Umazana preproga: Polito tekočino, hrano ali blatne madeže je treba čim prej odstraniti. Pa veste, kako?

Jasna Marin Jasna Marin
06.02.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tekočino, ki se je razlila po preprogi, najprej popivnajte s suho krpo, nato madež previdno obrišite z brisačo ali s krpo, namočeno v sredstvo za čiščenje, ki ste ga vmešali v vodo. Čistila nikoli ne polijte neposredno na preprogo.

Shutterstock

Kuli in flomaster

Madeže od flomastra, kemičnega svinčnika, žvečilnega gumija in maščob poskusite odstraniti z etanolom.

Gan Rugs

Blato s tačk

Če je kdo z blatnimi čevlji stopil na preprogo ali pa je domači ljubljenček pritacal v prostor in na preprogi pustil blatne madeže, na svež madež iz blata najprej potrosite sol. Pustite, da se blatni delci posušijo, nato madež posesajte in po potrebi še skrtačite z mehko ščetko.

S preprogo na sneg

Da bi pozimi osvežili preprogo, jo lahko ob mrzlem zimskem dnevu z vlakni navzdol položite na suh sneg (pršič) in nežno iztepete. Še prej preprogo za kakšno uro postavite na suho in hladno mesto, da se ohladi, sicer bi se sneg lahko preveč oprijel vlaken. Po nekaj minutah preprogo umaknite, sneg pa odstranite z mehko ščetko. Nato pustite, da se preproga posuši, preden jo položite na tla.

Shutterstock

Daljša obstojnost

Preproga naj ne bo izpostavljena neposredni sončni svetlobi, ker se lahko razbarva. Na preprogo ne postavljajte glinenih cvetličnih posod, ker bi lahko začela zaradi vlage plesneti in razpadati. Robovi in noge pohištva, ki bodo pritiskali na preprogo, naj bodo podloženi s filcem.

Gan Rugs



Shutterstock

Orientalske preproge

Čeprav navadne preproge dobro prenašajo sesanje, pa to za orientalske preproge ni najbolj priporočljivo. Zato takrat, ko sesate, naravnajte sesalnik na nižjo moč in uporabite nastavek brez ščetin. Sesajte v smeri vlaken.

Z iztepanjem in sunkovitim stresanjem se lahko poškodujejo robovi preproge. Za čiščenje orientalske preproge je najprimernejše ščetkanje v smeri, kot tečejo vlakna.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta