in izboljšanje družbe, v danem primeru pa tudi zaradi možnosti nadgradnje kot enega od načinov za reševanje problema ustrezne integracije.

Acer Novo Mesto

Patinasti svinčnik

Patinasti svinčnik je priznanje za odlično realizacijo starejšega datuma, katere kakovostno načrtovanje in izvedba sta se potrdila z leti obstoja in uporabe. Patinasti svinčnik za leto 2023 prejme projekt:

POKOPALIŠČE SREBRNIČE

Avtorji:

Arhitektura: Aleš Vodopivec, Nena Gabrovec,

Krajinska arhitektura: Dušan Ogrin., Davorin Gazvoda,

Skulpture: akademski kipar Janez Pirnat

projektivno podjetje Arhitekton, d.o.o.

lokacija/leto izgradnje Srebrniče pri Novem mestu, Slovenija/2000

naročnik: Komunala Novo mesto

Če za večino stavb (z morebitnim presenečenjem v glasu) ob komentiranju povemo, da dobro kljubujejo zobu časa, tukaj ta dikcija nekako ne zveni pravilno. Srebrniče se ne starajo. S tokom let vedno bolj postajajo one same. Tu ne govorimo zgolj o trpežnosti materialov ali šarmantni patini. S tem ko se arhitektura in krajina postopoma zraščata in vedno bolj intimno prepletata, projekt šele zares dobiva svoj pravi značaj. Če se mu druge stavbe upirajo, se – ravno zato, ker niso zgolj stavba – Srebrniče vraščajo v čas.

V času realizacije je bilo veliko pozornosti posvečene temu, kako je kot prvo "gozdno pokopališče" pri nas predstavljalo povsem nov model in novo tipologijo ureditve, ali novosti, da je bilo v samem začetku zasnovano kot sekularen, ne verski prostor. Danes, ko se je hrup polegel, lahko nekje na obrobju Novega mesta stopimo na tlakovano os, ki nas skozi diskretno vrzel med vstopnim objektom in strmim terenom popelje v gozd. Že ta prvi stik nam nakaže, da kraj ponuja neko drugačno razmišljanje konca. Smrti niti ne spektakularizira niti ne banalizira. K njej pristopa mirno in z dostojanstvom.

Davorin Gazvoda
Davorin Gazvoda

Podelitev nagrad 6. oktobra

Dan arhitektov, ki bo letos potekal 6. oktobra v Novi Gorici, je osrednji letni dogodek Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, namenjen podelitvi stanovskih nagrad in priznanj ter izbrani aktualni temi. Letos bo Dan arhitektov posvečen arhitektu Edvardu Ravnikarju, njegovim urbanističnim zasnovam, arhitekturi in izročilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta