Naravni pripravki, ki lahko z vrta preženejo mravlje, kapusovega belina in pršice

Jasna Marin Jasna Marin
05.07.2022 04:00

Podobno kot v naravi je tudi v domačem vrtu življenje vseskozi pestro in velikokrat nepredvidljivo. Rastline na zelenjavnem vrtu lahko poleti napadejo bolezni in škodljivci, ki so značilni za suho ali deževno vreme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gosenica kapusovega belina
Shutterstock

Mravlje

Mravlje se pogosto naselijo tam, kjer so rastline napadle uši ali kaparji, saj ti škodljivci izločajo medeno roso, s katero se mravlje hranijo in obenem ščitijo uši. Mravlje lahko odženete s pelinovo brozgo, ki jo pripravite iz 300 g svežih listov pelina, ki jih 24 ur namakate v 10 litrov vode, in z nerazredčeno tekočino škropite. Lahko pa na vrt postavite tudi vabe za mravlje.

Listne uši izločajo medeno roso, s katero se mravlje hranijo in obenem ščitijo uši.
Zeleni Svet

Kapusov belin

Beli metulj, imenovan kapusov belin, napada zelje in druge kapusnice. Manj bo nadležen, če kapusnice sadite v bližini paradižnika, zelene in špinače. Pripravek za odganjanje tega metulja pripravite iz dveh pesti stranskih paradižnikovih poganjkov, ki jih za 3 ure namočite v 2 litra vode in vsak drugi dan zalijete po kapusnicah. Lahko pa sadike prekrijete tudi s tanko najlonsko nogavico.

Kapusov belin
Shutterstock

Pršice

Pršice so s prostim očesom komaj zaznavni pajkovci, ki izsesavajo listne sokove kumaram, papriki, paradižniku, fižolu ... Škropite s preslično brozgo, ki jo izdelate iz 1 kg njivske preslice, ki jo 24 ur namakate v 10 litrov vode.

Pršice
Shutterstock

Bela mušica

Rastlinjakov ščitkar ali bela mušica je nadležen škodljivec, ki se ga je težko znebiti. Uporabite lahko škropivo na bazi piretrina, ob močni napadenosti pa bo najbolje v celoti odstraniti napadeno rastlino.

Bela mušica
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta