Vrt kot vir sreče: Ideje za zelene kotičke, v katerih boste radi bivali

Jasna Marin Jasna Marin
26.03.2023 04:00

Za dobro počutje in prijetno bivanje v hiši in stanovanju niso odločilni le stene, pohištvo, vrata in okna, temveč ima v celotni zgodbi dragoceno vlogo tudi urejena okolica doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Naše bivanjsko okolje ni samo hiša, ampak tudi okolica. Dandanes ob besedi vrt ne pomislimo več samo na trato ali zelenjavne grede, temveč vrt dojemamo kot prostor za počitek, druženje, obedovanje, pridelovanje hrane, gojenje okrasnih rastlin, športne aktivnosti, delavnico na prostem in še mnogo več.

Zato je ključno, da se takrat, ko se lotevamo bodisi načrtovanja vrta ob novo nastajajoči hiši bodisi za prenovo starega vrta, vprašamo, kaj želimo imeti na vrtu in kako naj bo ta povezan s hišo.

Zaželeno je, da je kar največ vrta na sončni strani in da imamo neposredno povezavo med vrtom in kuhinjo ter jedilnico ali, če je želja drugačna, med vrtom in spalnico ali drugimi prostori. Premišljeno in skladno zasnovan vrt z urejeno teraso bo namreč hitro postal priljubljena "soba" na prostem.

Pri načrtovanju nadstreška je treba upoštevati pot sonca čez leto, kje piha veter, kje želite zastreti poglede in iz katerih smeri največkrat dežuje. Za konstrukcije se najpogosteje uporablja smrekov les, ki se tesarsko in mizarsko obdela in pobarva.
Jasna Marin

Razdelitev na enote

Kako se lotimo urejanja okolice? Bistveno je, da v prvi fazi razdelimo vrt na posamezne funkcionalne enote ali cone, kot so recimo trata, igralna površina, terasa, okrasne grede, sadni vrt, zelenjavni vrt, dovoz, bazen ... Področja se določijo glede na naše potrebe in značilnosti prostora. Znotraj področij pa se nato podrobneje posvetimo posameznim elementom.

Jasna Marin

Začnemo hkrati z gradbenimi deli

Pri gradnji nove hiše se sočasno lotimo nekaterih posegov, ki so potrebni za pripravo želene vrtne zasnove: vedno začnemo z zemeljskimi in gradbenimi deli oziroma elementi, kot so terase, oporni zidovi, bazeni in s sajenjem večjih dreves.

Pri izbiri in uporabi materialov je dobro, da smo usklajeni z arhitekturo hiše, lahko tudi z bližnjo okolico. Zaželeno je, da so dominantni materiali lokalnega izvora. Izbiro rastlin prilagodimo tematiki in posamezni coni vrta, legi, tlom, podnebju, tudi osebnemu okusu. Priporočljivo je vključiti vsaj nekaj samoniklih rastlin ali njihovih kultivarjev za skladnost z okoljem.

Zelo pozorno se moramo posvetiti povezavi hiše z vrtom. Na težavnih, razgibanih terenih je zato najprej treba poiskati rešitev za višino terena, to premostiti bodisi s škarpami, stopnicami ali kako drugače, šele potem se lotimo snovanja con. Če pa živimo v strnjenem naselju, je treba z ustreznimi rešitvami, kot so ograje, zasloni ali zasaditve, na vrtu zagotoviti zasebnost.

Jasna Marin
Novi trend združuje navpične letvice in nenavadne detajle.
Guardi Slovenija

Bivanje na terasi

Ob prehodu iz hiše na vrt je zaželeno, da stopimo na tla, ki so prijetna na otip, vzdržljiva, topla, a ne vroča. Po navadi se terasa ob hiši ali stanovanju načrtuje skupaj z zasnovo interierja, zato se lahko tlak iz notranjosti nadaljuje na teraso, temu sledi tudi slog pohištva v dnevni sobi, ki se prenese v sobo na prostem. Takšnim smernicam oblikovanja prostorov se podrejajo proizvajalci in ponujajo veliko pohištva, ki je primerno za uporabo tako znotraj kot zunaj.

Talne obloge na terasi imajo pomembno vlogo in nalogo. Ne nazadnje morajo biti prijetne na pogled in usklajene s podobo hiše, hkrati pa prijetne za hojo, saj se na teraso pogosto, zlasti poleti, odpravimo bosih nog. Trend talnih oblog na terasah je kombinacija lesenih zunanjih oblog in kamna oziroma betona.

Vzdrževanje zunanjih površin zahteva kar nekaj časa in energije, če jih želimo ohraniti lepe in varne, zato je dobro izbrati kakovostne materiale, ki so enostavni za vzdrževanje in trajnostni. Med najbolj priljubljenimi lesovi za terase so: brazilski tik (cumaru), tabebuja (ipe/lapacho), garapa in tikovina. Zelo primerne za površine zunaj so tudi termično obdelane vrste lesa, kot so jesen, bor in smreka.

Da bo bivanje na terasi ponujalo prijetno sceno, je v prvi vrsti potreben nadstrešek ali bioklimatska pergola – pri slednji lahko ob močnejšem soncu ali ko vidite, da se pripravlja k dežju, zaprete lamele, da vam dež ne bo prišel do živega.

Lamele bioklimatske pergole so motorizirane in električno nastavljive pod različnimi koti.
Foto: Djd/ Weinor

Zlato pravilo za rastline ob terasi

Ob terasi je smiselno posaditi rastline, vendar ne smejo biti posajene tako, da bi zapirale prostor, temveč mora biti pogled proti zelenici vselej odprt, da se oči spočijejo ob pogledu na trato in da dobimo vtis, kot bi se pred nami odpirala gozdna jasa.

Zlato pravilo pri urejanju prehoda s terase na vrt je, da v širokem delu prehoda ničesar ne zasajamo ali omejujemo s koriti, sicer bomo dobili na terasi vtis, da smo v zaprti sobi brez stropa. Terasa mora biti gladko speljana v tratno površino. Ob strani pa si omislimo privlačne zasaditve.

Med rastlinami ob terasi je v prvi vrsti dobro poskrbeti za zimzeleno ogrodje, kajti tudi pozimi bomo radi pogledovali skozi panoramske stene na vrt, da si spočijemo oči na zelenju. Zato naj bodo vselej kakšne vednozelene grmovnice tiste, s katerimi ustvarimo osnovo. Primerne rastline so tisa, lovorikovec, fotinija, k njim dosajamo še druge rastline, zlasti trajnice. Če pa želimo izpostaviti čare listopadnih drevnin, za učinek lahkotnosti poskrbimo z večdebelno brezo ali kakšnim javorjem.

Preden izberemo rastline za bližino terase, imejmo v mislih končno višino in širino rastline. Resda lahko kakšne rastline krajšamo in jih krotimo s škarjami, a nam lahko to kmalu postane naporno. Zato raje že v osnovi kupimo rastlino, ki z dimenzijo ne bo presegla naših želja in pričakovanj.

Na težavnih, razgibanih terenih je najprej treba urediti višino terena, jo premostiti bodisi s škarpami, stopnicami ali s poglobljeno teraso.
Jasna Marin

Kuhanje v objemu narave

Del terase je vse pogosteje tudi letna kuhinja. Celo najpreprostejša kuhinja na prostem potrebuje prostor za kuhanje in odlagalno površino, kamor bomo dali hrano. Priporočljivo je, da imamo v kuhinji na prostem pet območij: vroče, mrzlo, mokro, suho in prostor za druženje. Če je le mogoče, naj ima vsako območje nekaj prostora ob straneh in hkrati manjši prostor za skladiščenje. Tudi če imamo sprva namesto pomivalnega korita samo vrtno cev, moramo imeti okrog nekaj prostora, da bomo lahko čistili zelenjavo, odložili gobico za pomivanje in obesili cedilo. Suho območje je najpomembnejše, ker tam pripravljamo hrano. Vselej bomo potrebovali tudi prostor, kamor bomo postavili krožnike in nanje naložili hrano. Suho območje mora imeti tudi nekaj prostora za družinske člane in prijatelje, da bodo lahko v bližini kuharja in mu pomagali pri delu.

Dukin

Vremensko odporni materiali

Poleg površine za peko in kuho potrebujemo v letni kuhinji dovolj veliko delovno površino. Le tako bo mogoče tolči, sekljati, mešati in pripravljati jedi.

Za bolj zahtevne kuharje pa naj bi letna kuhinja povsem nadomestila tisto v hiši. Zato je dobro, če po velikosti in napeljavah ponuja to, kar ima notranja kuhinja, le materiali naj bodo drugačni, predvsem odporni proti vremenskim nevšečnostim in preprosti za čiščenje.

Med modernimi materiali za delovno ploščo se uporabljajo kompozitni materiali in nerjavno jeklo, tisti, ki prisegajo na tradicijo, pa rajši posegajo po granitu, marmorju, keramiki. Podkonstrukcija je lahko iz kamna in/ali lesa, pogoste so tudi kuhinje iz zidane podkonstrukcije, v katero bomo lahko namestili plinsko jeklenko, odložili posodo in še kaj.

Dukin

Zelenjavni vrt

Nekateri dajejo prednost zgolj okrasnemu vrtu, vse več pa je tistih, ki si želijo pridelati svežo zelenjavo na domačih gredicah. S premišljenim oblikovanjem se da tudi sadni in zelenjavni vrt zaokrožiti v estetsko privlačno enoto. Pravilna umestitev v prostor, domišljen vzorec gred, privlačne obrobe, vključitev cvetja, zelišč in uporabnih rastlin z okrasnimi lastnostmi, blag prehod iz pridelovalnega v okrasni vrt z dišavnicami, špalir sadnih dreves za zastor; veliko je načinov, da tudi pridelovalni vrt deluje estetsko in se lepo vklopi v okolico. Le dober načrt je treba pripraviti in se z zanosom lotiti dela.

Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta