Kako bela barva v kopalnici vpliva na nas?

J. M.
08.06.2022 04:00

Ste se kdaj vprašali, zakaj je bela barva tako zelo priljubljena v kopalnici? Pa ste vedeli, da ni vsaka bela enaka, pravzaprav je tudi sanitarna keramika lahko v različnih belih odtenkih ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geberit

Če ste kdaj stali pred polico s paleto bele barve, ste lahko ugotovili, da ima belina številne nianse. Pravzaprav obstaja okoli 100 belih odtenkov. Možnosti vključujejo polarno belo, umazano, slonokoščeno belo in mnoge druge. Obstaja tudi alpsko beli odtenek.

Toplejša bela

Alpsko bela je nekoliko toplejši odtenek bele, ki je bil posebej zasnovan za kopalnice, zaradi česar je ta barva znana tudi kot sanitarno bela. Leta 1987 jo je definirala evropska organizacija Strokovno združenje za industrijo sanitarne keramike (Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie). Velja za zelo nevtralno barvo in je namenjena zagotavljanju občutka svežine in prostornosti v kopalnici. Omenjen odtenek predstavlja tudi higieno in čistočo. Na splošno velja pri belih tonih, da kanček rumene pričara občutek topline in udobnosti v prostor, medtem ko hladnejši modri in sivi odtenki ustvarjajo hladnejši videz. Kljub vsemu se je treba zavedati, da je lahko celo točno definiran odtenek bele barve videti drugače, kadar se v prostoru združujejo različni materiali, kot so plastika, steklo ali keramika.

Steklena pregrada zavzame najmanj prostora, za več intime lahko poskrbimo z izbiro mlečnega stekla.
Geberit

Nevtralne so popularne za kopalnico

"Ni lahko oblikovati kopalnice, v kateri so vsi predmeti v istem belem odtenku," poudarja Martin Rohrer iz Geberita, ki je strokovnjak za barve in materiale. Njegovo priporočilo je, da je najbolje sanitarno keramiko kupiti od enega proizvajalca in iz ene kopalniške serije – na ta način se izognete izbiri umivalnika in WC-školjke v različnih odtenkih.

Seveda pa preveč beline deluje sterilno, zato poskrbite, da bo v prostoru še kakšna barva. V kopalnici je priporočljivo, da se poigrate s kontrasti. "Ljudem, ki si želijo klasično belo barvo, svetujem, da v kopalnici dodajo večbarvne dodatke, kot je kopalniški tekstil. Tako bodo z več barve ustvarili skladno ravnotežje v prostoru."

Geberit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta