(INTERVJU) "Če nas konkurenca posnema, smo na pravi poti"

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
28.01.2024 05:00

S Suzano Guček iz Kronoterma o pravilnih korakih pri izbiri toplotne črpalke, na katere malenkosti moramo biti pozorni in zakaj so nagrade dobre za motivacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kronoterm

Ko izbiramo toplotno črpalko za hišo ali stanovanje, moramo biti pozorni na vrsto dejavnikov. Da izberemo najprimernejšo napravo, je pomemben temeljit razmislek, ker je ponudba na trgu obširna in je izbira res težka. Toplotna črpalka je najboljša izbira za ogrevanje tako z vidika prihrankov, enostavnosti uporabe kot tudi učinkovitosti. Katero izbrati, pa je za posameznika velik izziv. "Učinkovite so vse in vse grejejo. Pomembne pa so malenkosti, ki lahko zmotijo naš vsakdanjik," pravi Suzana Guček iz Kronoterma.

Suzana Guček, Kronoterm: "Zagotavljanje kakovosti, redno vzdrževanje in odlična tehnična podpora so ključni za dolgotrajno zadovoljstvo uporabnikov toplotnih črpalk."
Kronoterm

Naj bo taka, da lahko pozabite nanjo

Kako torej ravnamo, ko izbiramo toplotno črpalko? Kaj je bolj pomembno kaj manj?

"Najprej se morate vprašati, kje bo stala toplotna črpalka. Kako se bo zlila z okolico? Jo bo motila? Videz neprivlačne škatle namreč močno zaznamuje arhitekturo hiše, v katere oblikovanje in videz so lastniki vložili ogromno truda in denarja. Enako je s hrupom: ogromno toplotnih črpalk je izjemno glasnih, kajti zvok se odbija in s tem potencira, to pa na vse manjših zemljiščih in ob vse pogostejši uporabi toplotnih črpalk povzroča mnogo težav in ogromno medsosedskih nesoglasji. Pomembno je, da izberete tiho toplotno črpalko – tiho že čisto poleg toplotne črpalke, in ne na razdalji pet metrov, kot oglašuje mnogo ponudnikov toplotnih črpalk. Naprava mora postati nevidna in nemoteča – tako da dejansko pozabimo nanjo in samo tiho dela v ozadju, nam pa zagotavlja topel dom. Preverite tudi, kako učinkovita je, razlika v letnem grelnem številu SCOP med 3,0 in 5,0 namreč pomeni še večje prihranke na letni ravni.

Pomembno je tudi, da se pred nakupom prepričate o vseh skritih stroških, ki lahko nastanejo pri vgradnji – na primer za razne dodatne vremenske zaščite, ki jih je treba vgraditi naknadno. Pa vse do raznih dodatnih elementov pri montaži, ki niso vključeni v osnovno ponudbo za toplotno črpalko."

Je izbira odvisna tudi od velikosti nepremičnine?

"Da, velikost nepremičnine vpliva na izbiro toplotne črpalke, ker je treba upoštevati potrebno moč sistema glede na prostornino ogrevanega prostora."

Videz, ki se zlije z arhitekturo

Od česa je odvisno, kam toplotno črpalko namestimo? Omenjali ste videz hiše in okolice ter hrupnost.

"Lokacija namestitve vira toplote je odvisna od praktičnosti, varnosti in učinkovitosti sistema, pri čemer pa je pomembno upoštevati dejavnike, kakršen je raven hrupa, ter estetski vidik. Razmišljanje o tem, ali bo toplotna črpalka motila s hrupom ali vplivala na videz objekta, postaja ključno pri odločitvi, kam jo namestiti, da bi zagotovili učinkovito delovanje brez nepotrebnih motečih elementov."

Med katerimi vizualnimi rešitvami lahko izbiramo?

"Kupci imajo pri izbiri vizualnih rešitev veliko možnosti, ki se estetsko prilagajajo okolju. Notranje in zunanje postavitve in dizajni so na voljo v skladu z arhitekturnim slogom nepremičnine. Lahko se na primer odločite za videz starane pločevine, kot je corten, ali sledite trendu antracita. Naša rešitev ADAPT je na voljo v šestih različicah, ki omogočajo popolno zlitje z arhitekturo objekta ali okolice, kar omogoča, da izberete videz, ki najbolj ustreza vašim željam in okolju."

Izbira vira toplote je odvisna od razpoložljivosti virov v regiji, ekonomske izvedljivosti in okoljskih vplivov.
Kronoterm

Večja učinkovitost in pametnejši sistemi

Kronoterm je lani javnosti predstavil geotermalno toplotno črpalko četrte generacije, imenovano ETERA. Kako so se izkazale prvotne poskusno inštalirane naprave? Ali ste na podlagi njihovih rezultatov karkoli spreminjali?

"Uvedba četrte generacije geotermalne toplotne črpalke ETERA poudarja zavezanost podjetja k naprednim tehnologijam in k razvoju izdelkov z dolgo življenjsko dobo.

Prvotne inštalacije so bile uspešne, lastnikom je ETERA prinesla očitno zmanjšanje ogrevalnih stroškov. Eden od lastnikov ETERE je z njeno namestitvijo kar za polovico zmanjšal stroške ogrevanja v primerjavi s prejšnjo toplotno črpalko. Na podlagi podatkov in izkušenj bomo v prihodnosti urejali izboljšave ali prilagoditve."

V katero smer sploh gre razvoj toplotnih črpalk? Kaj je še mogoče izboljšati?

"Razvoj toplotnih črpalk gre v smer večje energetske učinkovitosti, manjšega vpliva na okolje ter boljših in pametnejših nadzornih sistemov. Ključno vlogo igrajo poenostavitve vseh korakov s konceptom PLUG & PLAY, poudarek je na enostavnosti ter tehnologiji, ki postaja nevidna v ozadju. Pri tem upoštevamo tudi uporabo okolju prijaznih sredstev, kot je propan, ter sledimo smernicam okoljskih direktiv za ustvarjanje trajnostnih rešitev za ogrevanje in hlajenje."

Razpoložljivi viri toplote

Ali je pozornost pri razvoju enakovredno namenjena vsem virom toplote (zemlja, voda, zrak) ali kateri prevladuje? Kaj je vzrok za to?

"Razvoj se osredotoča na vse vire toplote. Sicer prednjači zrak, se pa ljudje vse pogosteje odločajo tudi za druge sisteme, pri čemer novogradnje izkoriščajo zanimanje za horizontalne zemeljske kolektorje in s tem za geotermalne toplotne črpalke. To je posledica ozaveščenosti strank o trajnostnih rešitvah in pripravljenosti na vgradnjo sistema, ki že izkorišča pripravljeno okolico za učinkovito izrabo toplote zemlje, hkrati pa skrbijo za naslednje generacije, saj postanejo zemeljski kolektorji del nepremičnine, ki tudi dvignejo vrednost nepremičnini."

Po kateri vrsti toplotnih črpalk pa je največ povpraševanja? Zakaj?

"Povpraševanje je odvisno od razpoložljivosti virov toplote v določeni geografski regiji. Največ povpraševanje pa je po toplotnih črpalkah zrak/voda."

Razvoj toplotnih črpalk gre v smer večje energetske učinkovitosti, manjšega vpliva na okolje ter boljših in pametnejših nadzornih sistemov.
Kronoterm

Odzivnost servisne ekipe

Kako zagotavljate, da bodo kupci čim dlje brez težav uporabljali toplotno črpalko?

"Zagotavljanje kakovosti, redno vzdrževanje in odlična tehnična podpora so ključni za dolgotrajno zadovoljstvo uporabnikov toplotnih črpalk. Garancijske politike in programi vzdrževanja lahko pripomorejo k podaljšanju življenjske dobe naprav."

Kaj pa se zgodi, če gre po vgradnji kaj narobe? Ali je mogoče toplotne črpalke popraviti?"Vprašanje, ki ga nikakor ne smete izpustiti, se glasi: kdo mi bo pomagal, ko bom potreboval servis? Je na voljo hitra in odzivna servisna ekipa? Lahko naredijo servis tudi na daljavo? Kako bo z rezervnimi deli čez pet, deset let? Bo ponudnik še na voljo? Življenjska doba toplotnih črpalk je namreč 15 let in več. Smiselno je tudi, da se pred nakupom na sedežu ponudnika prepričate, kako je z vsem obljubljenim v praksi. Kajti večkrat se je že zgodilo, da so nas še pred nakupom poklicali na servis in bili izjemno pozitivno presenečeni nad odzivnostjo naše servisne ekipe."

Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta