Inovativne kopalniške rešitve: od straniščne školjke, ki nas umije, do svetlobne pršne kanalete

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.03.2020 01:24

Kopalnica in stranišče sta prostora v stanovanju, ki sta doživela obilo presenetljivih sprememb, in te se še kar vrstijo. Pri proizvajalcih in ponudnikih sanitarne opreme smo preverili, kje je napredek največji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Razvoj na področju opreme za sanitarije ne počiva. Tako proizvajalci na tem področju vlagajo veliko truda in znanja v razvoj inovacij in izboljšav, ki olajšajo tako uporabo kot vzdrževanje čistoče vseh elementov v toaletnih prostorih in kopalnicah. Že pred več kot pol stoletja so postavili izplakovalne posode v steno in ta revolucionarna inovacija je omogočila enostavno in varno montažo stenskih straniščnih školjk, kar je bistveno olajšalo čiščenje tal okrog njih. Breznivojske prhe in kadi z masažnimi funkcijami pa obisk kopalnice spremenijo v pravo velnes doživetje.

Termostatske armature

Če se ozremo v preteklost, hitro opazimo, da so se tudi armature do danes močno spremenile. V preteklosti so bile dvoročne armature, te so zamenjale enoročne, zadnjih nekaj let pa se močno krepi prodaja termostatskih armatur. Glede regulacije temperature vode je najboljša izbira termostatska armatura, izpostavijo v podjetju Grohe. Napredek je, pravijo, opazen predvsem pri lažji uporabi. Ko enkrat nastavimo želeno temperaturo, pipo samo odpiramo in zapiramo. Tako ni treba vsakokrat prilagajati želene temperature. Na voljo so tudi že armature, ki omogočajo odpiranje s pritiskom na gumb, hkrati pa lahko tako uravnavamo pretok vode.

Umivalniki, ki jih lahko obesite na steno

V podjetju MCK ugotavljajo, da je napredek prav tako zaznati pri umivalniku. Izbirate lahko med umivalniki z integriranim podstavkom za prikrivanje cevi in odtokov, obstajajo tako v tradicionalnih kot v sodobnih stilih. Druga možnost so umivalniki, ki jih lahko obesite na steno - ti so idealni za kompaktne kopalnice, saj ustvarijo občutek večjega prostora. Pod takšen umivalnik lahko umestite pletene košare za shranjevanje. Tretja možnost so umivalniki v obliki sklede, ki so stilska izbira za modernejše kopalniške prostore. Prepričajte se, da so globoki najmanj 45 centimetrov, da ne boste polivali vode po tleh.
Umivalniki, vgrajeni v kopalniški pult, imajo okoli korita veliko delovno površino za stvari za osebno nego. Pod umivalnikom naj bo vgrajena praktična omarica za shranjevanje kopalniških predmetov. Sodoben konzolni umivalnik z nogami pa bodisi pritrdite na steno bodisi postavite na vrh kopalniškega pulta. Pri izboru upoštevajte potrebe vseh uporabnikov, velikost prostora in želeno končno podobo.

Geberitova rešitev AquaClean za ljudi, ki prisegajo na nežno intimno higieno z uporabo vode namesto papirja
Geberit

Samočistilni sifoni

Pri Geberitu dodajo, da je napredek viden tudi pri sifonih. Sodobni umivalniki so dobili samočistilne sifone in sifone, ki so namenjeni umivalnikom brez prelivne odprtine. Te odprtine so pogosto vir nečistoč in neprijetnih vonjav, motijo pa tudi pri estetiki. Njihovo funkcijo zagotavljanja varnosti pred prelivanjem vode iz umivalnika so prevzeli posebej za to narejeni sifoni.

Geberitova nova različica uveljavljenih pršnih kanalov CleanLine, ki je lahko prekrita s ploščicami
Geberit

Breznivojska prha

Ta je trenutno najbolj zaželen trend sodobnih kopalnic. Pozabite na pršne kadi in si raje omislite odprto elegantno prho v stilu velnes centrov ter si hkrati poenostavite čiščenje. Površina za prhanje Geberit Setaplano na primer je preprosta in elegantna, poleg tega pa zaradi enakega nivoja s tlemi omogoča popolno svobodo pri opremljanju. Očarala vas bo tudi na dotik - narejena je namreč iz posebne mineralne mase, zaradi katere je površina svilnato mehka in protizdrsna. Hkrati pa je izjemno higienična, saj zelo odporna površina brez por in robov omogoča enostavno čiščenje, poseben lovilec las pa poskrbi, da je zamašitev odtoka le še preteklost.

Hansgrohe

Estetske kanalete

Največ napredka je opaziti pri sestavnih delih prhe. V kanaleto se namesto rešetke iz nerjavečega jekla vstavi talna ploščica, pri čemer je potem kanaleta skoraj nevidna, pravijo v podjetju MCK. Na voljo so tudi kanalete z vgrajenimi LED-lučkami, ki svetijo, ko v kanaleto priteče voda. Geberitova zanimiva inovacija je stenski odtok prhe, ki pusti tla nedotaknjena, to med drugim olajša vgradnjo sistema talnega gretja.

Mehkejše prhanje in manjša poraba vode

Med prhanjem s tehnologijo AirPower podjetja Hansgrohe občutite nežno moč dveh naravnih elementov, kajti ta tehnologija bogati vodo z zrakom. Posledično imate na koži občutek, da so kapljice polnejše, lažje in mehkejše. Obenem varčujete z dragoceno vodo. Hansgrohe select za neomejeno zadovoljstvo prhanja s polnim učinkom curka olajša vaš kopalniški vsakdan, saj je za njegovo upravljanje dovolj že enostaven pritisk gumba na prhi, upravljalniku prhe ali mešalniku. Takoj se spremeni vrsta curka, pretok vode pa se zažene ali zaustavi. Prhe in pipe s pogonom EcoSmart podjetja Hansgrohe vam pomagajo pri funkcionalni rabi vode. Z dobro zamišljenim omejevalnikom pretoka lahko porabite do 60 odstotkov manj vode kot pri uporabi standardnih izdelkov. Ne glede na to pa boste lahko uživali v močnem curku vode, pri čemer je curek obogaten z zrakom. Poleg tega potrebujete manj energije, ker porabite manj tople vode. S funkcijo EkoSmart torej obenem zmanjšate stroške in varujete okolje.

Hansgrohe

Čistoča pršne armature

Lažje in hitrejše čiščenje omogoča tehnologija Hansgrohe QuickClean. Z njeno uporabo se zlahka znebite vodnega kamna in nečistoč na prhah in pipah - brez kakršnih koli čistilnih sredstev. Samo s prstom podrgnete fleksibilne silikonske vložke in je opravljeno.

Kad kot kos pohištva

Kadi notranji oblikovalci ne dojemajo več kot sanitarnega elementa, pač pa kot kos pohištva. Zato vse pogosteje najdemo prelepe dizajne prostostoječih kadi v različnih materialih - keramika, umetne smole, kovina - in oblikah. Kad je nujno umeščena v prostor, če pa se iz nje odpira še lep razgled na okolico, toliko bolje.

Straniščna školjka, ki vas očisti z vodo

Vedno bolj popularna so stranišča in straniščne deske, ki z vodno prho očistijo intimne predele. Tako se lahko odpoveste bideju in prihranite nekaj dragocenega prostora. Elegantno stranišče s prho Geberit AquaClean Tuma, ki ga je oblikoval priznani industrijski oblikovalec Christoph Behling, med drugim ponuja napredno čiščenje s toplo vodo, ogrevan sedež in daljinsko upravljanje. Dovršena tehnologija prhe, ki je neopazno vgrajena v školjko, uporabnika nežno umije in poskrbi za popolnoma novo raven sodobne higiene. Prav tako so pri Geberitu razvili posebne sisteme za odstranjevanje neprijetnih vonjav direktno iz straniščne školjke.

Čist zrak

Posebna tehnologija za odstranjevanje neprijetnih vonjav Geberit DuoFresh poskrbi za boljše počutje v stranišču in čist zrak brez odpiranja oken ali osvežilcev zraka. Enota za odvajanje neprijetnih vonjav z ventilatorjem in aktivnim ogljem, ki se skriva v aktivirni tipki, vonjave odstranjuje neposredno iz straniščne školjke z ventilatorskim izsesavanjem, posebni satasti keramični filter pa vonjave popolnoma nevtralizira.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta