(FOTO) Tako v vročinskem valu znižujejo temperaturo v bližnji evropski prestolnici

J. M.
18.07.2023 10:29

Vročinski val tudi prebivalcem Dunaja povzroča preglavice. Da bi bilo življenje kljub visokim temperaturam tudi v mestnem središču bolj znosno, mestna vlada letno nameni 20 milijonov evrov za trajnostno ohladitev mestnih površin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Poleg kratkoročnih rešitev, kot so ohlajene sobe, pršilni sistemi in vodna igrišča, avstrijska prestolnica boj visokim temperaturam napoveduje predvsem z razbremenitvijo prometa in ozelenjevanjem mesta.

Dunajsko ulico Pfeilgasse so ob prenovi tudi ozelenili
Ma28/Christian Fürthner

Urejene tudi hladne cone

Vročinski valovi, ki jih povzroča podnebna kriza, so postali ena najpogostejših težav in še posebej prizadenejo gosto naseljena mesta, kot je Dunaj. Mesto zato v sklopu vročinskega akcijskega načrta že izvaja številne ukrepe, s katerimi želi upočasniti neizogibno segrevanje ozračja oziroma omiliti njegove posledice. "Z ukrepi želimo prebivalce čim bolje zaščititi pred negativnimi učinki vročine na zdravje. Dunajčanom moramo omogočiti, da se na javnih površinah hitro in enostavno ohladijo. Mesto za to ponuja različne možnosti," pravi mestni minister za podnebje, Jürgen Czernohorszky.

Hlajenje v Donavi
Wientourismus/Paul Bauer


Poleg številnih bazenov in naravnih kopališč, ki jih Dunajčani poleti z veseljem obiskujejo, so v mestu letos odprli t.i. hladne cone, klimatizirane prostore, v katerih se prebivalci lahko ohladijo. V zadnjih letih so uredili več kot 120 vodnih igrišč za otroke, številne vodnjake s pitno vodo in pršilne sisteme, ki dokazano pozitivno vplivajo na izboljšanje mestne mikroklime.

Vodno igrišče na Dunaju
Wiener Stadtgärten/Houdek


Na Dunaju se zavedajo tudi velikega vpliva Dunajskega gozda, njegov učinek je primerljiv s 23 milijoni klimatskimi napravami in brez tega gozda naj bi povprečna temperatura na Dunaju znašala kar šest stopinj Celzija več. V trenutnem mestnem mandatu za okolju prijazno preureditev javnih površin namenijo 20 milijonov evrov. Nekateri projekti so bili že uspešno izvedeni, glavni poudarek pa je na prometni razbremenitvi mestnih ulic, njihovi ozelenitvi in sajenju novih dreves.

Zelena fasada mestnega podjetja za ravnanje z odpadki
Arhiv Večera

Zdravstvena oskrba

V času vročinskih valov na Dunaju skrbijo tudi za to, da imajo prebivalci dostop do ustreznih informacij in zdravstvene oskrbe. Usposobljeno zdravstveno in negovalno osebje po telefonu 24 ur na dan hitro in preprosto pomaga z nasveti, povezanimi z vročinskimi udari, ter klicatelje obvešča, kje so najbližja mesta, kjer se lahko ohladijo. Preventivne nasvete, povezane z vročinskimi valovi, lahko prebivalci prejmejo tudi prek mestne aplikacije Stadt Wien. S potisnimi sporočili jih obveščajo o prihajajočih ekstremnih vremenskih pojavih, delijo nasvete in tako ozaveščajo o resnosti tematike.

Pogled na Dunaj 
Creativan/Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta