Štiri čudežne rastline za mladosten videz in dobro počutje

Kvadrati
07.04.2022 04:00

Izmed zelenjavnih vrst koži zelo prija sok kumare, saj ji daje veliko vlage. Za pomlajevanje oči pa priporočajo prevretek iz plavic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tigrova zel za elastičnost

Latinsko ime tega plazečega se zelišča je Centella asiatica, izvira pa z močvirnih območij v Indiji, na Japonskem, Kitajskem in drugod po Aziji. Legenda pravi, da so si azijski tigri nekoč zdravili rane z valjanjem po šopih tigrove zeli, ki jo imenujejo tudi gotu-kola ali azijski vodni popnjak. V ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini jo že 2000 let uporabljajo za zdravljenje ran, težav s kožo in venskih bolezni. Saponini in triterpeni iz kitajske zeli pri človeku spodbujajo tvorbo kolagena, ki daje koži volumen in elastičnost. Zato je centella pogosta sestavina pripomočkov za nego kože. Doma pa si lahko pripravite čaj iz listov centelle za notranjo pomladitev in ga pijete trikrat dnevno.

Tigrova zel (Centella asiatica)
Shutterstock

Pet zelišč za boljše spanje. Ali rastejo na vašem vrtu?

Kumara za kožo

Izmed zelenjavnih vrst koži zelo prija sok kumare, saj ji daje veliko vlage. Kumaro lahko narežete na tanke rezine in si jih položite na obraz ter za 15 minut ležete in počivate. Če delate kumarično solato, lahko uporabite tudi sveže olupke, ki jih prav tako položite na kožo obraza ali dekolteja. Kumarični sok, pomešan z moko, so uporabljale že Grkinje, ki so si gosto kašo nanesle za nekaj ur na obraz. Njihova koža je potem sijala v polni lepoti. Tudi pitje kumaričinega soka je koristno, saj deluje očiščevalno, v obdobju pred meno pa pomaga zoper nenadne valove krvi. S sokom si lahko zdravite utrujene oči, saj zadostuje že, če v sok namočite robček in ga položite na veke.

Kumare
Shutterstock

Jiaogulan za daljše življenje

Na južnem Kitajskem, v Vietnamu in Koreji, kjer je ta trajnica najbolj razširjena, ga imenujejo tudi "zelišče nesmrtnosti". Na naštetih območjih, kjer prebivalci redno pijejo čaj iz jiaogulana (Gynostemma pentaphyllum), so raziskovalci namreč opazili neobičajno daljšo povprečno življenjsko dobo kot drugod. Učinkovine iz jiaogulana delujejo antioksidativno, uravnavajo krvni pritisk, znižujejo raven maščob v krvi in na splošno povečujejo odpornost in vzdržljivost organizma. Želite še kakšno posebno rastlino? Pa poglejmo še četrto ...

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum)
Shutterstock

Plavica za oči

Za pomlajevanje oči priporočajo prevretek iz plavic: dajte pest cvetov plavice za nekaj minut v pol litra vrele vode. Nato zmes precedite in si z nastalim sokom naredite obkladek za oči. Za bister vid naj bi bile dobre tudi borovnice.

Plavica
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta