Energetsko varčna naj bodo tudi vhodna in garažna vrata

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.04.2023 04:00

Se lotevate prenove doma? Da bi celotna stavba zagotavljala odlično toplotno izolacijo, je smiselno zamenjati tudi vrata in garažna vrata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hörmann Slovenija

K trajnosti, predvsem pa energetski varčnosti hiš veliko prispeva tudi sodobno stavbno pohištvo. Blaž Vedenik iz podjetja Hörmann Slovenija je na vprašanje, kaj lahko stranki ponudijo, ko ta zahteva vhodna vrata za energetsko varčno hišo, odgovoril, da so to aluminijasta vrata, ki so v celoti polnjena s poliuretansko peno. “Pri vhodnih vratih se ta pena optimalno poveže s profilom vrat, z notranjimi in zunanjimi deli pločevine ter z zasteklitvijo. Ta elegantna konstrukcija je prepričljivejša v primerjavi z drugimi sistemi vrat, pri katerih so komponente samo zlepljene, še posebno zaradi visoke oblikovne stabilnosti in odpornosti proti poskusom vloma ter izboljšane toplotne izolacije, saj pri zasteklitvah ne nastanejo toplotni mostovi.”

Hörmann Slovenija

Pomembna so tudi kakovostna tesnila. Ta morajo, kot pove Vedenik, optimalno tesniti tudi pri ekstremnih temperaturnih razlikah. “Notranje tesnilo obda celotno vratno krilo. Srednje in zunanje pripirno tesnilo je vstavljeno na treh straneh: zgoraj in ob strani,” pojasni Vedenik.

Hörmann Slovenija

Kaj pa garažna vrata? “Energijsko varčna garažna vrata premorejo odlično toplotno izolacijo. Toplotno ločene lamele so debeline 67 mm in 1,0 w(m2-k) na vgrajena vrata. Za dodatek boljše toplotne prevodnosti pa lahko dodamo plastičen profil, ki se namesti skupaj z okvirjem vrat in omogoča učinkovito toplotno ločitev podboja in stene, kar izboljša toplotno izolacijo do 15 odstotkov. Poleg tega pa dodatna tesnila z utorom na obeh straneh in v zgornjem delu vrat zmanjšajo izgubo energije ogrevanja iz notranjosti garaže,” pojasni sogovornik.

Hörmann Slovenija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta