Jegliči učinkovito obarvajo dom in vrt, še preden zaživi pomlad

Jasna Marin Jasna Marin
24.03.2021 04:00
V naravi jegliči ali primule uspevajo zlasti na severni polobli, najdemo jih tako v nižinah na vlažnih travnikih kot v Himalaji, na višini 5000 metrov. Kako in kje pa najbolje rastejo jegliči, posajeni v lončkih?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council Of Holland

Skupina jegličev (Primulaceae) zajema 450 do 500 vrst. Primus v latinščini pomeni prvi, navsezadnje so mnogi jegliči med prvimi znanilci pomladi, ki s sončno barvo razveseljujejo ljubitelje cvetja.

Flower Council Of Holland

Okrasne cvetlice za notri in zunaj

Rod primul ali jegličev je razširjen zlasti po Evropi in Aziji. Pri tem pa jegliči niso samo znanilci pomladi, saj si lahko z izbiro različnih gojenih vrst zagotovimo neprekinjeno cvetenje od prvih pomladnih dni pa vse do sredine avgusta. Gojene sorte jegliča iz vrste Primula acaulis so marca med najbolj aktualnimi cvetlicami na prodajnih policah cvetličarn in vrtnarij. Cvetovi imajo zelo kratka, majhna cvetna stebla tik nad listi. Znanstveno ime acaulis pomeni brez stebla. Za primule so značilni barviti cvetovi, med njimi najdemo eno- in večbarvne, zebraste in tiste z resasto strukturo cvetnih listov.

Floradania

Cvetovi nekaterih sort zrastejo za dlan veliki, obstojnost cvetja se z novimi sortami iz leta v leto izboljšuje, seveda pa bodo bolj obstojni, če za rastlino primerno skrbimo in jo imamo na hladnem.

Ko primulo prinesemo domov, jo v stanovanju postavimo v hladen in svetel prostor, s temperaturo med 10 in 18 stopinj Celzija. Zemlja v lončku se ne sme presušiti, prav tako pazimo, da roža ne bo plavala v vodi, potrebna je torej zmerna vlažnost. Primule lahko v skupini posadimo v večjo okroglo posodo, ki bo krasila vhod v hišo ali zunanjo okensko polico. Obstojni cvetovi bodo brez težav vzdržali tudi pri stopinji ali dveh pod ničlo. Ko odcvetijo, lahko primulo posadimo na gredico; ker je trajnica, bo na prostem prihodnje leto znova pognala in zacvetela.

Flower Council Of Holland


Profimedia

Lončnica, ki dolgo cveti

Še ena zanimiva pripadnica jegličevk obstaja, in sicer sobna primula (Primula obconica), ki jo po domače imenujemo repica ali nežika. Rastlina požene 20 do 30 centimetrov visoka cvetna stebla, in če jo v obdobju cvetenja vsak drugi teden pognojimo, bodo poganjali vedno novi cvetovi. Ta zanimiva lončnica bo dobro uspevala v hladnem prostoru, na okenski polici, obrnjeni proti vzhodu. Ustreza ji temperatura med 5 in 18 stopinjami Celzija, bo pa uspevala tudi v nekoliko toplejšem prostoru, vendar bodo cvetovi manj intenzivnih barv in manj vzdržljivi, kot če raste v hladnejšem okolju. Sadimo in presajamo jo v običajno zemljo za lončnice ali balkonske rože.

Flower Council Of Holland

Dobro je, če jo z lončkom vred postavimo na podstavek, v katerem je zmeraj voda, da pa se korenine ne bi utapljale v mokroti, naj bodo v podstavku z vodo kamenčki, da je lonček dvignjen nad nivo vode. Sobna primula se ne sme izsušiti, sicer bodo cvetovi upadli, listni robovi pa se bodo obarvali rjavo. Še pred nekaj leti so mnogi ljudje dobili alergijo ob stiku z listi starih sort sobne primule. Ti so vsebovali primin, ki je na koži povzročil rdeče lise. Danes pa vrtnarji in cvetličarji večinoma ponujajo nove sorte Touch me, ki se jih lahko dotaknemo, ker ne vsebujejo primina, a so zato nekoliko manj naravno odporne proti škodljivcem. Sobne primule imajo cvetove najrazličnejših barv.

Flower Council Of Holland


Flower Council Of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta