(INTERVJU) Sodobna kopalnica: Raje majhna in lično opremljena kot velika in nedokončana

Jasna Marin Jasna Marin
27.08.2020 05:00

Kopalnica je najintimnejši prostor doma. O tem, kako jo opremiti, da bo v vseh pogledih zadostila individualnim potrebam uporabnikov, smo se pogovarjali z oblikovalko notranje opreme Barbaro Žnidarič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Na trgu je veliko inovacij in najrazličnejših materialov, ki nam olajšajo kopalniško lepotilno in intimno rutino. Res pa je, da se je v silno pestri ponudbi težko znajti. Glede na to, da kopalnico v povprečju prenavljamo vsakih 20 let, se moramo zavedati, da z izbiro najcenejših elementov dolgoročno ne bomo pridobili, opozarja Barbara Žnidarič iz Noa studia v Radencih. Prav tako je treba pri načrtovanju razmišljati o njeni enostavni uporabi za vsak dan in leta vnaprej.

Barbara Žnidarič, oblikovalka notranje opreme: "Velikost kopalnice ne vpliva toliko na kakovost življenja, da bi bilo zanjo smiselno plačati mnogo več, kot vam dopuščajo finančne zmožnosti."
Andrej Petelinšek

Enostavnost gibanja

Zgodilo se mi je že, da sem v hotelu v tujini najela apartma, ki je imel tako majhno kopalnico, da v njej nista mogla hkrati stati dva. Prha je štrlela iz stene in med tuširanjem poškropila ves prostor, tudi straniščno školjko. Ta kopalnica je bila velika približno dva kvadratna metra. Kolikšna je minimalna priporočena velikost kopalnice, da nam zagotavlja za udobje in enostavno gibanje?
"V izredno majhni kopalnici, kjer se s težavo gibamo, se ne počutimo najbolje, kar ste očitno izkusili na lastni koži. Pri načrtovanju kopalnice je treba upoštevati minimalne priporočene odmike med sanitarno opremo in zanjo predvideti prostor. Kopalnica pa po priporočenih standardih naj ne bi bila manjša od petih kvadratnih metrov."

Nov način opremljanja kopalnic ponuja čistost linij, vrhunsko estetskost in odsotnost ročajev. Stranišče je v bolj intimnem kotičku, skrito za mlečno steno.
Inda

Keramika ali raje kaj drugega

Ponudba keramike za oblaganje tal in sten ter nabor drugih materialov, kot so denimo brušeni beton in tadelakt, kupca lahko zmedejo, ko se odloča za novo kopalnico. Kako torej pravilno izbrati materiale?
"Odvisno od individualnega okusa. Klasične ploščice so že v času starih Rimljanov krasile prostore javnih kopališč, vendar se danes, če ne gre za retro, industrijski ali vintage stil opremljanja, vse bolj odmikajo od oblikovalskih trendov. Nadomestile so jih keramične oziroma porcelanaste ploščice velikih formatov, ki so izredno tanke, lahke, trpežne in fleksibilne. Majhne kopalnice nikoli ne obložite v celoti s ploščicami, raje jih položite le do določene višine ali samo v predelih, ki so izpostavljeni vodi. Če niste najbolj navdušeni nad vsakodnevnim čiščenjem, se ne odločite za črno keramiko, na kateri bodo ostajali sledovi vodnega kamna, raje izberite ploščice z imitacijo naravnega kamna. V zadnjem obdobju se je razširila uporaba dekorativnih betonov ter barv iz lateksa in epoksida, ki ponujajo moderen videz kopalnice brez fug, tudi v predelu prhe. Največja prednost teh materialov je, da jih je mogoče izdelati v ogromno različnih barvnih kombinacijah in izvesti v različnih površinskih obdelavah, od polirane do bolj grobe površine."

Sodobna kopalnica je vse pogosteje obdelana z dekorativnim betonom. Skrb za udobje in varnost v prostoru pa je izražena s protizdrsnimi površinami in pršnim prostorom, ki je v istem nivoju tal kot preostala kopalnica.
Talsee
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta