Kaj bo v letu 2020 v modi pri opremljanju doma? Spustite vanj naravo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.01.2020 01:37

Kakšne so smernice glede talnih oblog, keramike, kaj je novega pri sanitarni opremi, s čim popestrimo spalnico, dnevno sobo, morda tudi predsobo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/Whisperwool

Dejstvo je, da se svet notranjega oblikovanja nenehno spreminja. Prihajajo vedno novi in novi trendi. In zdi se, da bi morali tudi svoje domove nenehno spreminjati, osveževati, dopolnjevati, slediti trendom, da bi bili v koraku z modnimi zapovedmi. Pri nekaterih ponudnikih stanovanjske opreme smo preverili, kaj je trenutno najbolj v središču trendovskega dogajanja.

Trpežna tla iz plute

Zadnje čase smo vse bolj povezani z naravo, kar se, ne nazadnje, odraža tudi v trendih opremljanja in dekoracije. Vse več je naravnih materialov in interierjev, ki nam omogočajo, da se počutimo bližje naravi. Veliko je predvsem kamna, lesa in drugih naravnih materialov. Tudi pri talnih oblogah ni nič drugače. Kot so nam pojasnili v podjetju Alpod, je trenutno najbolj aktualna obloga iz plute. Ta se ne pojavlja samo na tleh, z njo lahko oblagamo tudi stene. "Z uporabo edinstveno zasnovane večplastne sestave, ki združuje vrhunsko tehnologijo s prvovrstnimi naravnimi lastnostmi plute, je bil dosežen višji standard na področju talnih oblog, kar je ustvarilo sinergijo lepote, udobja in trpežnosti. Talne obloge iz plute so dostopne v različnih dekorativnih materialih, ki jih na vrhu ščiti odporna zaključna plast," povedo v podjetju Alpod. Pluta pa ni samo trpežna in lepa na pogled, je tudi izjemno učinkovit naravni zvočni absorber, saj njene celice delujejo kot zvočni izolator. Tako obloge iz plute zmanjšajo hrup v sobi. Delujejo kot blažilec zvokov med tlemi in prostori oziroma sobami, ki se nahajajo spodaj, zaradi česar so izjemno učinkovite v stanovanjskih in poslovnih prostorih, poudarijo v Alpodu. Raziskave celo kažejo, da naj bi talne obloge iz plute zvok ublažile do 53 odstotkov. Pa še nekaj govori v prid temu naravnemu materialu: zaradi naravnih toplotnoizolativnih lastnosti so talne obloge iz plute energetsko zelo učinkovite, prijetne na dotik, tudi če hodite bosi, in omogočajo optimalno talno temperaturo skozi vse leto, kar prispeva k vsesplošnemu dobremu počutju. "Ob testiranju temperature tal pri hoji po štirih različnih materialih za talne obloge pluta izstopa kot najboljša rešitev pri zadrževanju toplote," opozorijo v Alpodu.

Talne obloge naj bodo čim bolj naravnega videza, hkrati pa trendi narekujejo trpežnost in dobro zvočno izolativnost, kar zagotavlja pluta.
Alpod

Dva ekstrema pri keramiki

Nazaj k naravi kliče tudi keramika. V podjetju Topdom razložijo, da je keramika, s katero oblagamo stene, ki je in bo v trendu, iz imitacij naravnega kamna. Pri talni keramiki je najbolj dopadljiva imitacija lesa ali takšna, izdelana iz brušenega glaziranega kamna, pravi Valerija Kuhar iz podjetja Topdom. Najnovejši trendi ostajajo zvesti veliki keramiki, dimenzije xxl so kot naročene za sodobno kopalnico ali stranišče, pove Kuharjeva.

Veliki formati keramike, položeni na tleh in stenah do stropa, dajejo kopalnici moderen in hkrati eleganten videz. Najnovejše smernice narekujejo celo keramiko ekstremnih velikosti.
TopDom
Manjše ploščice so gotovo trend, ki trka na vrata. Čas pa bo pokazal, ali uspejo izpodriniti že nekaj časa zelo priljubljeno keramiko velikih dimenzij.
Baldocer/MCK

Straniščna deska, ki greje

Spremembe vedno znova doživlja tudi kopalniška oprema. V podjetju Topdom pravijo, da se klasični rob straniščnih školjk počasi ukinja. "Kar pa se tiče kopalniških armatur, bo poudarek na naglavnih prhah različnih dimenzij in dizajnov. Pipe bodo še posebej opazne, saj so na voljo v različnih barvah, kar pomeni, da bo v kopalnicah pozornost odslej usmerjena tudi k njim," povejo v Topdomu. Po besedah Danijela Fartka imajo v sanitarni opremi vse bolj pomembno vlogo tako imenovane higienske strniščne školjke oziroma deske. Je pa res, da tovrstne školjke potrebujejo električno napeljavo v bližini in dovod mrzle vode s strani. Fartek pojasni, da je v desko vgrajen grelec, ki jo greje, samodejen brizg vode v školjki pa poskrbi, da ni potrebe po uporabi toaletnega papirja.

Kavne mizice in tabureji

Kaj pa pohištvo? Tudi pri njem je veliko kombinacij - kovina, les, kamen. Trendi narekujejo pohištvo iz masivnega lesa. Barvni odtenki so temnejši. V dnevni sobi, pa ne samo v tem prostoru, temveč tudi v kuhinjah, spalnicah, predsobah, kopalnicah, celo v pisarnah, so po besedah Irene Žakelj iz podjetja Žakelj nepogrešljivi kosi pohištva mizice in tabureji.

Kavne mizice in tabureji niso nepogrešljivi elementi le v dnevni sobi, z njimi lahko polepšamo še kateri drugi prostor, prevsem pa so trend, ki mu moramo slediti.
Žakelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta