(FOTO) Sobne rastline, ki navdušujejo kot solistke

Jasna Marin Jasna Marin
20.01.2021 03:00
Naj vas naslov ne zavede - ne pišemo o rastlinah, nadarjenih za petje ali igranje na inštrument, temveč o lončnicah, ki so tako opazne in očarljive, da zlahka same stojijo v prostoru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Juka

Solitarna rastlina je tista, ki navadno sama stoji v prostoru ali določenem predelu sobe (solitaren pomeni posamezen ali osamljen). Navadno gre za večjo lončnico, ki s svojo obliko in sijočimi listi ustvarja prijetno vzdušje v domu ali poslovnem prostoru, ni pa to pravilo. Razen velikih arhitekturnih rastlin lahko namreč kot samostojni okras uporabimo tudi raščave vzpenjavke, pa tudi manjše rastline s pisanimi listi, viseče in navsezadnje tudi cvetoče lončnice.

Vitezova zvezda
Pflanzenfreude.de



Zamija
Pflanzenfreude.de

Arhitekturne rastline in vzpenjavke

Če želimo prostor polepšati s solitarno rastlino, ki bo postavljena kot žariščna točka, da bi tako pritegnila našo pozornost in zanimanje obiskovalcev, potem bo za tovrstno popestritev zagotovo najprimernejša velika pokončna rastlina s privlačnimi listi in stabilno rastjo. Najpogosteje kot solitarni zeleni okras izbiramo visokorastoče fikuse (Ficus benjamina, F. elastica, F. lyrata), pa dracene, juke, šeflere, difenbahije, kroton, papirjevec in najrazličnejše palme.

Palma
Pflanzenfreude.de



Kroton 
Pflanzenfreude.de

Tudi vzpenjavke so imenitne solitarne rastline, med njimi je najbolje poiskati takšne, ki imajo bodisi velike bodisi zanimive ali pisane liste. Sem prištevamo monstero, filodendron, skindapsus, bršljanasto aralijo, vito (Cissus), pa tudi kakšne cvetoče vzpenjavke, kot sta denimo pasijonka in tumbergija.

Pisane, viseče in cvetoče

Posebna kategorija rastlin, ki so primerne za "soliranje", so rastline s pisanimi listi. Zanje je v splošnem značilno, da potrebujejo več svetlobe od sorodnih zelenih rastlin, kajti le tako ohranijo pisano strukturo. Primerne kot samostojni okras v domu so begonije, kaladijum, kroton, poprovka, kalateja, afelandra, avkuba. Med visečimi okrasnimi lončnicami pa so kot posamezne rastline privlačne kosmuljka (Chlorophytum), ki so izjemno trpežne in dobro uspevajo tudi, če pozabimo zalivati. Tudi kolumneja je zanimiva viseča rastlina, ki jo krasijo cevasti rdeči in oranžno-rdeči cvetovi, potrebujejo pa redno pršenje. Tudi nekatere vrste praproti so primerne za viseče košare.

Bršljan
Pflanzenfreude.de


Aglaonema
Pflanzenfreude.de

Rastline s privlačnimi cvetovi, ki s svojimi barvami poživijo prostor, so begonija, vijolica, ciklama, gloksinija, orhideja, azaleja, vitezova zvezda, pomembno pa je, da izberemo tudi okrasne lončke, ki bodo dodatno poudarili njihovo lepoto. Kakšni višji elegantni lonci so najlepši za orhideje.

Orhideja 
Blumenbüro Holland


Samolist ali spatifil
Pflanzenfreude.de



Bananovec
Blumenbüro Holland

Okras v dnevni sobi

Zanimiv je podatek, da kar 80 odstotkov ljudi dnevni prostor opremi z rastlinami, in to običajno z najlepšimi primerki. Za bivalni prostor so najprimernejše velike arhitekturne rastline, kot so palma, sagovec, juka, dracena, fikus ali celo kakšna sukulenta in kakteja, zagotovo pa si je treba ob nakupu vzeti čas tudi za izbiro ustrezne okrasne posode.

Kaktus
Pflanzenfreude.de


Slonova noga
Pflanzenfreude.de
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta