(FOTO) Zreli vrt zahteva spremembe. Lotite se jih premišljeno

Jasna Marin Jasna Marin
19.07.2021 04:00
Vsak vrt ima svoj življenjski cikel. Dokler je mlad, je v njem še precej "lukenj", ki bi jih radi čim prej zapolnili, ko je starejši, pa se hitro zgodi, da je na njem vsega preveč. Takrat je čas, da ga ponovno uredite.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neil Hepworth/RHS

Recept za vrt, ki zagotavlja enostavno vzdrževanje, vključuje premišljeno načrtovanje, dobro urejeno zemljišče in dobro travišče. Če načrtujete živo mejo, jo je treba posaditi že v prvi fazi vrtnega oblikovanja. Tudi drevesom izberite prostor že na začetku, da začnejo čim prej zakrivati poglede s ceste in dajati senco. Prav tako si naredite približen koncept vrta in se odločite, ali boste imeli zelenjavni vrt, morda zgolj zeliščnega – ali želite grede s trajnicami. Ne hitite, da bi vrt končali v dveh mesecih, temveč si vzemite čas. Tako boste sproti ugotavljali, kje vam kaj ustreza in kje na vrtu kaj manjka. Z vrtom je najbolje leto ali dve živeti in ga dokončati, ko začutite, kje še kaj manjka.

Rhs/Sarah Cuttle



Profimedia


Jasna Marin

Ljubiteljice sonca ne rastejo v senci

V petih do sedmih letih se rastline na vrtu dobro razrastejo. Drevesa in grmi postanejo večji, prostor pod njimi pa zasenčen, zato je za takšno rastišče treba izbrati nove rastline – takšne, ki jim prija polsenčno do senčno rastišče, in trajnice za prekrivanje tal. Kljub imenu, ki namiguje na trajnost, trajnice zahtevajo dinamično vzdrževanje. Nekatere bo treba že čez dve ali tri leta presaditi, razredčiti, določene pa že prej dosaditi, saj se sčasoma izrodijo ali preveč razrastejo, zato jih bo treba pomlajevati. Posegi se razlikujejo od ene do druge vrste. Določenim trajnicam je treba spomladi izkopati in odstraniti stare dele, mlade poganjke pa na novo posaditi. Pri blazinastih trajnicah, ki so zelo agresivne in začnejo čez dve ali tri leta izpodrivati druge rastline, je treba izkopati dele, kjer trajnice ne želimo, in jo tako omejiti. Okrog trajnic, ki zasemenijo, je treba prekopati zemljo in jo očistiti odvečnih rastlin.

Neil Hepworth/rhs



Profimedia

Polnoletnost vrta

Zreli vrtovi po 15 do 20 letih velikokrat zahtevajo korenitejše spremembe, ko se spremeni sestava družine ali se spremenijo življenjske navade in zmogljivosti stanovalcev. Otroci ne potrebujejo več igral, morda v tem času že odidejo na svoje. V takšnih primerih je včasih smiselno opustiti kakšen del vrta, ki je bil namenjen otroškim igralom in ga spremeniti v travišče. Kdor pa stopa v jesen življenja in si želi doma pridelati lastno zelenjavo, si lahko omisli visoke grede, ki jih umesti na predel vrta, ki ni preveč oddaljen od hiše.

zelenjavni vrt
Jasna Marin


Razigrana hiša s slikovitim razgledom
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta