Sončna elektrarna in toplotna črpalka - z idealnim parom do energetske neodvisnosti

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
05.06.2020 02:00

Želite postati energetsko samooskrbni? Kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne bo zadostila vsem energetskim potrebam individualne hiše, stroške za oskrbo z energijo pa znižala na minimum.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kronotem

Pred dobrim letom je vlada Republike Slovenije na podlagi energetskega zakona sprejela uredbo o samooskrbi prebivalcev z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Država namreč spodbuja proizvodnjo in rabo lastne elektrike na lokaciji proizvodnje, razlaga Primož Tručl iz podjetja Enerson: "Kadar je ponor blizu vira proizvodnje električne energije, ima to več prednosti tako za uporabnika kot za omrežje, zato je takšna ureditev smiselna in upravičena. Zaradi navedenega je postavitev sončne elektrarne (SE) za samooskrbo vezana na lokacije, kjer se električna energija tudi porablja. Prava rešitev je zato kombinacija sončne elektrarne in ustreznih velikih porabnikov, med katerimi je najprimernejša toplotna črpalka (TČ)." Po Tručlovem mnenju se ta kombinacija izplača vsakomur, ki letno za električno energijo plača več kot 900 EUR.

Nanjo priključite čim več naprav

Na sončno elektrarno za samooskrbo je smiselno priključiti kar največ porabnikov elektrike, eden največjih pa je sistem za ogrevanje in hlajenje, menijo v podjetju GEN-I. Z ekonomskega in ekološkega vidika sta lastna SE in TČ ena najučinkovitejših kombinacij: črpalka potrebuje za delovanje elektriko, in sicer nekoliko več, z elektrarno za samooskrbo pa to proizvedemo sami. Tudi prihranki pri stroških za elektriko bodo višji, investicija v samooskrbno elektrarno pa se bo hitreje povrnila. Pri opremljanju stavb s TČ se izognemo tudi številnim stroškom in posegom, ki so nujni pri drugih načinih ogrevanja: odpadejo kurilnica, peč, skladiščni prostor za kurivo, prav tako ni stroškov nabave rezervoarja, izjemno dragih plinskih priključkov, gorilnika, ne potrebujemo dimnika in dragega vzdrževanja. "Pri ogrevanju s toplotno črpalko dobimo tri četrt potrebne energije iz naravnih virov in izjemno znižamo stroške ogrevanja in ohlajevanja," izpostavljajo v GEN-I.

Sončne elektrarne za zdaj še niso stalnica novogradenj. Opaziti je, da se mnoge stranke zanje odločijo kasneje, ko že bivajo v stavbi in so že odplačale kredite za hišo.
Tdx/Carportwerk

Pravilno načrtovanje zagotavlja rentabilno investicijo

Da pa bi energijo sonca kar najbolje izkoristili, je treba obe napravi pravilno dimenzionirati. Pravilno načrtovanje toplotne črpalke je odvisno predvsem od ugotovljene porabe energije za ogrevanje, od toplotne izolacije stavbe, načina ogrevanja prostorov (z radiatorji, talno, konvektorsko ...) in virov, ki so na razpolago (voda, zemlja, zrak), pojasnjuje Jernej Škoflek iz podjetja Sonce energija. "Pri načrtovanju sončne elektrarne pa so najbolj pomembni podatki o pretekli in prihodnji porabi elektrike, priključna moč stavbe, orientacija in lokacija stavbe ter naklon strehe," razlaga Škoflek. Vgradnja TČ in SE je dolgoročna investicija, zato je bistveno, da v načrtovanje vključimo kompetentne strokovnjake, ki bodo poskrbeli, da bo kar najbolj smotrna. Z optimalno rešitvijo se bo naložba namreč hitro povrnila in poskrbela za precejšnje prihranke, dodaja Škoflek.

Sončna elektrarna mora zadoščati potrebam

Z načrtovanjem pa je opravljenega šele pol dela, pomembna je tudi zanesljiva izvedba. Primož Tručl svetuje, naj posamezno napravo montirajo ločeni izvajalci, saj je zelo malo univerzalnih mojstrov, vendar to ni ključno za uspeh projekta: "Mojstri so lahko tudi isti. Pomembno je, da je projekt dobro načrtovan in pravilno dimenzioniran." V praksi izvajajo montažo in priklop TČ strojni inštalaterji, SE pa montažne ekipe za delo na strehi in električarji za povezavo in zagon SE, pa pojasnjuje Igor Kozlar iz podjetja Enertec. Na vprašanje, ali se prej vgradi sončna elektrarna ali toplotna črpalka, Suzana Guček iz podjetja Kronoterm odgovarja, da je priporočljivo najprej vgraditi toplotno črpalko, da se ugotovi potreba po elektriki (tudi glede na preostale porabnike električne energije v domu). "Na podlagi tega se nato ustrezno in pravilno dimenzionira sončna elektrarna. Če se najprej vgradi SE, pa je treba pravilno oceniti porabo elektrike za toplotno črpalko in imeti načrt, kam s presežki elektrike do vgradnje črpalke," svetuje Gučkova. Tudi v podjetju GEN-I menijo, da je za samooskrbo nujno predvideti takšno velikost sončne elektrarne, ki bo ustrezala potrebam objekta in željam investitorja. "Če v bližnji prihodnosti načrtujemo povečanje porabe električne energije - zaradi prenove ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke, nakupa električnega avtomobila ali nakupa drugega večjega porabnika električne energije -, je priporočljivo, da se povečanje upošteva pri izračunu ustrezne velikosti sončne elektrarne," svetujejo v GEN-I. Pri tem se moramo zavedati, da se naša poraba električne energije spreminja in je težko napovedati trend porabe za 30 let, kolikor je doba uporabnosti SE. Zato v družbi GEN-I svetujejo izbiro sončne elektrarne, ki ob ustreznem načrtovanju omogoča nadgradnjo in s tem povečanje zmogljivosti, seveda ob upoštevanju tehničnih in zakonskih omejitev.

Pri načrtovanju priključne moči sončne elektrarne je treba upoštevati skupno porabo električne energije za ogrevanje in drugega odjema v gospodinjstvu.
Shutterstock

Prednosti TČ pred drugimi oblikami ogrevanja

Primož Tručl poudarja, da so toplotne črpalke učinkovitejše od drugih načinov ogrevanja, s čimer se strinja tudi Tomaž Zaviršek iz podjetja Energija plus. Meni, da so toplotne črpalke učinkovitejše predvsem v primerjavi z električnimi pečmi oziroma električnimi radiatorji, a tudi v primerjavi s kurilnim oljem in utekočinjenim naftnim plinom. V Kronotermu dodajajo pojasnilo, da TČ črpa toploto iz zraka, vode ali zemlje, električno energijo pa potrebuje samo za delovanje. "Torej se ne ogrevamo na elektriko, zato je skupni strošek kurjave bistveno manjši. Ob vgradnji sončne elektrarne pa boste popolnoma samooskrbni," dodaja Suzana Guček. S tem se strinjajo tudi v podjetju GEN-I: "S kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke fiksne mesečne stroške ogrevanja in električne energije zmanjšamo na minimum. Če denimo na starejši objekt, v katerem se za ogrevanje in pripravo sanitarne vode uporablja toplotna črpalka, namestimo elektrarno nazivne moči 11 kW, lahko namesto 1459,21 evra letno (121,60 evra mesečno), kolikor po oceni GEN-I porabi tak gospodinjski odjemalec brez elektrarne, za oskrbo z električno energijo odštejemo le približno 165,61 evra letno oziroma 13,80 evra mesečno." V GEN-I dodajajo, da imajo TČ več prednosti pred drugimi oblikami ogrevanja. "So idealna rešitev za ogrevanje in hlajenje pri novogradnjah, sanacijah ali ob menjavi ogrevalnega sistema ter odlična rešitev za talno ogrevanje, saj delujejo na principu nizkotemperaturnega ogrevanja. Obstaja tudi možnost, da toplotno črpalko priključite na nizkotemperaturne radiatorje (visokotemperaturne toplotne črpalke). V nasprotju s kamini in grelci oddajajo toploto nizke gostote, ki je prijazna otrokom in starejšim, TČ pa lahko preprosto upravljate celo na daljavo, kar povečuje vaše udobje." V GEN-I so še izračunali, da kombinacija mikro sončne elektrarne in toplotne črpalke pripomore tudi k ohranjanju okolja, saj zmanjšuje emisije CO2 za dobrih pet ton na leto, s čimer se ohrani 20 dreves. Hkrati toplotna črpalka ne onesnažuje ozračja z izgorevanjem in uporablja ozonu prijazna hladilna sredstva.

Tudi za starejše hiše

Kot je bilo že omenjeno, je kombinacija SE in TČ primerna tudi za starejše hiše, ne le za novogradnje. "Pri SE starost zgradbe ne igra vloge pri načrtovanju, saj le malo poveča stalno obtežitev stavbe," pojasnjuje Jernej Škoflek. "Tudi pri načrtovanju TČ ni pomembna starost stavbe, pač pa njena izolacija, saj se na tej osnovi določi primerna TČ. Načeloma velja, da so starejši objekti energetsko bolj požrešni, zato se investicija pri njih zelo hitro povrne. Zaradi ugodnega kredita in subvencij Eko sklada se praviloma strankam brez lastnega vložka mesečni stroški znižajo takoj. Po poplačilu kredita pa stranke postanejo energetsko povsem neodvisne." Sodobne novogradnje po sogovornikovih besedah navadno že uporabljajo za ogrevanje TČ, saj veljajo za cenovno dostopen in trajnostno orientiran vir toplote. SE za zdaj še niso stalnica novogradenj, stranke pa se zanje odločijo kasneje, ko se finančna izpostavljenost zmanjša. "SE namreč ni nujna za udobje bivanja. Je pa zagotovo smiselna pri visoki porabi električne energije in s tem tudi stroških," poudarja Jernej Škoflek. Po mnenju Igorja Kozlarja pa se za kombinacijo SE in TČ najpogosteje odločajo investitorji, ki želijo zamenjati ogrevalni sistem v 10 do 20 let stari hiši, porast vgradnje TČ in SE pa opaža tudi pri novograditeljih. V Kronotermu pri odločanju o vgradnji TČ v starejšo hišo poudarjajo dvoje: kompatibilnost z ogrevalnim sistemom in potrebe oziroma želje prebivalcev. "Vse toplotne črpalke res niso primerne za radiatorsko ogrevanje, ki prevladuje v starejših hišah," pojasnjuje Suzana Guček, "tiste boljše pa imajo posebno tehnologijo, ki omogoča učinkovito ogrevanje tudi z radiatorji." Ob izbiri toplotne črpalke ponudniku predstavite svoje potrebe, še svetuje sogovornica. "Povejte, če imate pozimi radi bolj toplo bivališče ali če je ob vikendih na obisku dodatna družina s štirimi člani v zgornjem nadstropju, ki ga sicer ne ogrevate. Le tako boste izbrali najbolj primerno toplotno črpalko, ki vam bo dobro in dolgo služila, in na podlagi tega tudi primerno sončno elektrarno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta