(FOTO) Bodo vaš balkon krasile cvetlice v barvi kanarčka, jagode ali pomirjujoče sivke?

Jasna Marin Jasna Marin
26.04.2022 04:00

Rastline, ki jih sadimo v korita in viseče posode, so od pomladi do pozne jeseni pomemben element urejene okolice, s katerimi poskrbimo za privlačnejšo podobo hiš, stanovanjskih blokov in ponekod celotnih naselij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pelargonium For Europe

Sončni dnevi v nas hitro prebudijo željo po odevanju hiš in balkonov v cvetje; prav te dni je najustreznejši čas, da posadimo in na balkone postavimo korita z balkonskimi rastlinami. Če ste še negotovi zaradi vremena in vas skrbi, da bi vaše balkonske rože presenetile nizke nočne temperature, jih takoj zatem, ko jih posadite v korita, najprej za nekaj dni postavite ob zunanjo steno hiše in jih po potrebi čez noč z vrtno kopreno zaščitite pred mrazom. Prav tako bo koristno, če jih v začetnem obdobju ob močni sončni pripeki zasenčite, da sonce ne bi zažgalo občutljivih listov, kajti rastline, ki so doslej rasle v rastlinjakih, so takrat, ko jih postavite ven, sprva nekoliko občutljive in se še morajo utrditi.

Shutterstock

Pestre kombinacije

Vedno bolj se poudarjajo mešane zasaditve, ki so lepe in hkrati uporabne. V Nemčiji in Avstriji denimo je v urbanih naseljih zelo aktualno kombiniranje zelenjadnic z rožami, tako najdemo pri njih v koritih grozdast paradižnik, zelišča in čilije in zraven še viseče cvetlice. Pri nas, kjer ima veliko ljudi doma zelenjavne vrtove, ne nazadnje imajo tudi meščani vrtne grede, opažamo, da ljudje v mešanih balkonskih zasaditvah raje kombinirajo različne cvetlice z okrasnimi travami in začimbnicami.

Trendovske barve

Hit letošnje sezone ne bo izključno ena barva, temveč različne barvne kombinacije. Priporočljivo je, da postavite v ospredje eno osnovno izrazitejšo barvo, ki jo omehčate z manj vpadljivimi odtenki druge ali celo dveh barv. Med trendovskimi kombinacijami letošnje sezone bodo v ospredju rožnata in barva cvetoče sivke v kombinaciji z belo, da pomirijo duha po dolgem obdobju negotovosti. Tudi rumena v sožitju z modro ali vijolično bo lahko opazna marsikje.

Petunija, beli grobelnik (Alyssum), modra bakopa
Blomsterframjandet

Rumeno barvo sonca ali kanarčka prinaša petunija Surprise Canary Yellow, ki jo lahko kombinirate s petunijami v drugih barvah. Bolj kot pri nas, kjer smo jim v preteklosti rekli slovenke, so petunije priljubljene v deželah z zmernejšo klimo. Z vegetativnim razmnoževanjem so vrtnarji vzgojili krajše petunije z manjšo listno maso in več cvetovi, ki zahtevajo manj zalivanja in gnojenja, obsegajo pa celotno mavrico barv.

Petunija Surprise Canary Yellow
Dümmen Orange

Se spomnite, kakšne je nekoč bil rumeni brkač ali bidens? Poganjki so bili zelo dolgi, rastlina pa je potrebovala obilo vode. Danes imajo brkači kompaktnejšo rast, manj so žejni, tudi listi so drugačni, cvetovi so lahko rumeni ali oranžno-rumeni. Znova veljajo za zelo priljubljene cvetlice balkonskih nasadov.

Rumeni brkač
Jasna Marin

Zaželeno je, da v korita poleg cvetja posadite kakšno okrasno travo ali okrasno koprivo. Seveda pa je najbolj pomembno, da izberete rastline in barve, o katerih ste prepričani, da se bodo podale k hiši in da boste z njihovo vzgojo imeli veselje vso sezono.

Okrasna kopriva
Hörnhems

Tisti, ki jim je najljubša klasika, pa bodo najbrž znova posegli po pelargonijah. V Sloveniji so viseče pelargonije že desetletja najbolj priljubljene balkonske rastline, razred zase v svetu pelargonij pa še vedno predstavljajo Calliope, ki jih odlikuje čvrsta rast in veličastni cvetovi v temno rdeči, opečnati in lila barvi. 

Pelargonija Calliope
Syngenta

Tudi milijonski zvončki ostajajo del stalnega repertoarja.

Milijonski zvončki
Hörnhems

V zemlji je ključ do uspeha

Ko izbirate zemljo, torej substrat za sajenje balkonskih rastlin, nikar ne skoparite. V kakovostnem substratu bodo slabše sadike zrasle veliko lepše kot dobre sadike v slabi zemlji. Kakovosten substrat vsebuje nekaj gline, ki zadržuje vlago, gnojilo za zalogo in biti mora odceden. Čeprav nekateri kakovostni substrati vsebujejo zrnca ali kroglice gnojila z dolgotrajnim delovanjem (ta izločajo hranilne snovi tudi po pet mesecev), bo treba zahtevnejše balkonske rastline čez poletje obvezno večkrat dognojiti s tekočim gnojilom, ki ga primešajte vodi za zalivanje. Vendar pozor: rastline prvič pognojite šele mesec dni po presajanju, da ne "zažgete" mladih korenin.

Pelargonium For Europe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta