(INTERVJU) Danes kopalnico z veseljem pokažemo gostom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
08.11.2019 01:57

Vloga in videz kopalnice sta se skozi leta močno spremenila: danes se ta prostor z materiali in obliko pohištva povezuje z vzdušjem opreme drugih prostorov, pravi oblikovalka interierja Petra Zupančič iz podjetja DUXA interier.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vereinigung Deutsche Sanitärwirtschaft

Prostor z belo keramiko, umivalnikom, s kadjo in straniščem. To je kopalnica, kot se je spominjamo. "Nekoč so prevladovale nevtralne barve keramike - bež, bela, siva in rjava, s katerimi si lahko povsem 'varno' opremil kopalnico. Tudi sanitarna oprema je bila po večini v beli barvi, armature v kromu. Danes pa je na voljo neskončno možnosti ne samo pri keramiki, temveč tudi pri barvi armatur, umivalnikov, WC-jev. Kopalnica je danes lahko veliko bolj drzna, igriva, elegantna, posebna, kot je bila nekoč."

Oblikovalka interierja Petra Zupančič se loteva zelo raznovrstnih projektov. Med drugim je predelala čoln za invalida, opremlja pa tudi stanovanjske hiše in poslovne prostore. Vse od leta 2000 se giblje v interierju; od projektive opreme do vodenja salonov pohištva. Soustanovila in vodila je salon pohistva Luster in Poliform, pomagala je pri zasnovi in postavitvi salona interierja Nox, leta 2012 pa se je odločila za samostojno pot in začela ustvarjati pod znamko Duxa interier.
Osebni arhiv Petre Zupančič

Sprostitev med posteljo in prho

Spremenil se je način razmišljanja o kopalnici, tudi način opremljanja je danes drugačen. Kaj danes sodi v ta prostor in kaj ne?
"Videz kopalnice je postal izredno pomemben in po večini se elementi, kot sta pralni in sušilni stroj, umikajo v druge prostore: v utiliti, klet, shrambo … S tem postaja kopalnica prostor izčiščenih linij, omejenih samo na tisto, kar potrebujemo. Sama vedno zagovarjam sledenje. Trendov se poslužujem le, ko želim stranki predlagati nekaj novega, nekaj, kar je trenutno 'in'. Sicer pa je vsak naročnik drugačen, z drugačnimi željami in seveda tudi z različnimi omejitvami prostorov, ki pogosto narekujejo oblikovanje in funkcijo kopalnice."

Ste dovolj drzni? Barvno izrazita kad je lahko osrednji element spalnice ali bivalnega prostora. Za takšno zapeljivost je primeren zlasti večji prostor.
Kolpa
Majhno, toplo in enostavno: elegantni leseni elementi podarijo prostoru čutnost in mehkobo, medtem ko bela in črna keramika poskrbita za mladostno igrivost.
Duxa Interier

Keramika kot izrazno sredstvo

Trendi trenutno narekujejo veliko keramiko, že kmalu pa se utegne vse skupaj spremeniti.
"Trend velikoformatne keramike je že nekaj časa prisoten in na neki način vnaša izčiščenost in minimalizem, a tudi praktičnost, saj se s tem količina fug, kjer se običajno nabere umazanija, občutno zmanjša. Keramika je postala sredstvo za izražanje, lahko je povsem enostavna, enobarvna ali s potiski v videzu marmorja, celo tapet, vzorcev.
Kot pri vsakem trendu se tudi formati počasi menjajo, vedno bolj se ponovno pojavljajo manjše dimenzije, ki spominjajo na sedemdeseta oziroma osemdeseta leta tako po obliki kot po barvi in grafiki. Veliko je potiskov, reliefa. In ker smo na nekakšnem prehodu trendov, se trenutno še vedno lahko mešajo veliki formati na enem delu kopalnice in male dimenzije keramike – tudi mozaik, morda kot poudarek v prostoru."
Po drugi strani pa se v svet kopalniških oblog skuša preriniti še en materialdekorativni beton.
"Mislim, da beton keramike ne bo nikoli izpodrinil: slednja ima svoj čar, postala je zanimiva, možnosti izbire in kombiniranja so neskončne in ima še vedno nekakšno nostalgično vlogo v našem življenju. Pogosto se srečam z nezaupanjem v beton ali epoksidne premaze. Ti so po eni strani enostavni, ker se tako znebimo fug, v prostor kopalnice vnesejo minimalizem oziroma izčiščenost, tudi industrijski videz. Gre bolj za idejno zasnovo hiše oziroma stanovanja, kateremu sledimo, ali izboru keramike ali brušenega betona oziroma kateregakoli drugega materiala."

Majhno, a vabljivo: kopalnica za manjša stanovanja, dovolj velika in privlačna tudi za dva.
Duxa Interier

Od kroma do medenine in barvane kovine

Tudi kopalniške armature so v zadnjem obdobju doživele veliko sprememb. Kakšen je vaš nasvetkaj je najbolje izbrati?
"Armature se ločijo po funkciji. Poznamo stenske, talne, takšne za na umivalnik ali za na pult; razlikujejo se seveda po materialih oziroma barvi. Funkcionalno izberemo armaturo glede na obliko pulta in umivalnika. Če bi se na primer radi izognili nabiranju vodnega kamna, so stenske zagotovo najboljša izbira. Izjemno zanimiva je opcija s talnim umivalnikom in armaturo iz stropa ali recimo iz tal. Skratka, možnosti je kar nekaj in zagotovo se najde za vsakogar takšna, ki bo ustrezala oblikovanju prostora in funkcionalnim zahtevam vsakega posameznika. Prav tako je na voljo veliko materialov: poleg najbolj razširjenega kroma so tukaj še inox, medenina, kovine, barvane v črno, belo in druge barve. Slednje so trenutno najbolj trendovske."

Sodobne kopalnice so lahko impresivne, še zlasti če sta jim namenjena velika kvadratura in obilo svetlobe. Tudi povezovanje dveh prostorov, v tem primeru kopalnice in garderobe, je zadnja leta precej pogosto.
Burgbad
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta