Lončnice v barvi topline in ljubezni. Jih imate tudi vi v stanovanju?

J. M.
24.12.2023 10:49

Prostori, v katerih domujejo lončnice, niso samo privlačni, ampak imajo tudi pozitiven vpliv na naše duševno in fizično zdravje. Pri tem imajo tudi barve listov svoj edinstven učinek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stars For Europe

Stik z naravo ima terapevtski učinek in lončnice prinašajo občutek narave v zaprt prostor. Študije so pokazale, da lončnice v bivalnem prostoru izboljšujejo razpoloženje, zmanjšujejo utrujenost in spodbujajo sprostitev. V širokem spektru rastlin, ki olepšajo naše domove, imajo tiste z rdečimi toni poseben pomen, saj vnašajo v prostor občutek topline in živahnosti.

Flamingovec (Anthurium andreanum)

Ta rastlina je znana po svojih svetlečih rdečih cvetovih, ki so pravzaprav ovršni listi, ki obdajajo cvet. Anthurium simbolizira gostoljubnost zahvaljujoč svoji odprti obliki in svetli barvi. Poleg tega je to rastlina, ki je enostavna za vzgojo in lahko cveti vse leto, če ima dovolj svetlobe. Ta rastlina, ki je del družine Araceae, izvira iz tropskih deževnih gozdov Srednje in Južne Amerike. Flamingovec se v domovih in pisarnah pogosto uporablja zaradi svoje okrasne vrednosti in relativno enostavnega vzdrževanja. Potrebuje odcedno zemljo in svetlo rastišče. Zemlja naj bo vlažna, vendar nikoli premokra. Pustite, da se zgornji sloj zemlje med zalivanji nekoliko posuši. Idealna temperatura je med 20 in 30 °C.

Flamingovec se pogosto uporablja zaradi svoje okrasne vrednosti in enostavnega vzdrževanja.
Shutterstock

Kroton (Codiaeum variegatum)

Kroton je še ena izjemna lončnica, ki s svojimi živahnimi barvami prinaša občutek topline v dom. Krotoni so znani po svojih pisanih listih, ki se ponašajo z različnimi odtenki rdeče, rumene, oranžne, zelene in celo vijolične barve. Njihova posebnost so živopisni listi, ki lahko imajo različne oblike – od ozkih in podolgovatih do širokih in valovitih. Rdeči odtenki se pogosto pojavljajo v obliki žil, madežev ali obrob, ki predstavljajo kontrast zelenim in drugim barvam na listu. Ta barvna raznolikost naredi kroton priljubljeno izbiro za notranjo dekoracijo. Kroton potrebuje veliko svetlobe, tudi nekaj direktnega sonca, da ohrani žive barve listov. Prst v loncu zalivajte, ko se zgornji sloj zemlje posuši. Lončnica najbolje uspeva v toplejšem prostoru s temperaturo nad 20 °C. Dobro ji dene pršenje listov. Pri presajanju uporabite zemljo, ki je dobro odcedna in bogata s hranili.

Da bi kroton ohranil pisane liste, potrebuje zelo svetlo rastišče.
Flower Council

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima)

Z rdečo barvo prinaša občutek topline in prazničnosti v domove po vsem svetu. Ko kupujete božično zvezdo, vselej izberite zdravo rastlino: spodnji listi naj bodo temno zelene barve, barvasti ovršni listi pa morajo imeti svež videz in biti nepoškodovani. Božične zvezde ne kupujte, ko je zunaj zelo mrzlo, ker ne prenese velikih temperaturnih nihanj in prepiha - zaradi teh lahko v hipu odvrže liste.

Stars For Europe

Za dolgotrajno ohranjanje listov potrebuje rastlina svetlo mesto s temperaturo 15 do 22 °C. Zvezda ne mara prepiha ali suše, prav tako je zelo občutljiva za zastajanje vlage v lončku. Zalivajte šele, ko se zgornji sloj zemlje posuši.

Božično zvezdo zalivajte šele, ko se zgornji sloj zemlje posuši.
Stars For Europe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta