(FOTO) Rastline za privlačen balkon v hladnih mesecih

Jasna Marin Jasna Marin
05.11.2023 05:00

So vaši balkoni in okenske police naenkrat postali turobni in pusti? Preženite sivino in v korita posadite rastline, polne živosti in barvitosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ko se poslovimo od poletnih cvetlic, lahko balkone polepšamo z rastlinami, ki dobro prenašajo jesenski veter, mraz in zimo. Tako bodo naslednji tedni, ko bomo veliko časa preživeli za domačimi štirimi stenami, bolj prijazni očem in duši.

Trajnice z dekorativnimi listi in cvetovi

V jesenski balkonski vrtiček se podajo mnoge privlačne trajnice, kot so hermelike in homulice (Sedum sp.) pa trpežne iskrivke (Heuchera sp.), ki jih krasijo listi v rdeči, bakreni, zeleni, oranžni srebrnkasti ali drugi barvi. Iskrivke so rastline, jih lahko tudi naslednjo sezono ohranimo v balkonskem nasadu. Lahko pa jih spomladi presadimo na vrt. Barvitim listom se spomladi ali poleti pridružijo kot biserčki na vejici prikupni drobni cvetovi, ki oplemenitijo še tako majhen vrt ali balkon.

Hermelika (Sedum spectabile)
Shutterstock
Hojhera (skrajno levo)
Shutterstock

Trave in šaši

Primerne za jesensko tihožitje so trajne okrasne trave, med katerimi je treba najti tiste, ki nimajo previsoke rasti, da vam ne zakrijejo pogleda z balkona. Ustrezajo jim sončna lega in suho do vlažno rastišče, lepo se obnesejo v balkonskih koritih v kombinaciji s ciklamami, mačehami in iskrivkami. Skladen učinek dosežete tudi, če nekaj okrasnih trav posadite v lonce ali viseče košare in jih razvrstite v urejeno kompozicijo.

Imperata cylindrica 'Rubra'
Matic Sever


Rdečelistna imperata (Imperata cylindrica) je okrasna trava, ki uspeva v zmerno vlažni in dobro odcedni prsti. Navdušuje s strumnimi ognjeno rdečimi poganjki, ki jeseni podarjajo toplino.
Lep okras v hladnih dneh predstavlja japonska perjanka (Pennisetum alopecuroides), ki je primernejša za večje lonce, saj zraste v višino do 50 centimetrov.

Lep učinek dosežemo s sajenjem v skupine.
Flower Council of Holland


V koritih in posodah se dobro obnesejo tudi šaši (Carex sp.), med katerimi so takšni, ki se ponašajo z atraktivnimi rumeno progastimi listi, kot tudi rastlinice z zelenimi, bakrenimi in rjavimi listi.

Šaš (Carex comans) navdušuje z bakrenimi listi
Floradania

Atraktivni grmički

Med grmički lahko izberemo neverjetno dopadljiv srebrnkasto siv kalocefalus (Calocephalus brownii). Nadzemni del sicer ne prezimi, vendar njegove vejice vso zimo in še spomladi ostajajo dekorativne, igrive in navidez žive. Če zima ne bo prehuda, bo morda rastlina, če jo spomladi porežemo, znova pognala.

Kalocefalus v družbi teloha
Flower Council of Holland


Privlačen je tudi grmasti jetičnik (Hebe sp.), za katerega je značilna sorazmerno počasna čvrsta in enakomerna rast. Grmički jetičnika v nekaj letih dosežejo približno 40-50 centimetrov višine. Ustreza jim vrtna zemlja, v koritu pa kakovosten substrat. Ne potrebujejo obrezovanja.

Grmasti jetičnik (Hebe sp.)
Jasna Marin


Potem je tu še jesenska vresa (Calluna sp.), ki za rast potrebuje kiselkasto prst. Cveti od avgusta do decembra, v višino zraste 30-40 centimetrov. Zanimive so predvsem serije z obarvanimi cvetnimi popki.

Jesenska vresa
Shutterstock



Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta