Nakup ali obnova kuhinje: prostor, v katerem boste z veseljem vrteli kuhalnico

Tina Recek Tina Recek
21.12.2019 01:50

Želite kuhinjo, ki jo boste občudovali in z veseljem uporabljali? Poznavalci svetujejo, da odkrito odgovorite na določena vprašanja, še preden si priskrbite 3D-izris kuhinje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aran

V središču doma, v kuhinji, preživimo vse več časa. Zasluge za to imajo najbrž ne le kuharski mojstri, ki so naši pogosti spremljevalci na televizijskih ekranih, temveč tudi zapovedi notranjega interiera, ki velevajo združitev kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, zaradi česar je kuhinja postala del osrednjega bivalnega prostora in omogoča prijetno druženje. Da bo funkcionalna in da boste v njej radi vrteli kuhalnico, Breda Godler Gajer iz podjetja Kuhn'ca svetuje, da temeljito razmislite, kako se boste lotili projekta nove kuhinje. V prvi vrsti priporoča, da vanj vključite vse družinske člane. "Pri tem odgovorite na nekaj vprašanj: Kdo v gospodinjstvu večinoma kuha? Na kakšen način in kako pogosto pripravljate hrano? Kako pogosto in v kakšnih količinah nakupujete živila? Kolikšno zalogo hrane potrebujete?" Sogovornica doda, da je treba pomisliti tudi na to, koliko oseb živi v gospodinjstvu in ali ima kdo pogosto obiske.

Čim več svetlobe

Godler Gajerjeva v zvezi s kuhinjskim pohištvom poudarja, da se ponujajo različne rešitve glede na tloris, velikost in obliko prostora. Kuhinja, ki se odpira v bivalni prostor, deluje optično večje. Če uporabljate kuhinjo kot bivalni prostor in jedilnico hkrati, priporoča, da vanjo spustite čim več sončne svetlobe. Ne bo odveč, da ob planiranju kuhinje predvidite, kje bodo viri naravne, delovne in ambientale svetlobe. Za občutek zračnosti pa visoke omare čim bolj umaknite od vhoda.

Hrastov in orehov les sta v trendu

In kakšno kuhinjsko pohištvo je trenutno moderno? Monika Erjavec iz podjetja Pohištvo Erjavec razkrije, da predvsem temnejših barv. Siva prevladuje že dlje časa, zadnja leta je zelo moderna črna barva, ki je lahko v kombinaciji s hrastovim ali orehovim lesom. Tudi temni odtenki rjave in kavni odtenki so priljubljeni. Videz marmorja z "žilami" doda kuhinji prestižen videz in se lepo kombinira s temnejšimi odtenki, pa tudi z belo, ki je trenutno manj popularna, vendar vseeno varna izbira. Bela barva namreč ne bo nikoli iz mode, hkrati pa jo lahko zmeraj kombiniramo, predvsem je primerna za manjše prostore.

Kakovostni materiali in okovje, sistemi za blaženje pri zapiranju ter kakovostna izdelava so garancija za dolgoletno uporabnost kuhinje.
Alples

Višina pulta se prilagodi višini kuharja

Eden ključnih elementov kuhinjske opreme je delovni pult, ki je hkrati najbolj obremenjen kos pohištva. Ker za pultom preživimo kar nekaj časa zaradi priprave hrane in ga tudi ne menjamo vsakih nekaj let, mora biti iz kakovostnega materiala in ustrezne višine. Erjavčeva poudari, da je izbira višine delovnega pulta odvisna od višine posameznika. Pri tem svetuje za telesno višino od 160 do 170 centimetrov pult višine od 90 do 92 centimetrov. Za ljudi, visoke od 170 centimetrov naprej, pa pult višine od 92 do 95 centimetrov. Sicer se pult po njenih besedah prilagaja nižji osebi v gospodinjstvu. V praksi sta pogosti tudi dve različni višini pultov v isti kuhinji. Višinska razlika med možem in ženo je včasih enostavno prevelika, da bi se v tolikšni meri prilagajala drug drugemu. Kaj pa, če ugotovite, da je pult previsok? "Če ste kupili previsok pult, je najbolje da se o njegovem znižanju pogovorite s prodajalcem ali mizarjem, kjer so vam kuhinjo izdelali. Opcija bi bila menjava oziroma stanjšanje pulta ali menjava pohištvenih nog, če so te višje," še pravi sogovornica.

Gladke površine boste lažje očistili

Pred nakupom opreme bodite pozorni tudi na enostavnost čiščenja. Monika Erjavec poudari, da je čiščenje pomemben vidik pri izbiri materiala za kuhinjo. Gladke površine se veliko enostavneje čistijo kot hrapave. Enostavnost čiščenja zagotavlja tudi tako imenovana brezročajna kuhinja, saj ni ročajev, ki bi potrebovali čiščenje med spoji. Posebni materiali, kot so gladki mat ultrapas, obdelan z nanotehnologijo, omogočajo še enostavnejše čiščenje, saj se umazanija ne nabira v porah materiala. Zelo enostaven material za čiščenje je tudi steklo. Za fronte se denimo uporablja vpet v alu profile.

Videz marmorja da kuhinji prestižen značaj in se lepo kombinira s temnejšimi odtenki v prostoru.
Cosentino

Če posodo pomivate ročno

Ko izberete pohištvo, vam preostanejo še gospodinjski aparati, ki lahko precej olajšalo gospodinjska dela. A ne podajajte se v njihovo brezglavo kupovanje, temveč temeljito premislite, katere potrebujete glede na vaše navade. Godler Gajerjeva poudarja, da če ne pogrevate hrane, potem najbrž ne boste potrebovali mikrovalovne pečice. Če večino posode pomijete ročno ali če živite sami, bo morda dovolj ožji pomivalni stroj. Kaj pa postavitev gospodinjskih aparatov? Godler Gajerjeva svetuje: "Kadar prostor to dopušča, pečico namestite na ergonomično, lahko dostopno višino, tako da se ne bo treba vsakič sklanjati. Enako velja za pomivalni stroj. Tudi velikost pomivalnega korita prilagodite svojim potrebam in velikosti prostora. Nikar pa ne varčujte pri materialih. Pomivalni stroj naj vsekakor ima kovinsko kad, korito pa dovolj globine." Pri namestitvi aparatov v kuhinjo je ključno tudi, da sledite delovnemu procesu. Od shrambe (hladilnik), preko pomivalnega centra (korito in pomivalni stroj) do kuhališča. Med koritom in kuhalno ploščo naj bo čim več delovne površine.

Kuhinja mora imeti dovolj omar in shranjevalnih površin za vse pripomočke in servirno posodo pa tudi dovolj delovnih površin.
Blum

Iz virtualne kuhinje v resnično

Da boste z novo ali prenovljeno kuhinjo zadovoljni do zadnje potankosti, vam bo v pomoč računalniški program za 3D-izris kuhinje. Kot pravi Majda Plevnik iz podjetja Alples, ta omogoča realen vpogled v virtualno opremljen bivalni prostor; ponuja namreč povsem enostaven način preizkušanja različnih kombinacij oblik, barv, oprem, kuhinjskih elementov pa tudi pohištva, kot so jedilne mize in stoli za kuhinjo. Ko je 3D-izris potrjen, kuhinjo izdelajo po meri v proizvodnji in kmalu zatem jo lahko že občudujete doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta