(FOTO) Kam umestiti zelenjavni vrt, če živite v vrstni hiši? Tu je rešitev ...

Jasna Marin Jasna Marin
12.04.2023 17:00

Urejanje majhnih vrtov ob vrstnih hišah prinaša precej izzivov. Poleg tega je tudi zemlja na vsaki parceli lahko drugačna - ponekod je močvirnata, drugje peščena. Kako torej zasnovati zelenjavni vrt?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Preden se lotite snovanja vrta, je treba upoštevati lego in osončenost zemljišča, kakovost in tip prsti, drenažo, razgibanost terena, sence, ki padajo na zemljišče, vetrovne predele pa tudi rastline, ki so morebiti že posajene na vrtu. Majhne in ozke vrtove, kakršni so običajno ob vrstnih hišah, je najbolje razdeliti na več predelov. Najbližje terasi je običajno smiselno zasnovati okrasni vrt. Kje pa naj bodo sadne in zelenjavne grede?

Zelenjava in sadje

Sveža zelenjava z domačega vrta je neprecenljiva dragocenost, enako velja tudi za doma pridelano sadje - neškropljen pridelek, ki ga svežega utrgate in zaužijete, je veliko kakovostnejši in bogatejši z vitamini ter rudninami kot vrtnine in sadje, kupljeni v trgovinah. Zato je vsak košček vrta, ki ga namenite rastlinam s plodovi, pametno izkoriščen. Maline, kosmulje, ribez in še kakšno grmasto jagodičje bo dobro uspevalo v ličnih gredicah, ograjenih s palisadami. Les naj bo zaščiten z nestrupenimi premazi za les, enako velja, če boste na vrt postavili latnik ali leseno pergolo, po kateri se bodo vzpenjale rastline. Ne nazadnje lahko jagodičje posadite tudi v velike posode.

Maline in drugo jagodičje
Flowercouncil

Zelenjavna greda naj bo umeščena ob rob vrta, kam ob ograjo, nikakor pa ne na sredo trate. Tudi najbolj oddaljen del vrta je lahko namenjen zelenjavi in sadnemu drevju ali jagodičju. Zasaditve in ograjene gredice, postavljene ob rob tlakovane poti, ograje ali terase, vam bodo omogočile, da boste precej laže kosili in urejali vrt, saj bo na poti manj nepotrebnih ovir.

Jasna Marin

Visoka ali klasična greda

Prav tako je je treba poznati značilnosti prsti, ni namreč vseeno, ali je peščena, glinasta ali vsebuje organsko snov ... Vse to vpliva na izbor grede. Visoke grede lahko zgradite iz opek, lesenih železniških pragov, debelih desk ali betonskih zidakov. Takšne grede razgibajo vrt, lahko pa so zgrajene v terasah in tako ponujajo več prostora za rast najrazličnejših vrtnin, obenem pa navidezno povečajo vrt.

Zeliščna greda
Jasna Marin

Če imate na vrtu glinasto zemljo ali močvirnato prst, uporabite vertikalne sisteme, torej gomile ali visoke grede. Nasprotno, če imate peščeno zemljo, ni potrebe za visoke grede, obdelovalni površini dodajajte samo kompost.

Naj delo ne bo breme

Ne glede na to, ali bo naš vrt preprost ali zahtevnejši, zmeraj naj bo zasnovan tako, da vam bo delo v njem v veliko veselje, ne pa v breme. Zato že ob načrtovanju upoštevajte želje in potrebe družinskih članov, da bo vrt prijeten vsem, zlasti pa tistemu, ki bo največ časa preživel v njem in ga skrbno urejal.

Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta