Hiša, v kateri boste z veseljem bivali dolga desetletja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.06.2024 05:00

Pri načrtovanju hiše je treba poskrbeti, da je ta vizualno privlačna in da prostori omogočajo funkcionalno uporabo, vendar to še zdaleč ni vse, kar naredi učinkovit, udoben in prijeten dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Lumarju poudarjajo, da je pravilna orientacija hiše ključnega pomena za izrabo naravne svetlobe in toplote, kar prispeva k energetski učinkovitosti in udobju bivanja.
Lumar

Ko načrtujemo gradnjo lastnega doma, se pogosto osredotočamo na zunanji videz objekta in razporeditev prostorov v njem, a silno pomembno je upoštevati še številne druge dejavnike, ki zagotavljajo, da bo naš novi dom udoben, funkcionalen, trajnosten, skratka, da bomo v njem zadovoljni desetletja. Kateri so ti dejavniki?

Lokacija

Danes je izrednega pomena lokacija, kjer bo hiša stala, opozori Aljaž Šterk, direktor družbe Jub: "Nihče si namreč ne želi bivati nekje, kjer bi hišo ogrožali plazovi, poplave ali požari, je dostop do nje otežen, bodisi se nahaja na območju z onesnaženim zrakom." Od drugih dejavnikov, na katere marsikateri investitor pogosto pozabi, ali jih vsaj zanemari, pa Šterk omeni še stroške vzdrževanja, prilagodljivost hiše ter časovno ustreznost tlorisa zgradbe. Vprašati se je namreč treba, poudari naš sogovornik, ali bo včeraj zasnovani tloris v isti meri uporaben in funkcionalen čez deset, dvajset, trideset ali celo več let. Po njegovih besedah so najdražje in najmanj ekološke tiste hiše, ki zaradi bodisi neprimerne lokacije, nefunkcionalnosti tlorisa bodisi slabih tehničnih rešitev, ki se odražajo v visokih stroških vzdrževanja oziroma slabih bivanjskih pogojih, prekmalu postanejo neuporabne ali nezaželene za bivanje.

Vsakdo si želi živeti na varnem in prijetnem mestu, kjer je hiša zaščitena pred naravnimi nesrečami, kot so plazovi, poplave ali požari. Tudi dostop do doma naj bo enostaven, priporočajo v JUBHome.
Jubhome

Energijska učinkovitost

Nika Bratović iz podjetja Marles opozori, da je treba pri načrtovanju gradnje lastnega doma poleg zunanjega videza in razporeditve prostorov upoštevati še številne vidike, ki so hkrati prednosti montažne gradnje. Energijska učinkovitost je po njenem mnenju ključnega pomena, saj izbira materialov in gradbenih metod zagotavljajo dobro izolacijo, zmanjšujejo toplotne izgube in uporabljajo obnovljive vire energije. Vse to pripomore k nižjim stroškom ogrevanja in hlajenja ter manjšemu ogljičnemu odtisu. V Marlesu strankam tudi svetujejo, da se dobro pozanimajo o kakovosti materialov, ki bodo v hišo vgrajeni, da zahtevajo certifikate, ki jamčijo, da bo njihov dom zgrajen iz nadstandardnih materialov. "Vse bolj smo namreč danes usmerjeni v uporabo recikliranih materialov in gradnjo z naravnimi materiali, kar bo v prihodnje najverjetneje postalo obvezno. Uporaba trajnostnih in okolju prijaznih materialov, kot so les, reciklirani materiali in barve brez škodljivih kemikalij, prispeva k zdravemu bivalnemu okolju in zmanjšuje vpliv na okolje," je odločna Bratovićeva.

Kot nadaljuje, sta tudi kakovost zraka in naravna osvetlitev prav tako nepogrešljiva dejavnika. "Načrtuje naj se zasnova, ki omogoča dobro prezračevanje v hiši in čim več naravne svetlobe, saj tako eno kot drugo povečuje udobje bivanja in zmanjšuje potrebo po umetni razsvetljavi ter mehanskem prezračevanju."

V Marlesu se osredotočajo tudi na personalizacijo domov, kar postaja vse bolj pomembno za številne kupce hiš. Pojasnjujejo, da so zlasti znotraj koncepta hiš Lumniya omogočili maksimalno personalizacijo z izbiro zunanjih in notranjih elementov.

Izbira kakovostnih materialov in naprednih gradbenih metod zagotavlja dobro izolacijo, zmanjšuje toplotne izgube in omogoča uporabo obnovljivih virov energije.
Marles

Orientacija objekta

Katja Božičko, vodja arhitekturnega biroja Lumar, pa ocenjuje, da sodobna tehnologija montažne gradnje in materiali omogočajo nadvse raznoliko arhitekturo, veliko prilagodljivost in razgiban dizajn. Ob zunanjem videzu in razporeditvi prostorov je po njenih besedah nujno upoštevati tudi nekatere druge dejavnike, ki jih skupaj s kupci definirajo v podjetju ob pogovorih in načrtovanju hiše. Kot prvega izpostavi orientacijo objekta: "Pravilna orientacija je ključnega pomena za izkoriščanje naravne svetlobe in toplote, kar prispeva k energetski učinkovitosti in udobju bivanja. Pri zasnovi in orientaciji steklenih površin se upošteva umestitev objekta v prostor in s tem povezane poglede, ki jih ponuja tako parcela kot tudi samo orientacijo zasteklitev. Steklene površine na južnih in zahodnih fasadah v zimskem času omogočajo tudi pasivno ogrevanje. V poletnem času pa je treba poskrbeti za ustrezno senčenje steklenih površin, da ne prihaja do prekomernega pregrevanja prostorov."

Oceniti je treba tudi danost parcele in terena: "Pri načrtovanju je treba upoštevati specifične značilnosti parcele, njeno obliko, velikost, nagib terena, dostopnost in bližino infrastrukture. Prav tako je treba analizirati podnebne pogoje in možnosti za zaščito pred naravnimi nesrečami." Ne gre zanemariti niti potrebne prostore glede na življenjski slog in njihovo velikost. Sogovornica je namreč mnenja, da mora načrtovanje nove hiše temeljiti na potrebah in življenjskem slogu celotne družine. "Treba je določiti optimalno število in velikost prostorov, ki bodo služili različnim funkcijam - bivalni prostori, spalnice, delovni prostori, skladišča ... - in na podlagi tega oblikovati ustrezen tloris ter s tem povezano funkcionalnost."

Tako notranjost kot zunanjost hiše sta odvisni od izbire materialov, ki vplivajo na občutek prostora, njegovo vzdržljivost in estetiko. Kakovostni materiali prispevajo k trajnosti in lepoti prostora.
Lumar

Ogrevanje, prezračevanje, hlajenje

Da bo bivanje v hiši prijetno, so nepogrešljivi tudi sistemi ogrevanja, prezračevanja in hlajenja. Izbor ustreznih sistemov je namreč ključen za zagotavljanje udobja in energetske učinkovitosti, poudari Katja Božičko. Kot tudi, da v Lumarju že od leta 2017 standardno v hiše vgrajujejo prezračevalne sisteme z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacijo), toplotne črpalke s talnim ogrevanje, vključujejo pa tudi sodobne tehnologije in možnosti nadgradnje objekta s sončno elektrarno, pametnim domom ...

Uporaba trajnostnih materialov, kot so les, reciklirani materiali in barve brez škodljivih kemikalij, prispeva k zdravemu bivalnemu okolju in zmanjšuje vpliv na okolje.
Marles


Prav tako Božičkova opozori na upoštevanje določil prostorskega akta: "Gradnja mora biti v skladu z lokalnimi prostorskimi akti, ki določajo dovoljeno velikost, obliko, postavitev in višino objekta, pa tudi druge urbanistične pogoje. Ko se stranke odločajo za novo hišo, jih prosimo, da posredujejo podatke o parceli, na kateri nameravajo graditi (številka parcele in lokacijska informacija). Na podlagi lokacijske preveritve razberemo zakonodajne pogoje oblikovanja, ki jih novi objekt mora izpolnjevati, in na ta način stranki tudi svetujemo, kakšno hišo lahko na posamezni parceli gradi."

Tudi premišljena izbira gradbenih materialov ima velik pomen, zato je treba skrbno izbrati konstrukcijske elemente iz okvirne konstrukcije ali masivne lesene elemente (stene, stropi, streha), stavbno pohištvo (okna, vrata), talne obloge, sanitarno opremo. Izbrani materiali definirajo končno podobo objekta, tako v notranjosti kot zunanjosti, sklene Lumarjeva arhitektka.

Žakelj



Zaradi nizkih naslonjal je takšna sedežna garnitura še posebej primerna za odprte bivalne prostore, za postavitev v sredino bivalnega prostora in tam, kjer želite dinamičen kavč.
Foto: Žakelj

Šteje celostni pristop

Na kaj vse pa ponudniki oziroma proizvajalci hiš opozorijo kupce, kadar se odločajo za novo hišo? "Velikokrat se kupec odloča med tradicionalno in montažno gradnjo," opažajo v podjetju Marles. Zato radi izpostavijo prednosti, ki jih nudi montažna gradnja. Poleg trajnostnih, zdravstvenih in časovnih prednosti montažne gradnje kot takšne v Marlesu opozorijo in na primerih pokažejo, da jamčijo hitro, čisto in brezskrbno gradnjo ter vodijo bodočega lastnika hiše skozi celoten proces - od svetovanja glede lokacije, financiranja do izbire notranjih materialov. Prav tako opomnijo, da ves proces prevzamejo oziroma vodijo oni, kar bodočim lastnikom hiše tudi največ pomeni, saj so lahko brez skrbi, hkrati pa se lahko vselijo v novi dom včasih tudi v manj kot devetih mesecih.

Marles se osredotoča tudi na personalizacijo domov, kar postaja vse pomembnejše za številne kupce.
Marles


Aljaž Šterk iz JUBHome pa meni, da je rezultat celotnega procesa odvisen tako od investitorja kot tudi arhitekta. "Največkrat pride investitor do arhitekta z že kupljeno parcelo in izdelano idejo. Arhitekt sicer investitorja opozori, ali mu predlaga določene stvari, mu postavi bistvena vprašanja in predstavi dejstva, a na koncu odločitve sprejema kupec. Ravno zato, da si investitorji s preuranjenimi odločitvami ne bi prezgodaj zaprli določenih vrat, smo pri nas ponudili možnost kratkega arhitekturnega posveta že pred nakupom zemljišča." Opozori še, da je si je treba zlasti za projektni del vzeti čas in se mu posvetiti z vso skrbnostjo.

V Lumarju v ospredje postavljajo celostni pristop. "S tem skozi celotno fazo gradnje in izvedbe hiše zagotovimo, da je končni rezultat dom, ki ustreza funkcionalnim, estetskim in finančnim pričakovanjem stranke ter hkrati izpolnjuje vse zakonodajne zahteve," poudari Katja Božičko.

Lumar


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta