Kopalnica: Majhen prostor z velikim vplivom na okolje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
13.03.2024 04:00

S pravilno izbiro izdelkov, ki jih uporabljamo, in racionalno porabo energije in vode lahko bistveno zmanjšamo negativne vplive na okolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vgradnja energetsko učinkovite razsvetljave, kot so LED-luči, prav tako prispeva k bolj trajnostni kopalnici.
Villeroy & Boch

V družbi se zadnja leta veliko govori o trajnosti, krožnem gospodarstvu, recikliranju, varovanju okolja. Cilj trajnostnega delovanja podjetij je varovati naravne vire, obenem pa poslovati tako, da kar se da zmanjšajo vplive na podnebne spremembe. Našteto lahko dosežejo z okolju prijazno proizvodnjo in pakiranjem, okolju prijaznimi izdelki in skrbjo za lokalno skupnost. Pri tem ne gre le za izbiro materialov, iz katerih so izdelani produkti, temveč tudi za proizvodne postopke, s katerimi proizvajalci varčujejo z vodo, energijo in naravnimi viri, ter za načine pakiranja in transporta izdelkov, ki kar najmanj obremenjujejo okolje.

Veliko pa lahko k trajnostnemu razmišljanju in ravnanju prispevamo tudi posamezniki. V gospodinjstvih smo se večinoma že navadili na ločevanje odpadkov, varčevanje z energijo, medtem ko se za uporabo trajnostnih materialov ali minimalistično opremljanje doma le počasi ogrevamo. Pa vendar lahko trajnostno razmišljamo tudi pri izbiri in vgradnji sanitarne opreme.

Varčne prhe in pipe z nizkim pretokom lahko zmanjšajo porabo vode in prispevajo k trajnostni uporabi naravnih virov.
Hansgrohe

Bistvo trajnosti je zmanjšati negativne vplive na okolje

O čem pravzaprav govorimo, ko omenjamo pojem trajnosti v kopalnici? Pri tem imamo v mislih predvsem vpliv na okolje, menijo v podjetju Geberit. "Kopalnice so običajno manjši prostori v stanovanjih in hišah, imajo pa zelo velik vpliv na naše okolje. V njih namreč uporabljamo veliko raznih kemikalij, od čistil do šampona, mila, balzamov, pršil in podobnih izdelkov. Kopalnice običajno ogrevamo na višjo temperaturo kot druge prostore, so močno osvetljene in v njih uporabljamo veliko tople in hladne vode. Pozabiti ne smemo niti na opremo kopalnice. S pravilno izbiro izdelkov, ki jih uporabljamo, in racionalno porabo energije in vode lahko bistveno zmanjšamo negativne vplive na okolje, to pa je bistvo pojma trajnosti," naštevajo v Geberitu.

Franci Janžekovič iz salona kopalnic MCK meni, da trajnost in okoljska odgovornost postajata vse pomembnejša vidika pri odločitvah potrošnikov, "čeprav v praksi še vedno opažamo, da trajnostni vidik opremljanja kopalnice ni vedno na prvem mestu pri odločitvah kupcev. Kljub temu proizvajalci sanitarnih izdelkov že nekaj časa vlagajo v razvoj trajnostnih rešitev, kar kaže na prizadevanja industrije za spodbujanje odgovornejše potrošnje in proizvodnje."

Vgradnja ogrevalnih naprav, kot so toplotne črpalke za ogrevanje vode in prostorov, lahko zmanjša porabo energije in stroške ter ogljični odtis.
Kermi

Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov

K odgovornejši potrošnji sodi tudi uporaba izdelkov, ki jih je mogoče popraviti, ko se pokvarijo, in reciklirati, potem ko že popolnoma dotrajajo. S tem potrošniki privarčujemo denar, obenem pa nastaja manj odpadkov, s katerimi obremenjujemo okolje. Reciklirati je na primer mogoče sanitarno opremo iz keramike, stekla in nekaterih vrst plastike. "Proizvajalci se vse bolj osredotočajo na uporabo recikliranih materialov in tehnik, ki zmanjšujejo odpadke ter porabo energije in vode med proizvodnim procesom. Trajnostna proizvodnja se ne omejuje le na izdelavo izdelkov, temveč vključuje tudi pakiranje, distribucijo in celo možnosti recikliranja po koncu uporabne dobe izdelka," pojasnjuje Franci Janžekovič.

V Geberitu dodajajo, da se veliko opreme lahko popravi, "seveda le, če so na voljo nadomestni deli. To je treba imeti v mislih že ob nakupu, saj nekateri proizvajalci zagotavljajo tudi zelo dolge roke dobave rezervnih delov." In kako dolgo so v povprečju na voljo rezervni deli za sanitarno opremo? "Zakon o varstvu potrošnikov (7. odstavek 18. člena) predvideva, da mora biti čas po preteku garancijskega roka, v katerem je proizvajalec dolžan zagotavljati vzdrževanje in nadomestne dele, vsaj trikrat daljši od garancijskega roka. Najkrajši garancijski rok je eno leto. V praksi pa se zagotovljeni roki dobave nadomestnih delov razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca," navajajo v Geberitu in dodajajo, da sami zagotavljajo dobavo nadomestnih delov še 25 let po prenehanju proizvodnje. "Za podometne splakovalnike pa praktično vseskozi."

(v okvirček: Najbolj učinkoviti izdelki za varčevanje z vodo)
Villeroy & Boch



S pravilno izbiro izdelkov, ki jih uporabljamo, in racionalno porabo energije in vode lahko bistveno zmanjšamo negativne vplive na okolje.
Geberit

Postavljajo temelje za prihodnost

Tudi sogovornik iz MCK pravi, da so rezervni deli za sanitarno opremo na voljo različno dolgo, odvisno od posameznega proizvajalca in tipa izdelka. Vendar proizvajalci po njegovem mnenju po večini zagotavljajo, da se izdelki lahko vzdržujejo in popravljajo, namesto da bi jih v celoti zamenjali, kar prispeva k trajnostni uporabi. "Čeprav morda trenutno ne zaznavamo velikega povpraševanja po trajnostnih izdelkih med končnimi kupci, je jasno, da industrija sanitarne opreme sprejema trajnostne prakse. To ne odraža samo odgovornosti do okolja, temveč tudi postavlja temelje za prihodnje generacije izdelkov, ki bodo bolj usmerjeni v trajnost in okoljsko odgovornost," je prepričan Franci Janžekovič.

Sodobne kopalnice pogosto sledijo minimalističnemu stilu z enostavnimi linijami in nezapletenim oblikovanjem. Zasnovane so tako, da delujejo prostorno in odprto.
Djd/geberit



Školjke z dvojnim splakovanjem omogočajo zbiro količine vode za splakovanje, kar lahko znatno zmanjša porabo vode v gospodinjstvu.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta