Kdaj nabirati cvetove zdravilnih rastlin za sušenje?

J. M.
23.05.2022 04:00

Kadar nabiramo cvetove zdravilnih rastlin, kot so regrat, bezeg, sivka, te trgamo opoldne, v suhem vremenu, in to v trenutku njihove največje lepote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pri trganju se izogibajmo dotikanju cvetov, poškodovanih in uvelih ne nabiramo. Cvetove za sirup (na primer iz regratovih cvetov ali sirup iz bezgovih cvetov) takoj skrbno očistimo in odstranimo mrčes. Prav tako cvetove operemo. Če bomo cvetove posušili za čaje oz. poparke, jih ne peremo, temveč zgolj očistimo.

Shutterstock


Shutterstock

Sušenje

Nabrane cvetove lepo razprostremo in obesimo na suho in čimbolj zračno mesto, kjer ni neposrednega sonca. Tako lahko denimo sušimo rastline na stojalu za sušenje perila, ki ga postavimo na zračen balkon, in vsak cvet posebej obesimo na žičko. Sušenje na vročini v pečici ali na soncu ni primerno, ker iz rastlin izhlapi veliko eteričnih olj in tako kakovost in hranilnost začimb ne bo več ustrezna. Pravilno posušene rastline vedno ohranijo prvotno barvo: zeleni listi ostanejo zeleni, tudi cvetovi morajo ostati takšne barve, kot so bili ob nabiranju.

Shutterstock

Shranjevanje

Po končanem sušenju morajo biti cvetovi krhki, vendar ne tako, da bi razpadli v prah. Če smo jih sušili s stebli vred, predolga stebla potrgamo in cvetove spravimo v posodo iz temnega stekla. Posodo postavimo na suho in čisto mesto, nanjo pa prilepimo nalepko z imenom rastline in datumom.

Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta