(FOTO) Sočnice za brezskrbno so(n)čno poletje

Matic Sever Matic Sever
04.07.2021 04:25
Vroči dnevi na terasi in balkonu kar kličejo po zalivanju, a s pametno izbiro si mirno lahko privoščimo oddih in nam nekaj skrbno izbranih rastlin ne bo zamerilo odsotnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aloe vera Foto: Loradania
Loradania

Sočnice so manj pogost slovenski izraz za sukulente, torej rastline, za katere je značilno, da višek vode shranijo v sočna, odebeljena tkiva. Navadno v listih in steblih zadržijo ta višek vode za bolj sušna obdobja in tako lažje preživijo nekaj dni ali pa celo tednov tudi v naši odsotnosti. Koliko suše in kako dolgotrajno sušo zdržijo, je odvisno predvsem od vrste, pa tudi od izpostavljenosti soncu.

Aloe capitata. Aloje so izredno priljubljene predvsem zaradi snovi, iz katerih pridobivajo zdravilni gel, ki se uporablja predvsem v kozmetiki. Poleti jih zalijemo enkrat do dvakrat na teden, jeseni pa jih že pripravimo na zimovanje in jih zalivamo vse manj. Vseh vrst, ki so na voljo, se sicer ne uporablja v komercialne namene za kozmetiko in prehrano, se pa med njimi najde še marsikatera, ki je dovolj lepa za naš dom. Foto: Floradania
Floradania

Iz sobe na balkon

Ker se poleti zelo ogreje, si lahko zunaj na mizici za dekoracijo mirno privoščimo tudi rastline, ki jih sicer pri nas obravnavamo kot sobne. Če lončnice selimo iz notranjih prostorov, to počnimo pazljivo, najprej jih postavimo na severno stran - na mesto, kjer bodo večji del dneva v senci, in jih šele v naslednjih dneh bolj izpostavimo soncu, sicer lahko hitro pride do ožiga. Povsem drugače je pri trajnih oziroma prezimnih vrstah, kakršne so homulice, te imamo celo leto zunaj in se brez težav kopljejo v sončni svetlobi in vročini brez naše skrbi.

Graptopetalum bellum je malce manj pogosta rastlina z zbito listno rozeto in prikupnimi rožnatimi cvetovi. Zaradi posebnega videza jo je najbolje gojiti ločeno v svojem loncu, da se ji v času cvetenja v miru posvetimo in opazujemo vso njeno lepoto. Zunaj ne prezimi, zato jo jeseni preselimo v svetle notranje prostore, zalivanje pa omejimo na minimum, damo ji ravno toliko vode, da ne ostane povsem suha. Foto: Floradania
Floradania

Jih sploh zalivamo?

Seveda, še kaktusi potrebujejo zalivanje, tako da tudi za v tem članku naštete rastline poskrbimo z vodo. Če prenašajo sušo, še ne pomeni, da jim ta povsem ustreza. Ker si želimo čim bolj lepih rastlin, jim v času, ko to zmoremo oziroma smo prisotni, zagotovimo redno zalivanje vsaj na nekaj dni, opazujemo, ali bolje rečeno, potipamo, substrat in se sproti odločamo.

Haworthia fasciata navdušuje z zebrastim vzorcem na zadebeljenih in zašiljenih listih, ki so zelo mesnati in čvrsti. Ker je ta "afričanka" majhne rasti, jo lahko uporabimo ali za najbolj miniaturne dekoracije ali pa jo raje nasadimo v mini "gozdiček". Čeprav prenese veliko, jo je bolje umakniti z mesta, kjer pripeka opoldansko sonce, in ji raje namenimo jutranje žarke. Se pa ta rastlina dobro spopada tudi z bolj zasenčenimi legami, tako da bo odlično poletno dopolnilo tudi balkona na severni strani. Ker ne prenaša temperatur, nižjih od pet stopinj Celzija, jo jeseni preselimo v svetel notranji prostor, kjer bo igrala vlogo običajne sobne rastline. Foto: Floradania
Floradania

Nekatere, kot so križanci kalanhoj, tudi bujno cvetijo in ravno v času cvetenja so bolj občutljive, zato jih takrat nikar povsem ne zasušimo. Skrajnost so na primer netreski, marsikatera homulica, aloja … Te uspešno in v dobri kondiciji zdržijo tudi po več tednov brez vode.

Calanoe outdoor queen in druge sorte cvetočih kalanhoj oziroma kalandiv so prav tako primerne. Včasih smo jo dojemali kot striktno sobno lončnico, danes si jo poleti drznemo uporabiti ne samo na terasi, nekateri jo celo umestijo med izbrane balkonske lepotice v koritih. Predvsem v času cvetenja jo zalivamo čim bolj redno, da se substrat ne izsuši, po cvetenju pa ni več tako občutljiva. Ni prezimna. Foto: Floradania
Floradania

Kam in kako?

Sočnice so kot naročene za najrazličnejše cvetlične lonce in posode. Vsako vrsto lahko posamično sadimo v svoj lonec in se potem igramo z njihovo postavitvijo, lahko pa uporabimo malce večje plitke posode in v njih naredimo prave pravcate nasade. Pri zadnjem se je najbolje odločiti za vrste z zelo raznolikim listjem, tako po barvi kot po obliki, saj bo tako pestrost res lepo prišla do izraza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta