Nakup nepremičnine: garažni prostor je danes iskana in dodana vrednost

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.10.2020 02:00

V nekaterih blokovskih naseljih je lahko to, da najdete prosto parkirno mesto, kot zadetek na loteriji. Težava z iskanjem je v sodobni gradnji večstanovanjskih zgradb odpravljena z garažami ali označenimi pakirnimi mesti, ki pripadajo stanovalcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Parkirni prostor je vse bolj pomemben dejavnik, ko kupujemo stanovanje v večstanovanjski zgradbi, opozori Mojca Žižek Mesarec iz nepremičninskega podjetja Galea, d.o.o. Ni nam vseeno, kje bomo parkirali avtomobil, da bo ta karseda na varnem, pa ne samo pred vremenskimi nevšečnostmi, temveč tudi pred nepridipravi in drugimi vozniki, ki kdaj niso pozorni pri odpiranju avtomobilskih vrat in lahko na našem štirikolesniku povzročijo tudi škodo. Še najmanj pa nam je vseeno, opozori Žižek Mesarčeva, da bi morali vsak dan kar nekaj časa iskati nezaseden parkirni prostor pred blokom. Prav zaradi neštetega se veliko kupcev še pred nakupom nepremičnine pozanima, kako je s parkiriščem, ali je dovolj parkirnih mest, ali obstaja kje v bližini garaža, pravi Dika Vranc, nepremičninska posrednica pri družbi RE/MAX Nepremičnine. Po njenih besedah je možnost "imeti lasten parkirni prostor" postala eden od bistvenih kriterijev ob nakupu nepremičnine in nekateri se prav zaradi parkirišča odločijo za določeno stanovanje.

Preveč avtomobilov in premalo parkirišč

Da je kombinacija nepremičnina in parkirni prostor danes nepogrešljiva, saj enega brez drugega skoraj ni, opozori tudi Branko Potočnik, direktor družbe Insa nepremičnine. Ne nazadnje se je, kot pravi, v zadnjih tridesetih letih število osebnih vozil v Sloveniji skoraj podvojilo in je že 1,9 prebivalca na osebno vozilo. Včasih ni bilo tako, kar dokazujeta tudi urejenost in velikost parkirišč v starejših blokovskih naseljih, ki so bila zgrajena v sedemdesetih in osemdesetih letih. "Takrat je le malokatera družina razpolagala z osebnim vozilom, kaj šele dvema, kot je to v navadi danes," poudari Potočnik. "Parkirni prostori so bili skladno s takratnimi zahtevami skopo odmerjeni in za današnje potrebe predvideni v veliko premajhnem obsegu." Preveč avtomobilov in premalo razpoložljivih parkirnih mest je težava, ki jo zaznavamo v številnih starejših stanovanjskih soseskah, kar pa seveda na neki način tudi vpliva na povpraševanje po stanovanjih v teh naseljih, priznava sogovornik. Hkrati pa ima to vpliv tudi na cene lastniških parkirnih mest in garaž, saj te vedno bolj pridobivajo pomen in so velikokrat eden od ključnih dejavnikov pri nakupu nepremičnine, še sklene Potočnik.

Bivanje je precej bolj mirno, če vemo, kje imamo parkiran avtomobil, in če je ta na varnem ter ne predaleč od stanovanja.
Shutterstock

Včasih en avtomobil, danes dva

Možnost neoviranega parkiranja v neposredni bližini bloka, kjer je stanovanje, je vse bolj povpraševano in željeno, še zlasti, ko gre za družine z majhnimi otroki, opaža Boris Lajh, direktor in nepremičninski posrednik poslovalnice Century 21 Maribor City. Slovenci smo, kot razmišlja Lajh, zelo motoriziran narod: "Veliko ljudi avtomobil uporablja kakšno uro na dan, preostali čas pa je treba avtomobil nekam postaviti. Ker so danes potrebe večje, imamo običajno v družini celo po dva avtomobila," še opozori Lajh. Dva avtomobila na družino pa pogosto predstavljata dodatno breme za že tako polna parkirišča pred večstanovanjskimi zgradbami. Posledice so, kot opozarjajo nepremičninski posredniki, vidne povsod - v parkirna mesta se spreminjajo zelenice, dovozne poti, pločniki ... Še najbolj se pomanjkanje parkirnih mest odraža v središčih mest, kjer je v večini primerov skorajda nemogoče parkirati avtomobil pred blokom. Takrat je edina rešitev nakup ali najem parkirnega prostora.

Pri novogradnjah težav s parkiranjem ni

Težave s parkiranjem so v novejših stanovanjskih soseskah odpravljene. Večina jih ima urejena parkirišča pod zemljo, v garažni hiši. Kupci nepremičnin lahko garažo kupijo, ponekod tudi najamejo, zanimanje za tovrstno investicijo pa je, kot potrdijo vsi sogovorniki, med kupci novogradenj zelo veliko. "Samo zamislite si, da pridete iz službe ali z nakupa, zunaj pa dežuje. Vi pa z avtomobilom krožite okoli večstanovanjskega objekta in iščete parkirni prostor. Ali ni najlepše, da se zapeljete v garažo in pod streho nakupovalne vrečke preložite v dvigalo? To, ko nekateri navsezgodaj v mrazu in snegu strgajo led z avtomobilskih stekel in nato premočeni in premraženi sedejo v avto, se seveda v garaži ne more zgoditi. Prav tako je tam avtomobil na varnem," prednosti garažnih prostorov našteva Mojca Žižek Mesarec.

Shutterstock

Tudi Boris Lajh priznava, da je parkirno mesto v garaži dodana vrednost, ko kupujemo stanovanje, česar se, kot pravi, zaveda vse več kupcev. "S tem ko nam pripada točno določeno parkirišče, si nam ni treba več beliti glave, kje bomo parkirali vozilo, ko se pozno zvečer vrnemo domov in so parkirišča po navadi popolnoma zasedena," priznava Lajh. Marina Škerget, nepremičninska posrednica iz KW Slovenija, pa ugotavlja, da če ima kupec na izbiro garažno mesto ali zunanji parkirni prostor, se največkrat odloči za vsaj eno garažno mesto in eno zunanje parkirišče, če mu finance to dopuščajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta