Kotiček za druženje, počivanje in delo: Sedežna garnitura naj bo funkcionalna

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.08.2020 01:00

Kakovost bivanja ni povezana samo z nepremičnino, temveč tudi z opremo v njej. In če udobje narekuje sedežna garnitura, naj bo ta čim bolj funkcionalna, ne glede na to, ali živimo v hiši ali manjšem stanovanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Priznani prodajalci in izdelovalci oblazinjenega pohištva poudarjajo, da je sodobna sedežna garnitura srce dnevne sobe in kotiček za druženje, crkljanje, spanje, poležavanje, delo, učenje, z malo otroške domišljije pa še udobna igralna površina. Z eno besedo bi njeno poslanstvo opisali kot multifunkcionalnost. Ta trend je izražen že nekaj let in mu proizvajalci sedežnega pohištva sledijo, pravi Tina Sajovic iz podjetja FEYDOM. Njihove sedežne garniture so izjemno prilagodljive, sestavljive, saj se iz kotne postavitve se v le nekaj sekundah prelevijo v udobna ležišča različnih dimenzij. Prav tako jih lahko razstavimo na več samostojnih elementov, ki naredijo druženja še zabavnejša in poležavanje še udobnejše.

Sedežna garnitura in službene obveznosti

Ena ključnih lastnosti sodobnih sedežnih garnitur je tudi to, da so se razširile v sediščih. Zdaj lahko na njih udobno sedimo, lahko pa tudi ležimo, ne da bi jih bilo treba raztegovati oziroma jih s s preprostim premikom prestavimo iz dvoseda v počivalnik ali ležišče (90 x 190 cm). Take sedežne garniture odlikuje vgradnja najbolj kakovostnih sedežnih polnil z dolgo obstojnostjo. Glede na sodobni življenjski slog se zgodi, da na sedežni garnituri občasno postorimo kaj nujnega tudi za službo. Ergonomija in funkcionalnost sta se prilagodili tudi temu. Sedežna garnitura je lahko oblikovana tako, da se rokonasloni spremenijo v podporo hrbta, lahko pa jih uporabimo tudi kot podlago za prenosni računalnik, pravi Tina Sajovic.

Kaj pa velikost?

Kot pojasni Irena Žakelj Gašperin iz podjetja Žakelj, je velikost sedežne garniture odvisna od prostora, ki ga imamo na voljo. "Načeloma je tako, da so hiše večje in prostornejše in ni potrebe po shranjevalnem prostoru, medtem ko v manjših stanovanjih vsak shranjevalni prostor pride prav, kar pomeni, da so dobra izbira sedežne garniture s predali, najboljše dvižnimi," pojasni sogovornica.
Odlična rešitev se zdijo tudi vsestranske sedežne garniture z ležiščem. Žakelj Gašperinova pravi, da je to odlična rešitev za manjši prostor ali pa za stanovanje, kjer potrebujemo dodatno ležišče, ko dobimo goste. "Prav tako so sedežne z ležiščem primerne, ko se želimo po napornem dnevu zgolj udobno namestiti. V večjih stanovanjih in hišah, kjer je prostora dovolj, se kupci osredotočajo bolj na vizualno všečnost. Namreč, sedežne z ležišči so vedno zaprte do tal oziroma imajo nizke nogice, kar v večjih bivalnih prostor deluje preveč togo. Pri postavitvah v sredini bivalnega prostora so dobra izbira sedežne na višjih nogicah. Te so lahko lesene ali kovinske v črni ali inoks barvi," še razkrije sogovornica.

Lenarjenje brez slabe vesti

Vsestranska ni samo sedežna garnitura. S to lastnostjo se lahko pohvali tudi taburet: lahko je naslon in rokonaslon, ki je obenem še shranjevalnik. Taburet pa ne bi bil taburet, če se s kakovostnim in trdnim sedežnim polnilom ne bi prelevil v klubsko mizico, kamor lahko odložimo denimo pladenj s pijačo. Prav tako lahko z njim enostavno razširimo ali podaljšamo sedežno garnituro ob obisku prijateljev ali sestavimo ležišče za utrujene goste.
Po delovnem dnevu se marsikomu pošteno prileže poležavanje brez slabe vesti na pravem ležalniku. Oblika kakovostnega ležalnika mora biti prilagojena našemu telesu. Dobro pa je vedeti, da imajo tudi nekateri ležalniki tako imenovane relax funkcije, ki omogočajo nežno masažo telesa ob pomoči vgrajenih masažnih koles ali vibracijskih centrov.
Vsi opisani dodatki povečujejo udobje in vrednost sedežnih garnitur, ki nam lahko v stresnem bivalnem tempu, kot ga imamo, ponudijo odlično sprostitev. A naj ne bo odveč, da smo pri izbiri in usklajevanju pozorni tudi na estetiko. Recimo: da bo vgrajeni leseni regal, na katerega bomo odložili kakšno knjigo ali skodelico, izbran v istem materialu kot televizijski regal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta