Garažna vrata: Boljša ko je izolativnost, manjše so toplotne izgube

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.08.2020 02:00

Poleg varnosti, videza, materialov, iz katerih so garažna vrata izdelana, in njihovega brezhibnega delovanja je v nekaterih primerih pomembno tudi to, ali vrata zagotavljajo energijske prihranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž/Hörmann

Trendi sodobnega bivanja zadnja leta so v veliki meri usmerjeni v energijsko učinkovitost. Novograditelji in tisti, ki obnavljajo svoj dom, si želijo zmanjšati stroške ogrevanja. Je lahko tudi garaža energijsko učinkovita in kdaj je to pomembno?

Energijsko učinkovitost zagotavlja lamela

Maja Rakoš iz podjetja Matjaž/Hörmann opozori, da je izolativnost garažnih vrat še posebno pomembna, če je garaža del hiše ali se te neposredno dotika, prav tako, če se garaža uporablja kot delavnica ali prostor, v katerem se družimo, preživljamo prosti čas in je nekakšen hobi prostor. Kot pravi, sta bistvena elementa pri načrtovanju garaže in ob upoštevanju energijske učinkovitosti, ali je ustrezno izoliran in energijsko učinkovit celoten objekt, katerega del je garaža. "Energijsko učinkovitost prostora, ki ga bodo zapirala garažna vrata, bomo zagotovili z ustrezno debelino lamele," razloži Rakoševa.

Garažna vrata, ki dobro tesnijo in so dobro izolativna, bodo hiši pomagala do večjih toplotnih prihrankov.
Matjaž/Hörmann

Stalna nadgradnja

Proizvajalci garažnih vrat svoje izdelke nenehno nadgrajujejo z za uporabnika zelo pomembnimi detajli, ki izboljšujejo delovanje vrat in podaljšujejo njihovo obstojnost. Taka so denimo energijsko varčna garažna vrata s stranskim pogonom. Bistvena prednost stranskega pogona v primerjavi s klasičnim stropnim je v tem, da potrebujete za montažo manj prostora, kar je še zlasti prikladno pri obnovi starih garaž, ki imajo običajno nižji strop in zato ne dovolj preklade. Poleg tega strop ostane prost, s čimer se izognete vrtanju v beton, odstranjevanju razsvetljave ali nevarnosti poškodovanja inštalacij. Pogon, ki je energijsko varčen, saj v mirovanju porabi za približno evro električne energije na leto, je lahko montiran na levem ali desnem vodilu garažnih vrat in potuje skupaj z vrati, krmilna enota pa na levem ali desnem zidu garaže. V krmilni enoti pogona je dodana notranja osvetlitev garaže, ki se samodejno vklopi pri odpiranju garažnih vrat, pogon pa ima vgrajen še sistem za sporočanje napak.

Poskrbite za boljšo izolativnost

"Danes je mogoče poskrbeti tudi za dodatno izolativnost garažnih vrat. Kot pravi Maja Rakoš, pri dvostenskih sekcijskih vratih to omogoča zaključek podboja: plastičen profil se montira skupaj z vodilom vrat. "S toplotno ločitvijo vodila in zidu se izolativnost izboljša za do 15 odstotkov," pojasni Rakoševa. "Ta plastični profil omogoča efektivno toplotno ločitev vodila in stene, kar izboljša toplotno izolacijo. Poleg tega dodatna utorna tesnila na obeh straneh in v zgornjem delu vrat zmanjšajo izgubo energije ogrevanja iz notranjosti garaže," sklene sogovornica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta