(FOTO) Ste na domačem vrtu izbrali pravi prostor za letno kuhinjo?

J. M.
26.05.2023 07:00

Pri načrtovanju postavitve letne kuhinje je bistveno, da na vrtu ali terasi izberete prostor, ki bo omogočal udobno in funkcionalno uporabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Outdoor Atelier
Accent Barbiero/Matthew Millman

Letna kuhinja, ki jo navadno sestavljajo korito s pipo za vodo, delovni pult, prostor za shranjevanje drv in drugih pripomočkov, police in omarice ter kurišče - vse skupaj v vsaj približni trikotni postavitvi -, naj bo v vrtu postavljena v neposredno bližino terase z jedilno mizo.

Pravzaprav moramo letno kuhinjo načrtovati skupaj s prostorom, kjer želimo pripravljene jedi zaužiti. Če ohranimo vidno povezavo in vmes uredimo utrjeno talno površino, je lahko letna kuhinja od mize tudi nekoliko bolj oddaljena, vmes pa se lahko poigramo z nasadi okrasnih in uporabnih rastlin. Posebno zanimive so letne kuhinje na razgibanem terenu, ko z dodatnimi fiksnimi klopmi, prostori za shranjevanje pripomočkov in stopnicami prostor na manjši površini členimo v več enot.

Xyladecor

Dostopnost in prilagodljivost prostora

Tu je nekaj ključnih vidikov, na katere moramo biti pozorni pri izbiri prostora za letno kuhinjo:

Dostopnost in povezava z obstoječim prostorom. Izberimo prostor, ki je enostavno dostopen iz hiše in zunanjih prostorov, kot so terasa ali bazen. Pomembno je zagotoviti dobro povezavo med letno kuhinjo in drugimi deli vrta, da olajšamo pretok med prostori in ustvarimo prijetno in funkcionalno okolje.

Cosentino

Zavetje pred vremenskimi vplivi. Dobro je postaviti letno kuhinjo na mestu, ki ponuja ustrezno zaščito pred vremenskimi vplivi, kot so močno sonce, veter ali dež. Kakšno zavetje želimo? Bo letna kuhinja v zavetju dreves, senčnikov, nadstreškov ali paviljona? Bistveno je, da si zagotovimo udobje med pripravo in uživanjem obrokov na prostem.

Dukin

Povezava z infrastrukturo. Preverimo, ali izbrani prostor omogoča enostaven dostop do vodovodne napeljave, odtokov in električne inštalacije. Letna kuhinja bo potrebovala povezavo s pitno vodo za kuhanje in pomivalno korito ter električno napeljavo za delovanje različnih naprav, kot so žar, hladilnik, kuhalna plošča ... Prav tako razmislimo o možnostih za plinsko napeljavo, če želimo uporabljati plinski žar.

Cosentino

Prilagodljivost prostora. Pomembno je izbrati prostor, ki bo dovolj velik in prilagodljiv za namestitev želenih elementov letne kuhinje, kot so žar, pomivalno korito, delovne površine, shranjevalni prostor, miza za pripravo obrokov. Prav tako potrebujemo prostor za udobno sedenje in postrežbo hrane ter premikanje med posameznimi deli letne kuhinje.

Outdoor Atelier
Accent Barbiero/Matthew Millman

Estetski vidik. Prostor za letno kuhinjo naj se estetsko ujema z ostalim vrtnim okoljem in stilom doma. Primerno je o uporabiti materiale, barve in oblike, ki se skladajo z obstoječim vrtnim prostorom. Upoštevati je treba tudi širšo okolico, kot so razgledi, po potrebi poskrbeti za zasebnost in pomisliti na morebitne prostorske omejitve.

Dukin



Dukin

Izbor materialov in povezave v vrtu

Unikatno načrtovana in izdelana letna kuhinja bo narejena iz sodobnih odpornih materialov ali pa iz kamna, teraca, lesa, morda celo opeke.

Leseni deli naj bodo uporabljeni v varni razdalji od kurišča, prav tako je izjemnega pomena, da poskrbimo za ustrezno odvajanje dima in primerno varnostno razdaljo med kuriščem in sedišči. Pokrita letna kuhinja bo zahtevala manj vzdrževanja zaradi padavin, prav tako pa bo na ta način lažje zagotoviti ustrezno umetno svetlobo v letni kuhinji ob večerih. Delovne površine naj bodo dobro osvetljene, preostale prostore pa lahko zavijemo v romantiko z uporabo odprtega ognja in sveč.

Domiselno oblikovana letna kuhinja se lahko neposredno nadaljuje v zelenjavni in sadni vrt v visokih gredah. V tem primeru je najbolje, da so vsi uporabljeni materiali čim bolj enotni, postavitev pa razgibana, podpira logične smeri v vrtu.

Cosentino


Modularna struktura kuhinje ponuja neskončne rešitve. Aluminijasti nosilni okvir je mogoče združiti s številnimi moduli iz brušenega kamna v različnih kombinacijah, pri čemer ohrani svojo pristno linearno zasnovo.
Kettal
Kettal
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta