Temeljita obnova kopalnice: Prostor intime v novi preobleki

Tina Recek Tina Recek
09.09.2019 01:21

Da bo kopalnica zasijala v novi podobi, se njene prenove lotimo celovito, tudi z menjavo starih, svinčenih vodovodnih cevi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polaganja keramike naj se loti strokovnjak - večje ko so ploščice, bolj natančno mora biti delo z njimi.
Shutterstock

Prenove kopalnice naj bi se lotili vsaj na tri desetletja, če že ne prej. A delo zagotovo ni enostavno, zlasti če gre za temeljito obnovo in ne samo za osvežitev, pri kateri denimo zamenjamo zgolj kopalniško opremo. Kaj vse vključuje kompletna prenova intimnega prostora, smo povprašali Danijela Fartka iz podjetja MCK. Sogovornik pravi, da ta obsega zidarska in keramična dela, menjavo vodovodnih in elektro inštalacij ter stare kopalniške opreme z novo. Če imamo še stare, svinčene in dotrajane vodovodne cevi, moramo obvezno te zamenjati z novimi, plastičnimi. Slednje so veliko bolj obstojne. Sicer pa se preureditve vodovodne in elektro inštalacije lotimo zaradi drugačne postavitve nove opreme.

Za kotliček dovolj "debela" stena

V želji, da bo kopalnica zasijala v novi preobleki, lahko odstranimo kad in si omislimo breznivojski tuš ter namesto nadometnega kotlička podometnega. Kot pravi Danijel Fartek, je pogoj za uresničitev te želje ta, da je stena, v katero želimo vgraditi kotliček, dovolj debela. Danes imamo na voljo standardne dvanajst centimetrov globoke kotličke, za bolj tanke stene pa tudi osem centimetrov, s katerimi običajno rešimo problem premalo debele stene. S tako vgrajenim kotličkom v kopalnici privarčujemo približno deset do petnajst centimetrov prostora pred straniščno školjko. Kar pri prenovah v manjših kopalnicah pomeni ogromno prostora.

Koraki dela pri obnovi kopalnice so - ogled prostora, izris kopalnice z načrtom, kjer definiramo točne pozicije vseh želenih elementov, ki pogojujejo točne pozicije inštalacij. S tem se izognemo kasnejšemu popravljanju in ponovnemu dolbenju sten.
Shutterstock

Vsak prostor ne omogoča uresničitev želja

"Večinoma bi vsi radi imeli nizke tuš kadi," še pove sogovornik in opozori, da pri prenovah zaradi nizkih tlakov, vsak prostor tega ne omogoča. A to lahko ugotovimo šele, ko se začnejo rušitvena dela. Želja je uresničljiva, če je pod kopalnico klet oziroma rešitev predstavlja, če se potem odtoki in inštalacije speljejo pod stropom v kleti. Sicer pa sogovornik priporoča hidroizolacijske premaze, predvsem v območju tal tuša zaradi morebitnega zatekanja v stikih med tuš kadjo in steno. V tem primeru ta plast hidroizolacije prepreči, da bi voda odtekala v prostor nižje ali še kam drugam.

Prava izbira je breznivojska prha

Če želimo biti v trendu, potem je vsekakor prava izbira breznivojski tuš. Po besedah sogovornika pa velja razmislek o kopalniškem pohištvu, ali želimo nekaj imeti, ker je v trendu zaradi drugih - ali pa bi se mogoče vseeno raje odločili za funkcionalno pohištvo, ki ga bomo lažje vzdrževali na dolgi rok. Prvo navdušenje nad izgledom trendovske kopalnice se namreč hitro pomakne v ozadje in je kasneje pomembno samo še, ali je kopalnica enostavna za čiščenje in vzdrževanje.

Ni dovolj samo zamenjava dotrajanih ploščic in sanitarne opreme, ko se lotimo sanacije kopalnice, je treba razmisliti, kaj od tega prostora pričakujemo, kaj bi v njem imeli in česa ne potrebujemo.
Profimedia

Viseče pohištvo spodrinilo stoječe

Piko na i pri prenovi bomo zadeli, če bomo izbrali viseče kopalniško pohištvo. Kot pravi Fartek, skoraj več ne opazimo elementov, ki bi bili stoječi. Na voljo imamo kar 95 odstotkov kopalniške opreme z visečimi elementi. Pri taki opremi lažje čistimo tla. Poleg tega so moderni široki umivalniki, tudi do 200 centimetrov, pod katerimi so dodatne omarice, ki pa so pravzaprav klopi.

Navdušenje nad izgledom trendovske kopalnice se hitro pomakne v ozadje in kasneje je pomembno samo še to, ali je kopalnica enostavna za čiščenje.
Shutterstock

Bodite pozorni na velikost ploščic

​Brez keramike običajno v kopalnici ne gre. Tovrstna talna obloga je še vedno najbolj pogosta izbira. In prenova kopalnice je nikakor ne izključuje. Danes so moderni večji formati keramičnih ploščic z videzom betona, žganega lesa, kamna ali opeke. Večje ploščice pa pomenijo manj fug in s tem manjšo porabo fugirne mase ter navsezadnje lažje čiščenje. Ko se lotimo dela prenove, je vsekakor priporočljivo, da pred načrtovanjem nove kopalnice strokovnjak pride na ogled kopalnice, ki bo znal oceniti, kaj glede inštalacij je mogoče storiti in česa ni mogoče.

Če sledimo trendom in si želimo različnih užitkov, bomo v kopalnici predvideli breznivojsko prho z pršno glavo na stropu, ki ima funkcijo dežja.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta