Toplotna črpalka: Najboljša je, če je ne opazite

Barbara Gavez Volčjak
26.02.2021 02:00
Toplotne črpalke postajajo vse pogostejši način ogrevanja ne le v novogradnjah, temveč tudi pri zamenjavi ogrevalnega sistema v družinskih hišah. Imajo poleg prednosti tudi kakšne slabosti?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na splošno veljajo toplotne črpalke za zelo učinkovit način ogrevanja, prijazen do okolja in lastnikove denarnice. Pri izbiri moramo biti zato pozorni na parametre, ki se med določenimi toplotnimi črpalkami razlikujejo in lahko precej vplivajo na bivalno udobje. Med temi so denimo videz naprave, skriti stroški zaradi dodatnih elementov, ki niso vključeni v osnovno ceno, možnosti servisiranja, grelno število in ne nazadnje glasnost toplotne črpalke. Hrup lahko moti nas, pa tudi sosede, nič od tega pa seveda ni zaželeno. "Pri odločitvi za nakup toplotne črpalke se moramo zavedati, da bo z nami naslednjih 15 do 20 let. In njena naloga je, da ne vzbuja nobene pozornosti. Zvoki toplotne črpalke se namreč zlijejo s preostalimi zvoki v hiši ali okolju," menijo v podjetju Kronoterm.

Običajno je glasnejša zunanja enota

Hrupna je lahko notranja ali zunanja enota toplotne črpalke, opozarjajo v podjetju Orca Energija. "Odločilen podatek je, kje so komponente, ki lahko povzročajo hrup, ali so torej te del notranje ali zunanje enote. Največkrat je pri ločeni inštalaciji zunanje in notranje enote glasna zunanja enota, saj sta v njej tako ventilator kot kompresor. Običajna zvočna moč toplotne črpalke je od 50 do 70 dB in je odvisna predvsem od tega, pri kakšni moči toplotna črpalka deluje in na kakšnem mestu je postavljena," razlagajo v Orca Energiji.

Toda ljudje različno dojemamo glasnosti in frekvence, zato morajo obstajati objektivne ocene, kako hrupno je lahko človekovo okolje. Pa obstajajo? "Zakonodaja, ki predpisuje dovoljeni nivo hrupa, je v Sloveniji v primerjavi z EU zelo ohlapna in je trenutno urejena s tako imenovano Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju," pojasnjujejo v podjetju Orca Energija. Težava veljavne uredbe je po njihovem mnenju v tem, da se hrup ne obravnava celostno, ampak se sprejemljiva raven hrupa določa glede na lokacijo in klasifikacijo objekta.

Pri toplotnih črpalkah zrak-voda je priporočljivo, da je temelj toplotne črpalke ločen od temelja hiše.
Viessmann

Ovire okrepijo jakost zvoka

Kam torej postaviti zunanjo enoto toplotne črpalke, da ne bomo povzročali medsosedskih sporov in da ne bo zaradi povečane glasnosti trpelo naše zdravje? "Hrup, ki ga oddaja naprava, je odvisen tudi od postavitve glede na druge objekte oziroma ovire v neposredni bližini," pojasnjujejo v Kronotermu. Zvok, ki ga oddaja naprava, se odbija od ovir, okrepi se torej ob postavitvah v kot objekta, pod balkone ali nadstreške, v ozke ulice in podobne prostore. "Bolj ko zvoku zožimo polje širjenja, bolj se hrup prenaša v tej smeri," razlagajo sogovorniki. Obstajajo pa tudi dejavniki, ki glasnost zmanjšajo. "Glavni dejavnik zmanjšanja hrupa je razdalja, zato toplotno črpalko zmontirano čim dlje od sosedov ali okna spalnice. Prav tako zmanjšajo hrupnost ovire, ki vpijajo zvok. To so predvsem mehkejši materiali ali kakšne goste rastline, denimo grmovnice," še naštevajo v Kronotermu.

Raven hrupa toplotne črpalke
Kronoterm

Pri postavitvi moramo paziti tudi na širjenje vibracij. Pri toplotnih črpalkah zrak-voda je priporočljivo, da je temelj toplotne črpalke ločen od temelja hiše. Vibracije se lahko širijo tudi pri montaži na konzole ali postavitvi na streho objekta, zato takšna vgradnja ni najbolj priporočljiva. Če je to edina možnost, je pomembna vgradnja kakovostnih protivibracijskih elementov, svetujejo strokovnjaki iz Kronoterma. "Napravo glede na objekt in bližnje ovire v okolico umestite tako, da maksimalno zmanjšate odboj zvoka in možnosti hkratnega ojačanja hrupa," sklenejo v Kronotermu.

Zavedati se moramo, da bo toplotna črpalka z nami naslednjih 15 do 20 let. Zato je pomembno, da ne vzbuja pozornosti in se zlije z okoljem.
Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta