Udobje in toplina z navdihom jeseni: v dom pripeljite svetlobo

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
18.10.2020 02:00

Jutra so postala hladnejša, dnevi krajši, sonce - kadar se prikaže izza oblakov - nas le opoldne še nekoliko ogreje. K sreči so okrog nas drugi viri svetlobe in toplote, ki nam bodo dali dovolj energije tudi v jesenskih dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Norsu Interiors

Skandinavci pravijo, da ni slabega vremena, so le neprimerna oblačila. Zato je med prvimi stvarmi, ki jih jeseni naredimo doma, selitev toplih oblačil in vetrovk v prve bojne vrste, poletno garderobo pa pospravimo v manj dostopne predale, zaboje in omare. A menjava garderobe je le drobec tega, kar lahko naredite, da dom zaživi v prešernih jesenskih odtenkih. Vprašajte se, kaj vam je resnično všeč in kaj potrebujete v določenem trenutku. Kadar vam manjka sonca, traja malo dlje, da si izboljšate razpoloženje. A s pravimi pripomočki vam bo uspelo. Savna, topla kopel, oranžne, rdeče in rumene frotiraste brisače v kopalnici, mehka puhasta odeja - vse to so pripomočki, ki ogrejejo telo in z njim dušo. Pa še kakšno dobro knjigo preberite, da vam vlije novih moči in žarkov topline.

S kaminsko pečjo v prostoru boste morda kmalu zaznali tudi spremembo v odnosih v družini: z malo truda lahko domače ognjišče hitro postane prijetno stičišče družinskih članov.
Mcz

Z majhnimi koraki in pravo mero

Začnite z majhnimi koraki. Že kakšen jesenski šopek v vazi ali dekoracija z bučami in koruzo pri vhodnih vratih je včasih dovolj za pravo vzdušje. Če boste prostore naphali z barvitimi elementi, boste morda dosegli prav nasproten učinek - namesto udobja bodo v vas vzbujali nelagodje in nemir. Zadostuje lahko že povsem preprost jesenski detajl, kot je vejica divje vrtnice, ki ji je liste osmodila slana, zaradi česar z vso živostjo stopijo v ospredje čudoviti šipkovi plodovi. Ovčja koža na sedežni garnituri sicer lahko učinkuje udobno in vzbuja občutek domačnosti, ampak če je vaš slog sicer bolj minimalističen in moderen, bo kombinacija morda videti groteskna. Poskusite najti pravo mero, da bodo osnovna oprema prostorov in sezonski dodatki zaživeli v harmoniji. Le tako boste hladni del leta preživeli v stanovanju, ki vam bo pomenilo varen dom in pribežališče pred vsemi pretresi vsakdana.

V dom pripeljite svetlobo

Zgodnja tema nas prisili, da hitro prižgemo luč, toda hladna svetloba sijalk ne pričara prave domačnosti. Sveče ali ogenj v kaminu sicer nekoliko izboljšajo razpoloženje, toda včasih potrebujemo dodatno pomoč. Velike in majhne stoječe svetilke s senčilom iz papirja ali, še bolje, tankega lesnega furnirja učinkujejo kot dodatna dekoracija, so pa tudi odličen vir tople rumenkaste svetlobe. Kamin pa nam poleg svetlobe daje tudi toploto. Pogled v ogenj sproža hormone sreče podobno kot košček čokolade, če gledate v plamen v kaminu, pa se pri tem tudi prijetno ogrejete in se sprostite mnogo bolj, kot če bi gledali televizijo. Če še nimate kamina, vedite, da vgradnja v obstoječi dom niti ni tako zapletena, kot se morda zdi na prvi pogled. Med preprostejšimi in najhitrejšimi rešitvami so kamini na bioetanol, če pa želite, da v stanovanju zadiši po polenih in da ušesa razvaja prasketanje ognja, si omislite kaminsko peč. To je precej preprosteje vgraditi kot zidani kamin in lončeno peč. Kaminska peč je samostoječa, kar pomeni, da za vgradnjo potrebujete le ustrezen dimnik in možnost priklopa dimnega seta. S kaminom v prostoru boste morda kmalu opazili spremembo v odnosih znotraj družine: z malo truda lahko domače ognjišče hitro postane prijetno stičišče družinskih članov, ki se ob koncu dneva ali pomembnih trenutkih zberejo okrog kamina kakor ob tabornem ognju. Neprijetni pripetljaji in težave vsakega dne naj zgorijo v plamenih, da v duši nastane prostor za prijetne misli in nove načrte.

Ko je zunaj vse sivo in turobno, nas topla barva lesenega pohištva in sončni odtenki posteljnine poživljajo in nam dajejo energijo.
Oak Furnitureland

Razvajajte se z vitamini in udobjem

Če želite v celoti užiti jesen, ne smete pozabiti na vonje in okuse, značilne za ta letni čas. Prav tako bodo pripomogli k ustvarjanju razpoloženja in vam dali energijo. Kuhajte jedi z bučami, gobami ali kostanjem in napolnite posodo za sadje s slivami, hruškami in jabolki. Vaše telo vam bo hvaležno za naravne vitamine, če boste vse nabrali sami, pa tudi za gibanje na svežem zraku.

S fototapeto lahko v jesenskem koloritu spregovorijo stene in pričarajo umirjen prostor za lažje delo v domači pisarni.
Wallsauce.com

Po aktivnosti na prostem pa si privoščite še nekaj razvajanja. Pričarajte si udobje in toplino z okrasnimi blazinami in odejami v živahnih jesenskih barvah. Ne obremenjujte se s tem, kaj mislijo drugi, ki se jim to morda zdi kičasto. Pomembno je, kaj je všeč vam in vaši družini. Če si že ne morete zakuriti v kaminu, prižgite vsaj nekaj velikih sveč in se prepustite igri plamenov na steni. Ponudite domačim skodelico čaja ali vroče čokolade, razvajajte jih, a pri tem ne pozabite na sebe. Le če ste vi srečni, lahko osrečujete tudi druge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta