Ogrevanje doma: Toplotna črpalka je vse bolj priljubljena izbira

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
16.04.2021 04:00
Kadar govorimo o samooskrbnosti z uporabo obnovljivih virov energije, običajno najprej pomislimo na energijo sonca in vode, morda še vetra. A vedno bolj se v zadnjih letih kot čist, okolju prijazen energent uveljavlja toplota zraka, vode ali zemlje, ki jo s pridom izkorišča toplotna črpalka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/www.airconpanasonic.de

Toplotna črpalka toplote ne ustvarja z uporabo kuriva, ampak jo samo prečrpava. Ta naprava toploto črpa iz okolice - zraka, vode ali zemlje - ki je neizmeren in obnovljiv vir, in jo pošilja v ogrevalni sistem na želeno temperaturo. Torej toplotna črpalka ne prispeva h globalnemu segrevanju kot drugi načini ogrevanja, ki uporabljajo kurilno olje, zemeljski plin, premog, drva, lesno biomaso ali neposredno električno energijo. Prav tako ne povzroča drugih zdravju in okolju izredno škodljivih emisij: CO2, NOx, PM10, PM2,5, SO2 ... Za pogon oziroma črpanje potrebuje le delček električne energije, kar v praksi pomeni, da iz ene enote vložene električne energije dobimo od tri do šest enot uporabne toplote. To električno energijo za pogon pa lahko pridobimo iz električnega omrežja ali proizvedemo sami, na primer s sončno elektrarno. Zato je ogrevanje s toplotno črpalko izredno ugodno oziroma v kombinaciji s sončno elektrarno praktično brezplačno. Toplotna črpalka nam ponuja tudi najvišje udobje, saj lahko imamo hkrati zagotovljeno ogrevanje, toplo sanitarno vodo ter celo hlajenje, česar drugi načini ne omogočajo. Udobje zagotavlja tudi upravljanje na daljavo, kar preko mobilnega telefona, tablice ali računalnika.

​Kaj morate vedeti, preden se odločite

Če še nimate toplotne črpalke, imate najbrž kup vprašanj v zvezi s to napravo. Katero izbrati, koliko stane, kam jo umestiti ... "Pomemben je temeljit razmislek, saj je ponudba na trgu res obširna in je izbira res težka," meni Bogdan Kronovšek iz podjetja Kronoterm. "Toplotna črpalka je najboljša izbira tako z vidika prihrankov, enostavnosti uporabe kot tudi učinkovitosti. Katero izbrati, pa je velik izziv za posameznika. Učinkovite so vse in vse grejejo. Pomembne so malenkosti, ki lahko zmotijo vsakdanjik in kakovost bivanja." Najprej se je po besedah sogovornika treba vprašati, kje bo stala toplotna črpalka in kako se bo zlila z okolico, da je ne bo motila. Videz neprivlačne škatle namreč močno zaznamuje arhitekturo hiše, v katere oblikovanje in videz so lastniki vložili ogromno truda in denarja. Enako je s hrupom. Ogromno toplotnih črpalk je izjemno glasnih, zvok se namreč odbija in s tem potencira, kar na vse manjših zemljiščih in ob vse pogostejši uporabi toplotnih črpalk povzroča mnogo težav in ogromno medsosedskih nesoglasij. "Pomembno je, da investitor izbere tiho toplotno črpalko. Tiho že čisto zraven toplotne črpalke in ne na razdalji pet metrov, kot oglašujejo nekateri ponudniki toplotnih črpalk. Naprava mora postati nevidna in nemoteča, tako da dejansko pozabimo nanjo in samo tiho dela v ozadju, nam pa zagotavlja topel dom," opozarja Bogdan Kronovšek.

Glede na trende v gradbeništvu je uporabnikom čedalje bolj pomemben videz toplotne črpalke. Ta postaja vse bolj všečna.
Kronoterm

Preveriti je treba tudi učinkovitost toplotne črpalke, kajti razlika v letnem grelnem številu SCOP med 3,0 in 5,0 pomeni še večje prihranke na letni ravni. "Pomembno je tudi, da se pred nakupom prepričate o vseh skritih stroških, ki lahko nastanejo pri vgradnji - na primer zaradi dodatnih vremenskih zaščit, ki jih je treba vgraditi naknadno, ali raznih dodatnih elementov pri montaži, ki niso vključeni v osnovno ponudbo za TČ," meni sogovornik. Zadnje vprašanje, ki se nikakor ne sme izpustiti, pa je, kaj bo, če bo šlo kaj narobe. Kdo mi bo pomagal, ko bom potreboval servis? Je na voljo hitra in odzivna servisna ekipa? Lahko naredijo servis tudi na daljavo? Kako bo z rezervnimi deli čez pet, deset let? Bo ponudnik še na voljo? "Življenjska doba toplotnih črpalk je namreč 15 let in več. Smiselno pa je tudi, da se investitor pred nakupom na sedežu ponudnika prepriča, kako je vse obljubljeno tudi v praksi," sklene Bogdan Kronovšek.

​Okolju in uporabnikom vedno bolj prijazne

V zadnjih 15 letih je razvoj toplotnih črpalk prinesel številne posodobitve tako pri funkcionalnosti kot v videzu naprav. Postale so izjemno učinkovite in tehnološko dovršene, zelo tihe, ne nazadnje pa se je spremenilo tudi oblikovanje. "V prvi vrsti se pri razvoju toplotnih črpalk delovanje prilagaja uporabnikom in njihovemu sodobnemu načinu življenja," meni Suzana Guček iz Kronoterma. "Pri tem je v veliko pomoč razmah pametne tehnologije, ki na primer uporabniku omogoča upravljanje na daljavo. Razvoj gre na splošno v smeri, da tehnologija postane nevidna in naprave uporabnikom prijazne."

Čeprav so nekatere toplotne črpalke že izjemno tihe, je najbolje, da zunanje enote ne postavimo v bližini sosednje hiše ali spalničnega okna.
Daikin

Miha Glavič iz podjetja E2E pa kot poglavitno spremembo na področju toplotnih črpalk v zadnjih 15 letih izpostavi prehod na plin R32, ki je trikrat manj obremenjujoč za okolje. "Toplotne črpalke so že pred desetimi leti pri zunanji temperaturi minus 15 stopinj Celzija zmogle radiatorsko vodo ogreti na 80 stopinj, in to z dvema kaskadnima kompresorjema. Danes zmorejo vodo ogreti na 70 stopinj z enim kompresorjem, vendar to tehnologijo premorejo le redke blagovne znamke," še opozori Glavič. Na vprašanje, kam bo šel razvoj toplotnih črpalk, Miha Glavič odgovarja, da se bodo višali izkoristki, predvsem pa bo šel razvoj v smeri diagnosticiranja napak na daljavo, in to še preden bodo napake tako velike, da bi povzročile nedelovanje naprave. Tudi navodila za popravila postajajo bolj preprosta za serviserje. "Pravzaprav bo šlo za videonavodila, prevedena v lokalne jezike," pojasnjuje Glavič.

Toplotna črpalka daje maksimalne izkoristke pri svojem delovanju le, če je nastavljena tako, da deluje neprestano in se ne izklaplja v nobenem delu dneva.
Stiebel Eltron
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta