Katera vrata izbrati za domačo garažo?

Sanja Verovnik
28.02.2021 02:00
Ali garaža, v kateri je parkiran vaš jekleni konjiček, nujno potrebuje nova vrata? Ponudba je raznolika, zato si vzemite čas in izberite takšna, ki se bodo ustrezno odpirala in se bodo najbolje podala vašemu domu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V podjetju Hörmann Slovenija opažajo, da so najbolj prodajan tip garažnih vrat v Sloveniji sekcijska dvižna garažna vrata. Kupce o nakupu omenjenih vrat prepričajo zlasti uporabnost, moderen videz in dolga obstojnost. "Prav tako sekcijska vrata prepričajo tudi z izolacijo oziroma tesnjenjem, enostavnim vzdrževanjem in ne nazadnje tudi z dostopno ceno," še pravijo v podjetju.

Cenovna dostopnost, enostavnost uporabe

Tudi v podjetju Hanus v ospredje postavijo sekcijska garažna vrata. Prednosti, ki prepričajo, pa so po njihovem mnenju cenovna dostopnost, eleganten videz in enostavnost uporabe. Poleg teh lastnosti imajo tovrstna vrata, pojasnijo v podjetju, tudi visok nivo izolativnosti, odpirajo se hitro, predvsem pa jih je možno popolnoma prilagoditi uporabnikovim željam: vanje lahko namreč vgradimo okna, svetlobne lamele, lopute za živali, zračnike, osebne prehode … V podjetju Hanus pojasnijo, da so sekcijska garažna vrata sestavljena iz posameznih panelov višine od 50 do 60 cm in debeline 42 mm ali 62 mm, med seboj pa so zatesnjeni s posebnim gumijastim tesnilom in oblikovani tako, da se popolnoma ujemajo. So tudi dodatno izolirani, še dodajajo sogovorniki, zaradi uporabe posebnega CFC-polnila pa prenašajo ekstremne vremenske razmere, kar pomeni, pojasnijo v Hanusu, da se med temperaturami od - 90 do + 80 stopinj Celzija ne bodo deformirala. Posebnost sekcijskih garažnih vrat, ki bo kupca zagotovo zanimala, pa je po besedah Hanusovih strokovnjakov tudi velika izbira barv: od videza mahagonija do aluminijastih svetlobnih panelov ..., prav tako je lahko popolnoma prilagojena tudi površina panelov, ki ima lahko videz usnja, imitacije lesa, lahko je gladka, z eno vmesno črto ali več črtami ... Kot pravijo v Hanusu, "videz vrat omejuje samo domišljija".

Dvižna ali stranska vrata

Pogosto se tisti, ki kupujejo nova garažna vrata, znajdejo pred dilemo, ali izbrati dvižna ali stranska sekcijska vrata. Katera odločitev je boljša? V podjetju Hörmann Slovenija pojasnijo, da stranska sekcijska garažna vrata izberemo, če kupec ne želi odpirati dvižnih sekcijskih vrat za vsak izhod in vhod v garažo. V tem primeru je manj zračenja in s tem ohlajevanja ali segrevanja garaže. "Stranska sekcijska garažna vrata imajo možnost delnega odpiranja in s tem hitrega prehoda iz garaže ali v njo," razložijo. Poleg tega so stranska sekcijska garažna vrata prava izbira, ko kupec želi uporabiti strop za druge namene, kot recimo dvigalo za avto, skladišče na stropu in shranjevanje koles ali drugih pripomočkov na stropu, še opozorijo v podjetju Hörmann Slovenija.

Če želite energijsko varčno garažo, ker jo boste uporabljali kot delavnico poleti in pozimi, izberite garažna vrata z debelejšimi in toplotno ločenimi lamelami.
Hörmann Slovenija

Rolo za prenizke garaže

Seveda je pred nakupom garažnih vrat treba preveriti, koliko prostora imamo v garaži in kako želimo, da se bodo nova vrata odpirala, pa poudarijo v podjetju Hanus. Kot pravijo, sta najbolj klasični obliki garažnih vrat zagotovo sekcijska in navojna oziroma rolo garažna vrata. "Sekcijska garažna vrata so sestavljena iz panelov, ki so zatesnjeni s posebnim gumijastim tesnilom. Odpirajo se vertikalno. Tako se odpirajo tudi rolo garažna vrata, ki delujejo po principu rolete in so zato več kot primerna za manjše garaže," opišejo v Hanusu in še povedo, da so nekoliko drugačna stranska sekcijska garažna vrata, ki delujejo enako kot navadna sekcijska garažna vrata, le da se odpirajo bočno ob steno. Njihova velika prednost je, da lastniki teh vrat ne potrebujejo osebnega prehoda, saj jih lahko odprejo za točno toliko, kolikor hočejo. Lahko jih odpremo samo delno ali pa toliko, da lahko skoznje zapeljemo avtomobil, še dodajo Hanusovi strokovnjaki. Za navojna ali rolo garažna vrata se kupci odločijo, če imajo prekratko, preozko ali prenizko garažo. Takrat so navojna garažna vrata odlična rešitev, zatrjujejo v podjetju Hörmann Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta