Kako pogosto zračite prostore? Svež zrak je pomemben predvsem v spalnici

J. M.
22.05.2022 04:00

Ste vedeli, da v povprečni slovenski spalnici s prostornino 30 kubičnih metrov dve osebi med spanjem v štirih urah porabita ves kisik? Kar zaskrbljujoč podatek, če pomislimo, da je slab zrak krivec za mnoge tegobe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kako pogosto zračite prostore? Enkrat do dvakrat dnevno? Premalo, pravijo strokovnjaki, ki priporočajo, da se prostori intenzivno prezračijo vsaj štiri- do petkrat na dan, še bolje bi bilo vsaki dve uri za pet minut. To naredimo tako, da odpremo vsa okna na stežaj in pustimo, da se prostori prezračijo. Res pa je, da pri tem v prostore spuščamo cvetni prah, mrčes, toploto ali mraz ... Primernejše kot pogosto odpiranje oken je kontrolirano prezračevanje s prezračevalnimi napravami. Še zlasti v spalnici.

Shutterstock

Osem ur spanja

Prespimo kar tretjino dneva, kar je približno osem ur dnevno. V povprečni slovenski spalnici s prostornino 30 kubičnih metrov dve osebi med spanjem v štirih urah porabita ves kisik. "Če ni ustreznega prezračevanja, seveda ne bo nihče umrl, a vrednost ogljikovega dioksida se drastično dvigne in temu primerna je slabša kakovost spanca," opozori Milan Kuster iz podjetja Lunos.

Shutterstock

Izrabljeni zrak ven, svež zrak noter

Rešitev za vedno svež zrak v prostoru so po Kusterjevih besedah decentralni prezračevalni sistemi, ki so narejeni tako, da jih je preprosto vgraditi tako v novogradnje kot obstoječe objekte. Izrabljeni zrak se iz objekta odvaja skozi umazane prostore (kuhinja, kopalnica, WC), svež zrak pa se dovaja skozi čiste prostore (otroška soba, spalnica, dnevna soba).

Lunos


"Enota, ki je v spalnici, ima dodatno vgrajen senzor ogljikovega dioksida," doda sogovornik. "Ta v primeru prevelike porabe kisika poskrbi za večji vnos svežega zraka, tako da se znova uravnoteži razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom v prostoru," sklene sogovornik.

Lunos
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta