(FOTO) V tem mestu gradijo največjo evropsko stavbo, natisnjeno s 3D-tiskalnikom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.07.2023 06:00

V nemškem Heidelbergu nastaja največja stavba v Evropi, natisnjena v 3D-tehniki. Ko bo dokončana, bo dolga 54 metrov, široka enajst in visoka devet metrov. Zgrajena bo iz stoodstotno recikliranega betona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Render posnetek
Svv Architekten

Heidelberg, ki ga imenujejo nemško mesto znanosti, bo kmalu imel največjo 3D-natisnjeno stavbo v Evropi. V njem bo podatkovni center za Heidelberg IT Management GmbH & Co.

PERI 3D Construction
Peri 3d Construction

Hitra gradnja

Gradnja se je začela 31. marca 2023 in bo predvidoma končana do konca julija 2023. Podjetje PERI 3D Construction zagotavlja znanje in izkušnje za postopek 3D-tiskanja, za oblikovanje sten stavbe pa uporablja 3D gradbeni tiskalnik BOD2 danskega podjetja COBOD. Podjetje PERI izkorišča visoke hitrosti tiskanja in načrtuje, da bodo stene dokončane v samo 140 urah kar je enakovredno tiskanju štirih kvadratnih metrov na uro.  

Arhitekti iz podjetij SSV Architekten in Mense-Korte, ki so sodelovali pri projektu, so veliko pozornosti namenili edinstveni zasnovi sten. "Posebna zasnova sten temelji na parametričnem načrtovanju in je dokaz neizmerne oblikovalske svobode, ki jo omogoča 3D-tiskalnik COBOD BOD2. Zelo smo ponosni, da nam je s tem projektom uspelo uresničiti našo največjo stavbo doslej," je povedal Dr. Fabian Meyer-Brötz, direktor podjetja PERI 3D Construction GmbH.

Največja stavba v Evropi, natisnjena v 3D-tehniki
Peri Gmbh

Trajnostna rešitev

Objekt bo dolg približno 54 metrov, širok enajst in visoka devet metrov, kar pomeni, da je dejansko največja evropska stavba, natisnjena v 3D-tehniki doslej. S tem naj bi se v nasprotju s tradicionalnimi betonskimi stavbami emisije ogljika pri projektu zmanjšale za 55 odstotkov, kar priča o trajnosti 3D-tiskanja. "V tem edinstvenem projektu podjetje PERI poudarja dve ključni prednosti 3D-tiskanja gradnje: hitrost izvedbe in svobodo oblikovanja. Zaradi tega je naša tehnologija sposobna izvesti vse od nizkocenovnih stanovanj v Afriki do arhitekturnih pisarniških stavb v Nemčiji," poudarja Henrik Lund-Nielsen, ustanovitelj in generalni direktor podjetja COBOD.

Peri Gmbh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta