(INTERVJU) Danes kopalnica ni le prostor za osebno higieno, ampak tudi prostor za sproščanje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.11.2020 02:00

Je eden najmanjših prostorov v stanovanju, a inštalacije, materiali in oprema, ki jih potrebujemo v kopalnici, so velik finančni zalogaj, zato snovanja tega prostora ne bi smeli prepustiti naključju. O tem, kako urediti prijetno kopalnico, smo povprašali oblikovalko notranje opreme Lidijo Rutar iz ateljeja Habitare/Interior Design.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

Kaj si želijo ljudje, ko pri načrtovanju hiše pridejo do prostora higiene? 

"Kopalnico, ki bi bila prijetna, lahkotna in funkcionalna. Da bi dosegli vse to, je potrebno načrtovanje razporeditve, materialov, barv in osvetlitve. Lepo je, da ko odpremo vrata, se nam pogled ustavi na lepo oblikovanjem pultu in ogledalu, toaleto pa želimo umakniti iz prvega plana, če je to mogoče. Lahko jo skrijemo za pregradno steno ali dekorativni raster ... Prav tako upoštevajmo, kdo bo uporabljal kopalnico, morda bo to mlada družina, morda par ali pa gre za samsko stanovanje in jo bo uporabljal le eden. Temu prilagodimo izbor opreme in sanitarne keramike."

Se želje mladih razlikujejo od želja starejših ljudi, kadar gre za kopalnico? 

"Mladi in stari, vsi si želimo, da bi bila kopalnica prijetna, sproščujoča. Največja razlika je morda pri izboru sanitarne keramike in stenskih oblog. Mlada družina bo izbrala kad, da se v njej lahko kopajo otroci, par ali družine z nekoliko starejšimi otroki se raje odločijo za prho. Starejši velikokrat želijo v kopalnici tudi bide. Mlajša generacija je bolj dovzetna za nove stenske obloge, ki se pojavljajo v kopalnici. Danes se velikokrat namesto ploščic uporabljajo tapete, ki so odporne proti vlagi. Prav tako ni nujno, da so stene v celoti obložene s keramiko."

Dojemanje prostora

Oblikovalka notranje opreme Lidija Rutar iz ateljeja Habitare/Interior Design: "Danes kopalnica ni le prostor za osebno higieno, ampak tudi prostor za sproščanje."
Osebni arhiv

V čem je sodobna kopalnica napredovala v primerjavi s kopalnico pred desetletjem ali dvema? 

"Razlika je predvsem v dojemanju kopalnice. Danes to ni le prostor za osebno higieno, ampak tudi prostor za sproščanje. Če velikost prostora in denar to omogočata, v kopalnico mnogokrat umestimo tudi parno savno, ki je lahko kar znotraj prhe, ali pa finsko ali infrardečo savno. Če se še najde prostor, je dobrodošel tudi počivalnik, prav tako rastline, zavese, tako da dobimo občutek pravega velnesa. Tudi izbor materialov se je skozi čas spremenil. Za tlake se velikokrat uporablja tudi les, seveda mora biti primerno obdelan."

Česa v kopalnici ne sme manjkati in katera oprema, ki je bila včasih v tem prostoru nepogrešljiva, danes ni več tako potrebna?

"Umivalnik, največkrat prha, lahko tudi kad, toaleta, radiator, predalnik, talno gretje - so v kopalnici danes potrebni, če že ne nujno potrebni. Skorajda pa v kopalnicah ni več bideja ter ploščic, po vseh stenah segajočih vse do stropa."

Igra svetlobe

V kopalnici se urejamo, sproščamo, zato svetloba ni dejavnik, na katerega bi pozabili, zlasti če se zavedamo, da veliko kopalnic v starejših blokovskih stanovanjih nima oken.

"Svetlobna v kopalnici je zelo pomembna, saj vpliva na naše počutje in ugodje. Če je le mogoče, naj ima kopalnica naravno svetlobo. Drugače pa z osvetlitvijo, ki prihaja iz več izvorov, uredimo tako funkcionalno kot ambientalno osvetlitev. Ženske imamo pogosto izkušnjo, da med pomerjanjem oblek v garderobi trgovine opazimo vse nepravilnosti na telesu, saj je osvetlitev povsem neprimerna in pokaže vse tisto, česar ne bi smela, če želimo kupiti izdelek. Prihaja s stropa in je povsem hladna. To je velikokrat največja napaka, ki jo vidim v nekaterih lepo urejenih kopalnicah - osvetlitev s plafonjero na stropu, in to s hladno svetlobo. Namesto tega je primerneje, da ob ogledalu uredimo stensko osvetlitev, ki enakomerno osvetli obraz. Na strop lahko postavimo funkcionalno osvetlitev, potem se lahko igramo še z indirektno ambientalno osvetlitvijo, ki je lahko skrita v nišah ali pa je to le dekorativna svetilka. Vsekakor naj bo svetloba topla. Varčne hladne žarnice dajejo občutek pisarne, poleg tega, ko se ženske ob taki svetlobi pogledamo v ogledalo, vidimo na sebi vse nepravilnosti."

Naj se zgodba stanovanja nadaljuje

Vsak prostor potrebuje nekaj pohištva, tudi kopalnica pri tem ni izjema. Je dobro izbrati manj kot več?

"Zagotovo potrebujemo v kopalnici prostor za shranjevanje kozmetike, brisač ... Od velikosti kopalnice pa je odvisno, kaj vse bomo umestili vanjo. V večji kopalnici si lahko poleg običajnega pohištva privoščimo še prostor za sedenje, lučko ...

A ta prostor bo deloval bolj transparentno, če bodo elementi viseči, denimo, če bomo imeli v kopalnici viseč predalnik pod umivalnikom in viseče omarice."

Če imamo les in kamen tudi v drugih bivalnih prostorih, ga imejmo še v kopalnici. Dobro je, da se slog povezuje po celem stanovanju.
Osebni arhiv

Kako poživiti kopalnico? S kombinacijo barv, morda s pravilno izbiro keramike?

"Izbira barv in materialov naj bolj kot velikosti prostora sledi preostalemu oblikovanju v hiši ali stanovanju. Če je domovanje pretežno v svetlih toplih tonih s poudarki lesa, to igro nadaljujemo. V retro stanovanju uporabimo tudi ploščice in vzorce, ki nakazujejo ta stil. Za bolj barvito stanovanje pa lahko uporabimo akcente tapete. Velikost ploščic in oblika nista jasno zapovedani. Vsekakor bi se pri ploščicah odločila za nevtralno barvo, ki se je sčasoma ne bi naveličala, zato bi življenje v prostor vnesla z drugimi elementi, kot so na primer barva stene ali stenska obloga. Prav tako ni nujno, da so vse stene obložene s ploščicami. Te naj bodo le tam, kjer je to nujno, denimo ob prhi, kadi, saj bo tako prostor deloval lahkotneje, prav tako bo drugačen zvok v njem."

Z osvetlitvijo, ki prihaja iz več virov, zagotovimo funkcionalno in ambientalno osvetlitev.
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta