Menjava ogrevalnega sistema: Kar je dobro vedeti o toplotni črpalki

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
02.07.2020 02:00

Da so toplotne črpalke eden od najbolj priljubljenih načinov ogrevanja v sodobnem času, je splošno znano. Zaradi česa so tako prepričljive?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seltron

Plačujete za ogrevanje preveč? Menite, da je vaš ogrevalni sistem dotrajan? Potem je skrajni čas, da razmislite o zamenjavi ogrevalnega sistema. Toda za katero ogrevanje se odločiti? Ste razmišljali o toplotni črpalki? Poglejmo nekaj dejstev, ki govorijo v prid ogrevanju z njo.

Pametna izbira

Toplotno črpalko odlikujejo varnost, prilagodljivost, enostavnost uporabe, nizki stroški ogrevanja … Mnoge uporabnike o nakupu najbolj prepriča, da ob višji začetni investiciji toplotna črpalka zniža stroške ogrevanja kar do 75 odstotkov. Povedano z drugimi besedami: v 15 letih lahko s toplotno črpalko v primerjavi s kurilnim oljem prihranite za nov družinski avto srednjega razreda. Omogoča tudi enostavno upravljanje ogrevalnega sistema od kjerkoli - tudi s pametnim telefonom ali tablico.

Toplotna črpalka omogoča enostavno upravljanje ogrevalnega sistema tudi s tablico ali pametnim telefonom.
Kronoterm

Primeren izračun

Gotovo vas zanima, kako sestaviti izračun za ustrezno toplotno črpalko, s katero bi radi ogrevali. Primeren izračun potrebuje kvalitetne vhodne podatke, ki jih zagotovi zainteresiran kupec. Pri tem so pomembni podatki o načinu gradnje objekta oziroma gradbeni fiziki. O uporabljenih zidakih, vrsti in debelini izolacije sten, strehe oziroma vrhnje etaže, o številu uporabnikov tople sanitarne vode, vrsti in tipih grelnih teles, torej ali imate talno, stensko ali radiatorsko ogrevanje, in, seveda, če govorimo o obstoječem objektu, ki je pred montažo toplotne črpalke že imel zagotovljeno ogrevanje, o vrsti energenta in njegovi povprečni letni porabi. Na podlagi navedenih podatkov je mogoče narediti simulacijo porabe, presoditi o morebitnih potrebah po dodatnem viru energije (sekundarni kotel, dodatni elektro grelniki ...), določi se ravnotežna temperatura (točka, do katere zunanje temperature izbrana toplotna črpalka v celoti zadovolji energetske potrebe objekta in njegovih uporabnikov) oziroma se seznanite s tem, kaj pridobite z izboljšanjem izolacije objekta. Simulacije vam lahko predstavijo različne kombinacije vgradnih variant in vam dajo kakovosten in uporaben nasvet o optimalni izbiri.

Pri ogrevanju s toplotno črpalko dobite tri četrt potrebne energije iz naravnih virov - to so lahko voda, zemlja ali zrak - in izjemno znižate stroške ogrevanja in ohlajevanja.
Vaillant

Optimalno ogrevanje

Toplotna črpalka zagotavlja maksimalne izkoristke le, če je nastavljena tako, da deluje neprestano - se ne izklaplja v nobenem delu dneva. Študije so pokazale, da je stalno vzdrževanje temperature v bivalnem prostoru varčnejše in zagotavlja večje udobje kot daljši izklop na primer ponoči. Prav tako takrat ne izkoristimo nižje cene električne energije, kar se pozna na mesečni položnici. Ob vklopu ogrevanja moramo namreč v objekt vložiti več toplote za doseganje želene temperature, kot če bi pustili toplotno črpalko ves čas vklopljeno. To pomeni, da potrebujemo močnejšo toplotno črpalko. Za novejše modele velja, da če je toplotna črpalka ves čas vklopljena, deluje z manjšo močjo in bolj učinkovito, kar pomeni, da ima boljši izkoristek pri manjši moči, poleg tega porabi manj električne energije kot toplotne črpalke, ki delujejo v krajših časovnih intervalih s polno močjo.

Dve muhi na en mah

Bi radi prihranili ne samo pri ogrevanju, temveč tudi pri stroških za električno energijo in toplo sanitarno vodo? Tudi to je mogoče! Z ekonomskega in ekološkega vidika sta lastna toplotna črpalka in sončna elektrarna idealen par. Črpalka potrebuje za delovanje elektriko, in sicer nekoliko več, z elektrarno za samooskrbo pa jo proizvedete sami. Tudi prihranki pri stroških za elektriko bodo večji, investicija v samooskrbno elektrarno pa se bo hitreje povrnila.

Toplotna črpalka in sončna elektrarna predstavljata idealno kombinacijo. Črpalka potrebuje za delovanje elektriko, s sončno elektrarno za samooskrbo pa to proizvedete sami.
Shutterstock

Brez kurilnice in dimnika

Pri opremljanju stavb s toplotno črpalko se boste izognili tudi številnim stroškom in posegom, ki so nujni pri drugih načinih ogrevanja: odpadejo kurilnica, peč, skladiščni prostor za kurivo, prav tako ni treba kupiti rezervoarja, izjemno dragih plinskih priključkov, gorilnika, ne potrebujete dimnika in dragega vzdrževanja. Pri ogrevanju s toplotno črpalko dobite tri četrt potrebne energije iz naravnih virov in izjemno znižate stroške ogrevanja in ohlajevanja.

Pomoč pri financiranju

Zamenjava ali nakup ogrevalnega sistema nista poceni, prav zato je pomembno, da so pri nakupu toplotne črpalke na voljo nepovratne finančne spodbude. Ekosklad namreč spodbuja energetsko učinkovite odločitve, zato vam ob vgradnji toplotne črpalke omogoča subvencioniranje. Subvencija je dodeljena za prvo vgradnjo ogrevalnega sistema in ob zamenjavi obstoječe peči, izjema so območja, kjer je občina ali lokalna skupnost predvidela prednostni način ogrevanja (npr. mestni plin).
Višina subvencije se določi glede na to, ali ste toplotno črpalko vgradili kot prvi sistem ali zamenjali staro peč, ki je povzročala izpust ogljikovega dioksida v ozračje. V prvem primeru ste za vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak-voda upravičeni do povračila 20 odstotkov naložbe ali 1000 evrov nepovratnih sredstev, v drugem pa do 40 odstotkov naložbe ali 2500 evrov. Še nekoliko višja je spodbuda, če stari sistem ogrevanja zamenja toplotna črpalka in živite na območju, kjer je občina sprejela Odlok o načrtu za kakovost zraka, in sicer do 50 odstotkov naložbe ali do 3200 evrov. Za pridobitev subvencije se upošteva celotna naložba v toplotno črpalko, ki je smiselno povezana z naložbo; torej rezervoar tople vode in inštalacije za krmiljenje sistema ter druge morebitne povezane elemente. Vlogo je treba poslati po izvedeni naložbi ter priložiti nekaj dokazil, med drugim fotografije in specificirano ponudbo. Ekosklad za pridobitev nepovratne finančne spodbude navaja še pogoj strokovne vgradnje in zagon, ki ga izvede usposobljen monter iz evidence ARSO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta