(FOTO) Opremljanje doma: Niste za minimalizem? Potem skočite v eklekticizem!

Jasna Marin Jasna Marin
02.01.2021 03:00
Ali pri opremljanju doma radi kombinirate različne sloge in v moderno opremljen prostor postavite kakšno staro uro, ki ste jo podedovali od starih staršev, pa etno mizico, ki ste jo kupili na dopustu? Potem vam je eklekticizem najbrž pisan na kožo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
John Lewis & Partners

Pri opremljanju doma se marsikdo rad zgleduje po kakšnem uveljavljenem geografsko opredeljenem slogu, kot so skandinavski, toskanski, japonski, afriški ... Prav tako lahko v stanovanju prevladuje časovno opredeljen slog, ki se s starinskostjo ali rustikalnostjo nagiba v preteklost, ali z minimalizmom v modernizem. Pri eklekticizmu je ta enovitost zabrisana.

Delightfull
Joe Browns

Z vseh vetrov

V stanovanju mladih ljudi, zlasti študentov in parov, ki prvič stopajo na pot življenja v dvoje, velikokrat zaživi eklekticizem, kar ni nič presenetljivo, če pomislimo, kako se opremljajo prva stanovanja – takrat vselej kdo od sorodnikov podari kakšen kos pohištva ali praktične izdelke za dom in gospodinjstvo, ki so prineseni z vseh vetrov. Tako se v toplem gnezdu znajde bogata zbirka reči, med katerimi je težko najti stične točke.

Delightfull

Spontanost kot vodilo

Dom lahko tudi sicer hitro zaživi v eklektičnem slogu, če ga opremljate s pohištvom, ki ga kupite spontano, ker vam je všeč, in ne zato, ker bi se zares prilegalo k preostalim elementom v prostoru: kakšen kos opreme s potovanja po daljnih krajih, udoben naslanjač, ki ga kupi mož, ko žene ni doma, ogledalo z neobičajnim okvirjem, ki ga dama naroči prek spletne prodaje, in ko v minimalistični jedilnici svoj prostor najdejo skodelice in čajnik, ki so dediščina babice, in stol modernega oblikovalca, ki ste ga kupili, ker se vam je kdaj zazdelo, da se spodobi imeti doma kos opreme z žlahtnim podpisom ... Iz nakupovanja po navdihu in vključevanja elementov, ki nam jih podarijo drugi brez vedenja, kaj je pravzaprav po našem okusu, se kaj hitro lahko rodi neopredeljivost, ki je prav prikupna, če le najdemo nekakšno ravnovesje v kaosu raznolikosti.

Sweetpea & Willow

Zadostujejo že majhni posegi

Z eklekticizmom boste v stanovanje vnesli živahnost in občutek sproščenosti, česar se lahko lotite tudi načrtno. Viden učinek lahko dosežete z majhnimi posegi, kot če denimo kakšno steno v tradicionalno opremljenem prostoru oblepite s trendovsko tapeto ali pa jo opleskate z najbolj modno jesensko barvo. Na moderen usnjen kavč položite turkizno žametno blazino s cofki, na klubsko mizico pa postavite vazo in pladenj, ki se stilno zatekata v obdobje rokokoja.

Joe Browns

Morda imate na podstrešju telefon z vrtljivo številčnico, ki bi pritegnil pogled v dnevni sobi, kjer prevladujejo modne barve? Ali pa ste pri sorodnikih dobili staro mizo, ki je ne potrebujejo več? Če vas notranji vzgib nagovarja, da je miza prava za vas in da boste lahko poleg obstoječih stolov zraven postavili še tisti okrogli stolček, ki se ga vseskozi seli iz enega prostora v drugega, ker nikamor zares ne spada, potem se vsekakor prepustite navdihu in se veselite sloga, ki razvnema duha.

Delightfull
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta