Prenova kopalnice: Nekaj dni hrupa za 20 let brez skrbi

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
15.05.2020 02:00

Ste v zadnjih tednih v kopalnici ali na stranišču ugotovili kakšno pomanjkljivost, ki bi jo bilo treba odpraviti? Morda pa ste sprevideli, da je čas za celostno prenovo prostora osebne higiene. Odkar so se znova odprle trgovine z gradbenim materialom in izdelki za dom, ni več ovir, da se ne bi lotili dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Zehnder

Pomladi že na splošno radi kaj pobrkljamo po hiši ali stanovanju, kleti in vrtu, to in ono popravimo ali nadomestimo z novim. Zdaj ko smo zaradi koronavirusa že več tednov bolj ali manj doma, pa smo morda odkrili še kako dodatno pomanjkljivost ali končno našli čas za prepotrebna hišna opravila. Mnogo nas dan začne in konča v kopalnici. Skupaj s straniščem je ta zagotovo med bolj obiskanimi in obremenjenimi prostori v hiši, že zaradi vlage in pogosto nezadostnega prezračevanja. Tehnološki razvoj kopalniške opreme je v zadnjih letih precej napredoval in v marsikateri kopalnici bi že bilo mogoče namestiti kaj sodobnejšega, kar bi olajšalo uporabo pa tudi čiščenje in vzdrževanje. A tudi varnost, saj so mokra tla ali stene med pogostejšimi vzroki neprijetnih zdrsov in padcev s hudimi posledicami zlasti za starejše.

Za boljšo predstavo 3D-izris

Marsikdo zavlačuje z obnovo kopalnice, dokler ni ta res nujna, iz več razlogov. Eden so zagotovo stroški, drugi pa zahtevnost in obsežnost dela. A strokovnjaki menijo, da slednje ne bi smelo biti razlog za odlašanje, saj je novejša tehnologija precej olajšala delo. Obnove kopalnice se raje ne lotevajte sami, temveč se zanjo dogovorite z usposobljenimi strokovnjaki. Sploh če se lotevate popolne prenove, pri kateri je dobro zamenjati tudi vodovodno in električno napeljavo. To je koristno narediti zaradi varnosti in da ne bi kasneje nastajali zapleti, razlagajo v podjetju Topdom. Preden se lotite prenove, boste skoraj zagotovo obiskali kakšen salon keramike in sanitarne opreme ali trgovino za hišne mojstre, da boste videli najnovejšo ponudbo in možnosti, ki so na voljo. Ko se boste odločili, kakšne obloge in opremo želite oziroma potrebujete glede na zahteve vseh članov gospodinjstva, pa je najbolje, da se dogovorite za izris kopalnice. Tako si boste lažje predstavljali, ali so vaši načrti uresničljivi. Večina kopalniških salonov omogoča 3D-izris kopalnice, s katerim dobite precej dober občutek, kakšna bo vaša nova kopalnica.

Večina kopalniških salonov omogoča 3D-izris kopalnice, s katerim dobite precej dober občutek, kakšna bo vaša nova kopalnica.
3D-IZRIS: MCK

Razbijanje in nove inštalacije

Za rušenje stare kopalnice mojstri potrebujejo približno dan ali dva, odvisno od velikosti in posegov. "Hrup je pri tem na žalost neizogiben, sploh pri odstranjevanju tlaka, stenske keramike ali kakšnih zidov itd. Včasih se delajo tudi preboji v stenah, niše v tuših in to pač ne gre po tiho," razlaga Fartek. Po rušitvenih delih je prva na vrsti napeljava nove inštalacije, talne in stenske, nato so potrebni krpanje lukenj, izravnava sten, izdelava tlaka ... "Temu sledi polaganje ploščic in na koncu finomontaža opreme," sklene sogovornik iz MCK.

Če se lotevate popolne prenove, je v kopalnici dobro zamenjati tudi vodovodno in električno napeljavo. To je koristno narediti zaradi varnosti in zato, da boste desetletje ali dve brez skrbi. ​Celostna prenova kopalnice običajno traja sedem do deset dni.
Pop Up My Bathroom/VDS

Poudarek naj bo na varnosti

Predvsem s ploščicami in opremo lahko v veliki meri poskrbite za varnost v kopalnici. "Zaradi kombinacije vode in gladkih materialov v kopalnici je potrebna premišljena izbira površin," menijo v podjetju Geberit in svetujejo, naj kakovostne materiale in dovršen dizajn dopolnjujejo tudi pametne rešitve, ki bodo pomembno prispevale k izboljšanju kakovosti bivanja. Mednje zagotovo sodi orientacijska osvetlitev, ki je lahko koristna tako za najmlajše kot tudi za starejše.

Orientacijska osvetlitev v sanitarnem prostoru je lahko zasnovana tako, da se samodejno aktivira. Mogoče so nastavitve osvetlitve v različnih barvah in stopnjah svetlosti, da lahko tudi ponoči najdete varno pot do kopalnice.
Geberit

Pohištvo za kakovosten življenjski prostor

Poleg vseh omenjenih elementov pa je v kopalnici še vedno najbolj vidno in na udaru kopalniško pohištvo, zato šele z izborom omaric, predalnikov in drugih dodatkov poskrbimo za piko na i. "S premišljeno oblikovanim kopalniškim pohištvom, ki je skladno s funkcionalno opremo, bo kopalnica postala kakovosten življenjski prostor," poudarjajo v Geberitu. Izbira je vsekakor dovolj velika, da boste lahko tudi v kopalnici izrazili svoj individualni okus in stil, obenem pa zadovoljili vse svoje potrebe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta