Katero oblogo izbrati za obremenjena tla v kuhinji? Vzdržljiva, preprosta za čiščenje in prijetna za korak

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.02.2022 05:00

Klasično keramiko ali vzdržljiv paket, ki ga imamo tudi v drugih bivalnih prostorih, morda pluto, ki zagotavlja toploto, cenovno dostopen laminat ali trpežen vinil?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alpod

Kuhinja je prostor, v katerem so poleg pohištvenih elementov tudi tla izpostavljena večjim obremenitvam. V tem prostoru pripravljamo hrano, pomivamo posodo, shranjujemo živila, če pa nam kuhinja služi še kot jedilnica, se v njej tudi prehranjujemo. Tako na tla pogosto kaj pade, tudi madežev je več, zaradi kuhanja je v prostoru več vlage. "Pogosto pozabljamo, da je kuhinja prostor, kjer vsaj tisti, ki redno kuhajo, preživijo veliko časa," razmišljata Mateja Peček in Breda Branisel iz podjetja Alpod. "Večino časa v kuhinji preživimo na nogah, pri tem pa imajo tla pomembno funkcijo: če niso dovolj mehka, se to odraža v nepotrebni utrujenosti, bolečinah v nogah in hrbtu," opozorita sogovornici in nadaljujeta, da je prav zaradi tega treba temeljito razmisliti, kakšna tla bomo imeli v kuhinji.

Uporabniku in prostoru prijazna pluta

Keramika, parket, laminat, pluta, vinil ... Ponudba je pestra, izbira tudi. Toda katera talna obloga najbolje prenaša obremenitve v kuhinji? Mateja Peček in Breda Branisel zagovarjata pluto, ker je ta, kot poudarita, na eni strani telesu zelo prijazna, saj zagotavlja optimalno trdoto in toploto, hkrati pa sodobne izvedbe omenjene talne obloge z zelo odpornim vrhnjim slojem zadostijo tudi zahtevam visokih obremenitev. Da je pluta primerna rešitev za občutljiva kuhinjska tla, se strinja tudi Janez Ferlic iz podjetja Kemoplast. Opiše jo kot eno najbolj toplih naravnih talnih oblog, ki jo odlikuje dobra zvočna izolativnost, material dobro absorbira udarce, tudi hoja po pluti je prijetna. "Površinsko je lahko obdelana z lakom ali nanosom PVC-ja. Položi se tako s sistemom lepljenja kot tudi suhomontažno oziroma s sistemom vgradnje na klik brez lepila kot veznega materiala," pojasni Ferlic. Ni pa pluta edina obloga, primerna za tla v kuhinji. Po besedah Pečkove in Braniselove si lahko omislimo tudi druge talne obloge – od keramike do parketa, tudi laminat. "Pri izbiri talne obloge ne upoštevamo samo zahtev prostora, temveč tudi naše želje, predvsem pa to, kako bodo določena tla vplivala na naše počutje v prostoru. Pri tem v ospredje vse bolj prihajajo trajnostne in naravne talne obloge, kar pluta je," še pripomnita strokovnjakinji za talne obloge.

Pluta na tleh zagotavlja optimalno trdoto in toploto, hkrati pa sodobne izvedbe prenesejo zelo visoke obremenitve.
Shutterstock
Če želite v kuhinji imeti parket, izberite talno oblogo iz čim bolj trdne lesne vrste.
Alpod

Prednost parketa je obnavljanje

Klasika v bivalnih prostorih je parket, z eno samo izjemo – kuhinjo. Vsaj v preteklosti je bilo tako, da je na kuhinjskih tleh bolj kraljevala keramika, parket pa ne, saj je veljal za občutljivega in neodpornega na vodo, umazanijo in udarce. Danes ni več tako. Zadnje čase je namreč večina parketov iz hrastovega lesa, pojasni Janez Ferlic iz Kemoplasta, kar pomeni, da gre za parket visoke trdnosti in gostote lesa. Slednje pa je zelo pomembno za kuhinjske prostore. Drugi parketi, izdelani iz trdih vrst lesa, so po besedah sogovornic iz Alpoda še iz jesena, javora, češnje, bukve, oreha. "Površinsko je lahko parket obdelan s sijajnim ali matiranim lakom ali pa z naravnim oljenjem," pojasni Ferlic, ki pa za kuhinjo priporoča mat lakirano obdelavo parketa zaradi lažjega vzdrževanja. Na ta način maščobe in druga umazanija ne bodo prodirale v masivni del lesa. Sogovornik iz Kemoplasta še pojasni, da je lahko parket površinsko povsem gladek ali pa krtačen oziroma ščetkan. "A tu gre za uporabnikovo izbiro oziroma odločitev," poudari Ferlic, ki prednost parketa vidi tudi v tem, da ga je mogoče obnavljati, torej ponovno zbrusiti in polakirati ali naoljiti.

Prednost parketa pred drugimi talnimi oblogami je ta, da ga je mogoče ponovno obrusiti, polakirati ali naoljiti ter mu tako povrniti sijaj.
Arki Studio

Laminat v kuhinji mora biti vodoodporen

In kaj govori v prid izbiri laminata? Mateja Peček in Breda Branisel v ospredje postavita predvsem praktičnost in cenovno dostopnost. "Vsekakor so njegove pozitivne lastnosti trpežnost, enostavnost vgradnje in vzdrževanja, tudi lep videz," naštevata sogovornici. Kot razmišljata, je omenjena talna obloga vsekakor prava izbira, ko potrebujemo trpežno talno oblogo. Kuhinja pa je prostor, ki ga čez dan največkrat uporabljamo in vzdržljiva tla tudi potrebuje. "Dejavnosti, kot so kuhanje, pomivanje posode ali ustvarjalni kuharski projekti z otroki, lahko povzročijo močno obrabo tal. Večplastna sestava laminata pa omogoča trdnost in stabilnost materiala," pojasnita sogovornici in še dodata, da obrabna plast oziroma vrhnji zaščitni sloj laminata tesni in ščiti površino pred UV-sevanjem in poškodbami, ki jih lahko povzročijo hoja s čevlji, hišni ljubljenčki, igrače, pohištvo, sesalniki in podobno. Janez Ferlic pa posvari ob izbiri laminata: "Če se vgrajuje laminat v kuhinjo, naj bo ta vodoodporen. Novejši laminati imajo že serijsko hidroimpregnirano zgornjo površino in stični del med posameznimi ploščami. V kuhinji je namreč poleg suhega čiščenja redno potrebno tudi mokro čiščenje." Ker se laminat vgrajuje suhomontažno – na klik sistem brez lepljenja –, je še posebej primeren pri adaptacijah bivalnih prostorov. "Mogoče ga je položiti tudi na obstoječi parket, drugo leseno oblogo, pluto, PVC-oblogo ali keramične ploščice, če ni večjih višinskih razlik med posameznimi spoji. Obvezno je treba pod laminat položiti tanko podlogo oziroma podtalje, ki zaduši udarni zvok in dodatno izravna tla," Ferlic še postreže z uporabnim nasvetom.

Topel vinil z dobro zvočno izolacijo

Keramična tla v kuhinji so še vedno klasika, a zadnje čase tudi bolj spomin na preteklost, saj se zanimanje po njej, kot opažajo ponudniki talnih oblog, zmanjšuje. Hkrati pa se veča priljubljenost vinila. Njegove značilnosti so, pove Janez Ferlic, izredna trpežnost in široka paleta vzorcev in barv: od imitacij lesa, keramike, marmorja, kamna, betona, tkanine ... Vinil sledi najbolj aktualnim trendom, zato je v sodobnih kuhinjah zelo zaželen. V prid se mu šteje tudi to, da gre za toplo talno oblogo z dobro zvočno izolativnostjo, kar še zlasti velja predvsem za vinilne plošče s sistemom lepljenja po celotni površini. "Talna obloga, ki je lepljena, namreč ponuja boljšo zvočno izolativnost in je odlično torzijsko stabilna," pojasni sogovornik iz Kemoplasta. Prav tako so vinilne talne obloge zelo primerne za vgradnjo na sisteme nizkotemperaturnega talnega ogrevanja. Površinsko so že tovarniško obdelane s poliuretanskim premazom, ki nudi dobro zaščito pred agresivnejšo umazanijo in pred drsnimi poškodbami, tudi vzdrževanje je zelo enostavno, sklene Ferlic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta