(INTERVJU) Pri opremljanju doma poskrbite, da v prostorih ne bo gneče s pohištvom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.11.2021 02:00

Pri opremljanju doma je treba prisluhniti intuiciji in v prostor vdahniti svoj individualni pečat, je prepričana Barbara Žnidarič, magistrica dizajna iz podjetja Progrin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zadnja leta trendi opremljanja narekujejo kombinacijo starih kosov pohištva z novimi, kar lahko pričara čudovito povezavo med več generacijami, med preteklostjo in prihodnostjo.

Progrin/Barbara Žnidarič

Vsak dom je zgodba zase, napisana po željah in bivanjskih navadah njegovih stanovalcev, pravi Barbara Žnidarič. "Ne glede na modne trende si dom opremite po svojem navdihu. Če imate radi vzorce in barve, si umislite barvit ambient, vendar izberite komplementarne barve. Če so vam bolj pri srcu ambienti v umirjenih barvnih tonih, pa poskrbite, da prostor ne bo deloval dolgočasno," svetuje Žnidaričeva in pri opremljanju ljudem polaga na srce, naj prostorov ne natrpajo s preveč pohištva, dodatki in raznimi pogosto neuporabnimi predmeti. Prostori naj bodo zračni in pretočni, da se boste po njih gibali sproščeno, drugače se v svojem domu ne boste počutili dobro, prijetno, domače, poudari oblikovalka notranje opreme.

Barbara Žnidarič, oblikovalka notranje opreme iz podjetja Progrin: "Ker je prenova starega stanovanja ali opremljanje novega včasih kaotično opravilo, se pred izborom pohištva in barv umirite ter si prisluhnite, kakšen učinek želite doseči v prostoru."

Osebni arhiv Barbare Žnidarič

​Estetiko si vsak razlaga po svoje

Vsak prostor v stanovanju ima svojo vlogo. Začne se pri predprostoru in konča pri kopalnici ...

"Predprostor je prvo ogledalo doma, zato naj ima dovolj prostora za odlaganje in shranjevanje, da se ob prihodu ne boste spotaknili ob razmetane čevlje in da obešalniki ne bodo prepolni plaščev. Bivalni prostor je običajno najbolj oblegan prostor doma, zato naj ima zadosti naravne svetlobe in pravilno načrtovano razsvetljavo iz več virov. Spalnica je prostor počitka, zato v njej ustvarite umirjeno atmosfero, privoščite si dobro zatesnjena okna in ustrezna senčila, kakovostno vzmetnico ter rjuhe in posteljnino, ki so prijetne na dotik. Kopalnica je prostor intime, higiene in razvajanja. Opremite jo tako, da bo v vseh pogledih zadostovala individualnim potrebam vseh družinskih članov."

Slovenci smo pregovorno radi mojstri za vse, tudi za opremljanje doma, na koncu pa opazimo, da smo naredili konkretne napake. Kje se "samoopremljevalcem" največkrat zalomi?

"Največkrat se zalomi pri kombiniranju različnih materialov in barvnih odtenkov. Vem, da si estetiko vsak razlaga po svoje, ampak ravno tu nam pogosto zmanjka nekaj dobrega občutka za lepoto in kakovost. Ugotavljam, da se stranke pogosto same težko odločijo, kaj jim je dejansko všeč, zato želijo vse preveč različnih slogov opremljanja in med seboj neusklajene predmete natrpajo v en prostor. Pogosto je težava tudi v tem, da imata partnerja različen okus in se pri opremljanju ne znata najbolje uskladiti. Tako nastane kaos, um si v takem prostoru ne spočije, saj oči begajo med različnimi detajli, teksturami in oblikami. Ker je prenova starega stanovanja ali opremljanje novega pogosto kaotično opravilo, predlagam, da se pred izborom pohištva in barv umirite ter si prisluhnete, kakšen učinek želite doseči v prostoru. Nato se odločite za en slog opremljanja in eno barvno kombinacijo. Veliko izvrstnih primerov barvnih kombinacij najdete tudi na spletu. Zavedajte se, da je prva izbira intuitivna in zato velikokrat najboljša, zato ves čas opremljanja ohranite fokus na njej, ne begajte več med drugimi variantami in možnostmi."

​Cilj je strankam urediti dom

Zakaj se je dobro pri načrtovanju opremljanja doma obrniti na strokovnjaka - bodisi arhitekta bodisi opremljevalca prostorov - in kdaj je pravi trenutek, da se za to odločimo?

"Ker je vsak strokovnjak na svojem področju, poleg tega boste, če boste načrtovali sami, za opremljanje doma porabili veliko energije, živcev in predvsem časa, v katerem bi lahko počeli kaj drugega. Pravi trenutek, da najdete strokovnjaka, je takoj, ko začnete resno razmišljati o prenovi in opremljanju. Arhitekt ali opremljevalec prostorov vam bo znal prisluhniti in vaše ideje, želje in potrebe združiti ter jih s svojim strokovnim znanjem, estetsko presojo in kreativnimi rešitvami povezati v celoto. Čeprav se zdi strošek, ki ga odštejemo za strokovno pomoč, velikokrat odveč, vam svetujem, da strokovnjaka najamete vsaj za pomoč pri kombinaciji barv in materialov, da bo tako prostor deloval usklajeno in bo prijeten za bivanje. Oblikovalci in arhitekti svoje delo dojemamo kot poslanstvo, vanj vlagamo vse svoje znanje, naš poklic je naša strast in pogosto tudi hobi, s katerim se radi ukvarjamo tudi v prostem času. Naš najvišji cilj je, da za ljudi uredimo dom, v katerem se bodo počutili domače in prijetno, naša največja nagrada pa so zadovoljne stranke, ki se veselijo končne podobe svojega doma."

Strokovnjaka najemite vsaj za pomoč pri kombinaciji barv in materialov, da bo tako prostor deloval usklajeno in bo prijeten za bivanje.

Osebni arhiv Barbare Žnidarič

Predprostor je prvo ogledalo doma, zato naj ima dovolj prostora za odlaganje in shranjevanje, da se ob prihodu v dom ne boste spotaknili ob čevlje in da obešalniki ne bodo polni plaščev.

Progrin

Česa se najprej lotite, ko dobite naročilo, da opremite dom?

"Na prvem sestanku se z investitorji spoznamo in ugotovimo, ali so naše stališče, ideje in energija, ki jo oddajamo, skladni. To je temelj dobrega sodelovanja med investitorjem in oblikovalcem oziroma arhitektom. Ko razberem pričakovanja strank, se mi začnejo rojevati ideje, povezane z njihovim domom. Toda moje zamisli niso sistematične, ampak se porodijo potem, ko nekaj dni razmišljam o željah investitorja, o vseh dejavnikih prenove in o prostoru, ki bo posvečen samo njim. Sledijo risanje idejnih zasnov, nato podrobnih načrtov prostora in pohištva, izbor materialov in barv ter luči in dodatkov, priprava popisov, vizualizacij, nato kopica sestankov tako s stranko kot z izvajalci. Včasih je naročnikova želja, da pripravim samo idejno zasnovo tlorisne razporeditve prostora ali barvno študijo njihovega doma, pogosto pa tudi celoten obseg projekta za izvedbo."

Priporočljivo je, da se odločite za en slog opremljanja in eno barvno kombinacijo. Zavedajte se, da je prva izbira intuitivna in zato velikokrat najboljša.

Kare Design

V spalnici ustvarite umirjeno atmosfero, privoščite si dobro zatesnjena okna in ustrezna senčila ter kakovostno vzmetnico, rjuhe in posteljnino.

Kare Design
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta