Nepremičninski trg: Stanovanja bodo še naprej dobra dolgoročna naložba

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
06.09.2020 02:00

Raziskava družbe RE/MAX Evropa je pokazala, da je povpraševanje po stanovanjih še vedno veliko in da bo kriza najbolj prizadela trg poslovnih nepremičnin, kjer pričakujejo padec cen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Covid-19 in negotovost, ki jo je pandemija prinesla, sta v Evropi porodila mnoga vprašanja, med drugim, kaj se bo zgodilo z nepremičninskim trgom. Obstajajo strahovi pred gospodarsko recesijo, brezposelnost je v porastu. Kot ocenjuje Igor Horvat, direktor družbe RE/MAX Slovenija, je pandemija negativno vplivala na evropske nepremičninske trge, vendar pa se je izkazalo, da je stanovanjski trg v primerjavi s poslovnimi nepremičninami razmeroma odporen proti krizi. "V Evropi povpraševanje po stanovanjih še naprej presega ponudbo nepremičnin," ugotavlja Horvat.

Alternativa varčevanju

"Skupno pričakovanje je, da si večina evropskih držav do konca leta ne bo opomogla, vendar trenutno stanje ni tipičen gospodarski padec. Nepremičninski trg se je že večkrat izkazal za odpornega proti krizi in nepremičnine bodo še naprej dobra dolgoročna naložba, kot so bile doslej," poudari Horvat. Prepričan je, da bodo ljudje, ki bodo obdržali stabilnost in službo, postali še aktivnejši pri nakupih, predvsem na stanovanjskem delu. Meni, da se bo šele jeseni razkrilo, kakšne posledice ima epidemija oziroma trenutne razmere na povpraševanje in ponudbo ter s tem na cene nepremičnin. "Nikakor ne smemo zanemariti dejstev, da so banke poslale v obtok velike količine denarja za reševanje posledic zdravstvene krize, da Slovenci hranimo na bankah skoraj 22 milijard evrov in da danes veliko razmišljamo o vrednosti denarja. Donosi od bančnih vlog so minimalni, vrednosti delnic pa so nepredvidljive, zato so naložbe v nepremičnine danes postale alternativa finančnim naložbam in klasičnim oblikam varčevanja," pravi Horvat. "Menim, da bo morebitni padec cen nevtraliziran predvsem zaradi nakupov naložbenih nepremičnin, kari postaja v zadnjem času tudi v Sloveniji vedno bolj zanimiva oblika plemenitenja premoženja posameznikov. To so nepremičnine, ki jih ne kupimo za lastno uporabo, ampak za oddajanje z namenom zagotavljanja večjih donosov, kot nam jih ponujajo varčevanje na banki, nakup delnic ali druge aktualne oblike varčevanja."

Jeseni se bo pokazalo, kakšne posledice imajo trenutne razmere na povpraševanje in ponudbo ter s tem na cene nepremičnin.
Shutterstock

Največji padec cen za poslovne nepremičnine

Raziskava o vplivu pandemije na prodajo nepremičnin in njihove cene, v kateri je sodelovalo več kot 2000 RE/MAX-ovih posrednikov in menedžerjev agencij iz 27 držav, je pokazala, da jo bo najslabše odnesel poslovni sektor nepremičnin. Začasna ustavitev gospodarstva, upad turizma in povečan prehod k delu od doma so na ta sektor močno vplivali. Raziskava kaže, da posredniki v tem segmentu predvidevajo za 20 odstotkov manj transakcij in padec cen od 10 do 20 odstotkov (najemnina in prodaja). Večina držav napoveduje padec cen med 10 in 20 odstotki (najem in prodaja), medtem ko na Portugalskem, v Španiji, Poljski, Italiji in Grčiji pričakujejo za okrog 20 odstotkov nižje cene. Najbolj bo prizadet hotelski, gostinski in maloprodajni sektor, kjer večina držav napoveduje padec cen. Na področju investicijskih nepremičnin za gradnjo pa Češka, Poljska, Nemčija, Švica, Izrael, Romunija, Slovaška, Turčija in Nizozemska načrtujejo zvišanje cen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta