(FOTO) V senci zelenih listov vam bo prijetneje kot pod prazno pergolo

Jasna Marin Jasna Marin
12.07.2023 06:45

Ne samo, da se lahko pod pergolo ali brajdo spočijemo in uživamo v svežini, ampak nam tudi omogoča, da na njej gojimo različne vzpenjavke, ki bodo s svojimi listi, cvetovi ali plodovi dodatno obogatile vrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Podobno kot drevesa, tudi vzpenjavke ustvarjajo v vrtu tretjo dimenzijo in spretno zakrijejo manj privlačne predele vrta, lepe pa poudarijo. Nekatere med njimi imajo privlačne liste, druge prekrasne, dišeče cvetove, tretje rodijo okusne plodove, tako da je v množici najrazličnejših vrst vselej mogoče najti kakšno prav posebno rastlino tudi za kotiček, kjer si želimo senco.

Shutterstock



Shutterstock

Ustrezna opora, ki vzdrži težo rastlin

Pri izbiri opore je treba upoštevati, da se določene rastline v nekaj letih močno razrastejo in postanejo zelo težke, kot sta denimo s cvetovi bogati glicinija, ki zraste tudi po 15 metrov visoko, in jasminova troba, ki lahko doseže višino dvanajst metrov, zato potrebujejo trdno konstrukcijo, ki bo vzdržala težo ozelenelih rastlin. Zanje naj bo opora takšna, da jo kasneje zlahka prilagodimo spreminjajoči se višini in širjenju rastlin. Prav tako mora biti opora trdna in močna (lahko je iz jekla), da bo več let brez težav prenašale težo rastlin.

Glicinija
Shutterstock

Če se odločimo za leseno oporo, naj bo ta iz trpežnega lesa, kot sta hrast in kostanj.

Če bomo na vrt postavljali pergolo, je ne zakopljimo v tla, temveč izdelajmo betonske temelje in nanje pritrdimo kovinske nosilce, ki bodo služili kot opora lesu.

Shutterstock

Veliki listi

Mnoge vzpenjavke ne razvijejo opaznih cvetov, vendar se ponašajo z velikimi ali gostimi listi, ki v poletnih dneh skrbijo za prijetno hladno senco. Nekateri listi so pisani, kar velja za tribarvno aktinidijo in posamezne vrste bršljana. Bršljan ostane zelen skozi vse leto in velja za enega učinkovitejših čistilcev zraka.

Druge vzpenjavke z okrasnim listjem se jeseni obarvajo škrlatno rdeče, kot denimo vinika, ki jo ponekod še srečamo na fasadah starejših mestnih hiš.

Zipperitch

Za posladkat

Primerni vzpenjavki za naravno senco sta tudi vinska trta in kivi. Če rasteta kot brajda, nam ob pravilnem obrezovanju poleg jesenskega pridelka čez celo poletje ponujata še prijetno senco za posedanje. Da bi kivi obrodil, moramo ob pergolo saditi moške in ženske rastline.

Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta