(INTERVJU) Kako si opremiti dom? Prostorom vdihnite individualni pečat

Jasna Marin Jasna Marin
28.06.2022 02:00

Se lotevate prenove doma in mrzlično listate opremljevalske revije ali ste na lovu za trendovskimi rešitvami na spletu? Magistrica dizajna Barbara Žnidarič svetuje, da si dom opremite po lastnem navdihu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dsf

Kje začeti, kadar opremljamo povsem nov dom? Je treba najprej razmišljati o opremi v prostorih, morda o talnih oblogah, inštalacijah?

"Najprej je treba premišljeno pripraviti tlorisno zasnovo razporeditve pohištva, na podlagi katere se izvedejo tudi inštalacije. Strankam predlagam, naj si predstavljajo, kako se bodo gibale po prostoru, in tako načrtujejo podrobnosti, kot so: kje bodo prižigali luči, na kateri strani pomivalnega korita je zanje bolj naravno, da imajo pomivalni stroj, in podobno.

Vsi ljudje nimajo dobre prostorske predstave, zato oblikovalci in arhitekti strankam postavljamo mnogo vprašanj o njihovem načinu bivanja, da lahko prostor prilagodimo njihovim potrebam in ga obogatimo z našimi dolgoletnimi izkušnjami."

Barbara Žnidarič, oblikovalka notranje opreme: "Velikost kopalnice ne vpliva toliko na kakovost življenja, da bi bilo zanjo smiselno plačati mnogo več, kot vam dopuščajo finančne zmožnosti."
Andrej Petelinšek

Kaj je naslednji korak?

"Pri opremljanju vsekakor priporočam, da najprej izberete talne obloge. Če boste izbrali kakovostne in estetske talne obloge, bodo te ostale v vašem domu tudi več deset let. Ne varčujete pri izbiri kakovostnih talnih oblog. Tisti, ki smo šli skozi sanacije, vemo, kakšen časovni, finančni in organizacijski zalogaj je to, zato vam iskreno želim, da se tem posegom izognete za čim daljše obdobje. Naslednji najdražji in najpomembnejši sta kuhinja in kopalnica. Če je to v skladu z vašim finančnim proračunom, je idealno, da izberete pohištvo in kopalniško opremo, ki vam bo služila vsaj 15 do 20 let."

So pravila načrtovanja prenove prostorov enaka, kot če opremljamo nov oziroma prazen dom?

"Vse je odvisno od tega, kako obsežna bo prenova. Ali bo šlo le za menjavo pohištva ali za sanacijo, pri kateri se bodo rušile predelne stene, menjala okna, inštalacije in talne obloge. Čeprav sem pristaš prenov starih objektov, se istočasno zavedam, da je pogosto lažje začeti graditi nov dom, kot se spuščati v sanacije, ki so večinoma tudi dražje in kompleksnejše, kot smo si zamislili, saj nas lahko pri prenovi marsikaj preseneti."

Izberite odtenke, ki jih boste radi gledali

Kaj je treba upoštevati pri opremljanju doma, da se bomo dolgo dobro počutili v njem?

"Osebno nisem pristaš, da so domovi natrpani s pohištvom in barvnimi kontrasti, vendar me kakšno stanovanje, ki vsebuje polno elementov in barv, a je opremljeno z izbranim okusom in izrednim osebnim pristopom lastnika, popolnoma prevzame. Takšna stanovanja delujejo kot umetniška instalacija. Če nimate kreativne žilice, vsekakor priporočam, da kot osnovo izberete zemeljske tone in nekaj barve v prostoru dodate na stenah in v obliki dekoracije in slik. Razlog je v tem, da lahko dekoracijo hitro zamenjate, če pa izberete denimo kričeče ploščice, ki vam bodo šle čez nekaj mesecev na živce, sanacija ni tako enostavna."

Bolj pomembno od modernega posteljnega okvirja je kakovostna vzmetnica in to, da je spalnica prijetna, pospravljena, da v njej ni nepotrebnih električnih sevanj.
Pip Studio

Kaj pa osnovni stenski oplesk – katere barve uporabiti za prostore, v katerih smo največ časa?

"Da barve pomembno vplivajo na naše počutje, ni iz trte izvito. O barvah je bilo že veliko napisanega, zato si lahko pri izbiri barv v prostorih pomagate s priročniki. Tu so še barve, ki jih Pantone vsako leto izbere za barvo leta, in načeloma oblikovalci sledimo tem modnim trendom. Vendar ne pozabite, da boste izbrano barvo gledali večino časa in je morda ne boste prenesli. Ko me kdo vpraša, kaj mislim o tem, da bi v modne barve, ki so pogosto v izrazitih odtenkih, prebarval svoj dom, se vedno spomnim domače anekdote. Ko sva z možem pred leti opremljala najin prvi dom, sem si zaželela eno steno spalnice odeti v kričečo rdečo barvo, ki je bila takrat zelo priljubljena. Čez pol leta te stene niti pogledati nisem več mogla, tako me je barva bodla v oči. Pri delu s strankami zato naredim tako, da skupaj izberemo primeren odtenek in barvo najprej preizkusimo na manjši površini stene ter počakamo, da se posuši. Tako se prepričamo, ali je odtenek pravi. Na osnovi majhnih vzorcev si je pogosto težko predstavljati, kako bo barva delovala na večji površini, kjer sta intenzivnost in odtenek odvisna tudi od velikosti prostora, količine dnevne svetlobe, pohištva in talnih oblog."

Za katere prostore priporočate tapete?

"Obožujem tapete s sodobnimi motivi, s teksturo, ki so izdelane po naročilu tako, da se dimenzijsko popolnoma prilegajo steni. Ko vidim stanovanje, vidim tudi najbolj primerno steno, na katero bi se tapeta najlepše podala. Včasih je to dnevna soba, pogosto spalnica in otroška soba, hodnik … Obstaja tudi možnost uporabe tapet v kopalnici, saj se ta lahko zaščiti z vodoodpornimi premazi. Tega sama še nisem uporabila, saj v tem primeru plast sintetične snovi blokira stik vode s steno."

Ni vse idealno, kar se odpira na dotik

Preidiva na pohištvo. Kako izbrati ustrezno kuhinjsko opremo – na kaj je treba paziti?

"Kuhinja je pogosto najbolj obljuden prostor doma, zato ji investitorji in projektanti namenimo največ časa. V njej sta še bolj kot estetika pomembni praktičnost in ergonomija. Višina delovne površine se določi glede na višino tistega, ki največ kuha. Paziti je treba tudi na način odpiranja elementov. Razlika je, če na dotik odpiramo predale regala v dnevni sobi, ki jih odpremo mogoče enkrat tedensko, ali v kuhinji, kjer elemente odpiramo večkrat dnevno in lahko tovrstno odpiranje postane zelo moteče. Pri postavitvi kuhinje upoštevajte koncept kuhinjskega trikotnika, kjer so hladilnik, pomivalno korito in kuhališče pravilno razporejeni. Naj bo kuhinja velika ali majhna? Odvisno od tega, koliko kuhate. Za piko na i naj bo kuhinja izdelana iz kakovostnih materialov in opremljena z dobrimi vodili, ki bodo zagotavljali dolgo uporabo in estetiko."

Poglejva še v dnevno sobo. Kakšna naj bo v njej sedežna garnitura? Ne nazadnje marsikdo precej časa poseda ali poležava na njej ...

"Sedežna garnitura naj bo dovolj velika za izbrani prostor. Če je manjši, izberite manjšo sedežno, na kateri lahko odstranite blazine, jo raztegnete, zložite več elementov skupaj ter tako pridobite dovolj prostora za vso družino. Izdelana naj bo iz trpežnih materialov. Sama imam raje kakovosten tekstil v neobčutljivih barvah kot umetno ali pravo usnje, ki je na dotik hladno."

Do reda brez kopičenja

V slovenskih domovih so spalnice pogosto zapostavljene, majhne, v njih nekateri nalagajo kramo. Imate za spalne prostore kak poseben recept, ko gre za opremljanje?

"Spalnica je najbolj intimen prostor našega doma, zato poskrbite, da se boste v njej dobro počutili. Bolj pomembno od modernega posteljnega okvirja in vrhunske garderobne omare je kakovostna vzmetnica in to, da je prostor prijeten, pospravljen, da v njem ni nepotrebnih električnih sevanj. Spalnica naj bo prezračena pred spanjem, bistveno je tudi, da jo je možno dobro zatemniti. Poskrbite, da bo spalnica vaša oaza miru, intime in dobrega počutja, zato odsvetujem vanjo umestiti televizor."

Bolj pomembno od modernega posteljnega okvirja je kakovostna vzmetnica in to, da je spalnica prijetna, pospravljena, da v njej ni nepotrebnih električnih sevanj.
Pip Studio

Red v domu lažje vzpostavimo z ustreznimi omarami, zlasti za oblačila. Je bolje zasnovati garderobni prostor ali izbrati garderobno omaro?

"Na to odločitev vpliva kvadratura, ki jo imamo na razpolago. Vsekakor sem bolj naklonjena garderobnemu prostoru, kjer je vse bolj pregledno in zračno. Ne glede na to, ali uporabljate garderobni prostor ali omaro, glejte, da ne bosta natrpana z oblačili in dodatki, ki jih več ne nosite. Verjemite mi, da se boste v svojem domu počutili bolje, ko boste zavrgli predmete in oblačila, ki jih ne uporabljate več."

Slike zelo lepo dopolnijo ambient in v njem pripovedujejo svojo zgodbo. Uporabite jih, naj najbolj vidne stene ne bodo prazne.
Abstract House

Kaj obvezno sodi v sodobno kopalnico in čemu se je bolje izogniti v njej?

"Kopalnice se vse bolj spreminjajo v osebni velnes kotiček za sproščanje, poslušanje glasbe ali celo v prostor za rekreacijo. Postajajo bolj razkošne in večje, majhna okna so nadomestila velika, ki večkrat zagotavljajo tudi dostop na prosto. Takšne kopalnice pogosto vključujejo tudi velike masažne kadi in savne. Tudi če je kopalnica premajhna za veliko razkošje, jo lahko uredite v kotiček za razvajanje in dobro počutje. V kopalnici se izogibajte neredu, naj bo čista in pospravljena, sredstva za nego telesa pospravite v lične škatle in predale, omislite si nekaj dekoracije in lončnic."

Skok na vrt

Zaželeno je, da interjer skladno povežemo z eksterjerjem. Kako opremiti teraso, da bo uporabna in privlačna?

"Najbolje je, da je terasa neposredno ob jedilnici in kuhinji, saj si s tem skrajšamo poti in jo tako tudi pogosteje uporabljamo. Optimalno je, če je terasa pokrita, da je zaščitena pred vremenskimi vplivi. Zame so najbolj udobne terase, ki vključujejo kotiček za pripravo hrane, torej zunanjo kuhinjo, prostor z jedilno mizo in lounge vrtno pohištvo, to je fotelj, kavč in mizico."

Oprma po meri naročnika

Obstajajo rešitve, ki jih še zlasti radi uporabljate, ko snujete notranjo opremo?

"Rada imam, da je pohištvo za investitorja izdelano po naročilu. Zato pri snovanju pohištva najraje uporabljam vlaknene MDF-​plošče, ki ponujajo številne možnosti oblikovanja in uporabe. V njih lahko oblikujemo izreze, enostavno se lakirajo, ni potrebe, da bi bili robovi posebej zaščiteni s trakovi. Končni izdelki so tako veliko bolj privlačni in bolj trajnostni kot pohištvo iz iverice."

V kuhinji sta bolj kot estetika pomembni praktičnost in ergonomija. Višina delovne površine se določi glede na višino tistega, ki največ kuha.
Ixina

Lahko predlagate še kak univerzalen slog ali rešitev za opremljanje doma in nam opišete, zakaj jo priporočate?

"Na srečo spet prihajajo v ospredje naravni materiali. Meni je zelo blizu vedno bolj uveljavljen slog japandi, ki je mešanica japonskega in skandinavskega stila opremljanja in teži k uporabi naravnih materialov in barv, k zračnosti prostorov in preprostosti. Prav tako mi je pri srcu hotelski stil, saj deluje izčiščeno in estetsko, obenem pa zaradi uporabe naravnih odtenkov in dodatkov iz tkanin učinkuje toplo in domače. Prav tako opažam, da so v zadnjem obdobju moderne velike sobne rastline, monstere in palme, ki v prostor vnesejo del narave. Ne glede na slog priporočam, da pri opremljanju prisluhnite svoji intuiciji in v prostore vdihnete individualni pečat."

V zadnjem obdobju so moderne velike sobne rastline, ki v prostor prinesejo del narave.
Flower Council Of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta