Kako posadimo avokado in ali bomo na rastlini v lončku kdaj dočakali plodove?

Jasna Marin Jasna Marin
20.02.2021 04:00
V stanovanju je vselej zanimivo imeti kakšno nevsakdanjo tropsko ali subtropsko rastlino, ki jo občudujemo, negujemo in potrpežljivo čakamo na njene sadeže.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Avokadovec izvira iz Mehike in Srednje Amerike. Še v začetku 20. stoletja se je sadež avokadovca imenoval ahuacate, kar po azteško pomeni testise. Sadež naj bi namreč deloval kot afrodiziak za moške. Ker je bilo ime pretežko za izgovorjavo, rastlina pa vse bolj zanimiva za ameriško in evropsko tržišče, so sadež leta 1915 preimenovali v avokado.

Canstockphoto

Sajenje svilnate koščice

Sadež avokada ima v notranjosti svilnato gladko koščico, ki je tako zanimiva, da se marsikdo odloči, da preizkusi srečo in jo posadi v zemljo ali pa jo nakali v kozarcu vode. Postopek z vznikom v vodi je naslednji: potrebujemo tri zobotrebce in večji kozarec z vodo. Koščico vzamemo iz oplodja, jo speremo in posušimo. Z zobotrebci zabodemo koščico na treh mestih, približno pet milimetrov globoko, in jo namestimo na kozarec s konico navzgor. Spodnja tretjina koščice avokada naj bo v vodi. Koščica bo kmalu počila oz. se odprla in po nekaj tednih se bodo pojavile klica in korenine. Ko se korenine dodobra razrastejo, avokadovec posadimo v lonec s kakovostno zemljo za sobne rastline, ki ji lahko primešamo vrtni kompost, še prej pa previdno odstranimo zobotrebce iz koščice.

Shutterstock

Koščica avokada bo vzklila tudi v zemlji. Pred sajenjem je najbolje pustiti koščico na sončni okenski polici, da se razpoči. Nato jo posadimo v lonček s premerom približno dvanajst centimetrov, ki ga napolnimo s kakovostnim substratom. Koščico posadimo s konico navzgor in pustimo, da konica kuka iz zemlje. Zalijemo z mlačno vodo in postavimo na toplo in temnejše mesto ter skrbimo za zalivanje. Ko seme vzklije, avokadovec prestavimo na svetlo okensko polico. Kakor hitro bo odganjek dolg 30 centimetrov, ga porežemo na 15 centimetrov, kar bo spodbudilo košato rast rastline.

Shutterstock

Tudi kasneje večkrat vršičkamo rastlino, da bo imela kompaktno rast. Ko na dnu lončka opazimo korenine, rastlino presadimo v večji lonec in za presajanje na začetku poskrbimo vsako leto.

Avokadovec presajamo spomladi.
Shutterstock



Shutterstock

Čakanje na plodove

Če nam v loncu raste avokadovec, se moramo zavedati, da imamo v stanovanju drevo, ki bi v naravi zraslo do 20 metrov, zato poskrbimo, da bo imelo dobre razmere za rast in predvsem ustrezen lonec. Avokadovec lahko v toplih mesecih prestavimo ven, pri tem pa ga postopoma navajamo na močnejšo sončno svetlobo, drugače bo sonce ožgalo liste. Avokadovec prvič zacveti šele po približno desetih letih, v stanovanju pa le redko doživi takšno starost, zato se moramo zavedati, da plodov v stanovanju, kjer so pogoji za rast povsem drugačni kot v naravi, skoraj zagotovo ne bomo dočakali.

Avokadovec v naravi ali na plantaži zraste v visoko in košato drevo.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta