Okna za vaš dom: Zagotovite si najlepši pogled iz prostorov

Sanja Verovnik
08.04.2021 02:00
Velika okna, ki segajo do tal, takšna, ki nadomestijo steno, majhna za kopalnico, ravno prave velikosti za stanovanje v mansardi - ponudba je pestra, le izbrati je treba ustrezno okno in ga pravilno vgraditi v hišo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Že sama izbira lokacije, kjer bo stala hiša, opredeljuje to, kakšno bo bivanje v stavbi. Kajti dovolj sončne svetlobe, vpliv sosednjih zgradb in dreves na osvetljenost hiše ter zemljišča okoli nje so, kot pravi Simon Vincek, prodajni inženir iz podjetja Window Solutions, Rehau, d.o.o., dejavniki, na katere morate biti pozorni pri umeščanju nepremičnine v prostor. Posebno pozornost pa si na hiši zaslužijo okna oziroma steklene površine. Koliko oken bo imela hiša, kje bodo umeščena, bodo večja ali manjša, iz česa bodo okvirji, vse to so vprašanja, na katera je dobro poznati odgovore, da bomo izbrali res najboljša okna za naš dom.

Pri pasivnih gradnjah pridejo v poštev zgolj okna s trislojno zasteklitvijo.
Rehau

Z okni do svetlobe in prihrankov

Po besedah Jasmine Černela iz podjetja AJM načrtujmo okna tako, da če je le mogoče, skoznje stavba sprejema sončno energijo pozimi, v poletnih mesecih pa ne prihaja do pregrevanja. "Hiša s steklenimi površinami naj omogoča najboljši možen dostop do zimskega sonca, najmanj zasteklitev pa naj se umesti na zahodno stran neba. S tem zaščitite objekt pred pregrevanjem in dobite veliko sončne energije v hladnejšem delu leta," svetuje Černela, ki je prepričana, da lahko ustrezna orientacija v kombinaciji z drugimi funkcijami za energetsko učinkovitost oken zmanjša ali celo odpravi potrebo po ogrevanju ali hlajenju, kar zmanjša račune za energijo in izboljša bivalno udobje. 

Steklo je pomemben del okna, saj zaseda največjo površino, hkrati pa je zasteklitev v kombinaciji s profilom tisto, kar določa koeficient toplotnega prehoda okna in s tem njegovo toplotno izolativnost.
Ajm

Simon Vincek pa ob tem opozori, da ni dobro pretiravati s prevelikimi steklenimi površinami na hiši. Kot razlog navede pregrevanje skozi okna v poletnih mesecih, zaradi česa je priporočljivo okna pred prevelikim vdorom sončne energije opremiti z ustreznimi senčili, notranje prostore, ki so "na udaru" sonca, pa je najbolje med poletjem hladiti s klimatsko napravo. Je pa res, priznava sogovornik, da lahko pozimi ob sončnem vremenu prav s takim "pregrevanjem" zmanjšamo tudi stroške ogrevanja.

​Višje ko je okno, več bo svetlobe

Nadvse preudarno se je treba lotiti tudi načrtovanja strešnih oken, skozi katera dobivamo svetlobo v mansardo. Vanja Ogrinc iz podjetja Velux Slovenija namreč opozori, da je od velikosti strešnega okna odvisna količina svetlobe, ki bo prihaja v posamezen prostor, zato je ključno, da velikost uskladite z namembnostjo prostora. "Za bivalne prostore, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, potrebujemo po slovenskih predpisih vsaj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris," pojasni Ogrinčeva. Kot vsa okna, pravi, tudi strešna omogočajo največ svetlobe v neposredni bližini, temu pa dodatno pripomore še višina okna. "Višje ko je okno, več bo svetlobe, saj se bo ta bolje razporedila po prostoru." Zato je treba že pri načrtovanju strešnih oken predvideti njihovo razporeditev pa tudi velikost, pravi sogovornica in poudarja, da imajo pri izbiri slednje pomembno vlogo še razmiki med špirovci, saj bo njihovo upoštevanje omogočilo enostavno in hitro umestitev.

Glede višine vgradnje načeloma velja, da strešna okna umestimo na višino, ki sedečemu omogoča nemoten pogled skozi okno, to pomeni, da je spodnji rob približno na višini 120 centimetrov. Z višje vgrajenim strešnim oknom bolje osvetlimo prostor, opozorijo v podjetju Fakro. Tudi če je spodnji rob okna 170 do 190 centimetrov od tal, ga bo uporabnik povprečne višine zlahka odprl, brez vsakršnega podaljška. Če pa nam je pomembnejši razgled, postavimo okna nižje oziroma se odločimo za okna z dvignjeno osjo obračanja krila ali za takšna z dvojnim odpiranjem. V obeh primerih se visokim ljudem, ki stopijo pod odprto krilo, ni treba sklanjati. Okna izbiramo tudi po namenu prostora, opozorijo v podjetju Fakro: "V kuhinjah, kopalnicah, kjer ustvarimo več pare in vlage, večina bolj zaupa plastičnim oknom. Drugje so lahko lesena."

Strešna okna praviloma umestimo na višino, ki sedečemu omogoča nemoten pogled skozi okno, kar pomeni, da je spodnji rob približno na višini 120 centimetrov. Lahko pa izberemo tudi kombinacijska okna, ki so primerna za navpično vgradnjo pod okna v kolenski zid na podstrešju.
Fakro

​Vsak material ima svoje prednosti in slabosti

Izbira okvirja vpliva na končno ceno oken pa tudi zastekljenih vrat, pravi Vincek. Poudarja, da je ponudba materialov za okenske okvirje danes zelo pestra: od PVC-ja, lesa do aluminija ter kombinacij PVC-ja in aluminija ali lesa in aluminija. Z vsemi lahko dosegamo zelo dobro energetsko učinkovitost, pravi Jasmina Černela, tako da je izbira pravega materiala odvisna predvsem od tega, kateri nam je bližje, kakšen videz želimo na stavbi doseči z okni in koliko smo zanje pripravljeni odšteti. Simon Vincek pojasni, da so najcenejši še vedno PVC-profili, kar pa ne pomeni, da so zaradi tega tudi manj kakovostni ali okoljevarstveno bolj problematični od lesa ali aluminija. Vsak material ima namreč svoje prednosti in slabosti. Pri tehtanju med ponudbami je dobro primerjati tehnične lastnosti oken in ne samo končne cene izdelkov. "Stavbno pohištvo ni stvar, ki jo lahko na hitro zamenjate, ko z njo niste več zadovoljni, kot na primer hladilnik, svetila ...," opozori sogovornik, zato je pomembno, kaj vse je v ponudbo zajeto in kaj ni. Vincek je prepričan, da ob kakršnih koli težavah lokalni proizvajalec stavbnega pohištva vsekakor prinaša prednost pred uvozniki, ki okna samo montirajo: "Pomislite, da ste izbrali ponudnika, ki je bil za deset odstotkov cenejši od konkurenta, nato pa čez dve leti ugotovite, da se okna in vrata ne zapirajo več pravilno ali da so se ukrivila, ponudnik pa je medtem svoje podjetje zaprl." Dogovarjanje z izvajalcem je lahko dolgo in predvsem menjava veliko stane, še opozori sogovornik.

​Steklo je pomemben del okna

Izbiri okvirja sledi izbira stekla, razloži Jasmina Černela. Pojasni, da imajo danes okna praviloma trislojno zasteklitev, med posameznimi plastmi pa je navadno plin argon. "Steklo je pomemben del okna, saj zaseda največjo površino, hkrati pa je zasteklitev v kombinaciji s profilom tista, ki določa koeficient toplotnega prehoda okna in s tem njegovo toplotno izolativnost," poudari sogovornica iz podjetja AJM in postreže s podatkom, da imajo dvoslojna stekla toplotno prehodnost (Uw) od 1,28 W/m2K, trislojna pa 0,60 W/m2K. "Če je zgradba v bližini prometne ceste ali je izpostavljena hrupu iz okolice, bo pomemben kriterij pri izbiri stekla tudi zvočna izolativnost, saj želimo, da čim manj hrupa prodre v notranjost," pravi Černela. "Zato velja: večja ko je vrednost Rw, boljša je zvočna izolativnost," pojasni sogovornica. "Poenostavljeno: izboljšanje zvočne izolativnosti za deset decibelov pomeni prepolovitev obremenitve s hrupom."

Poleg dobre izbire tudi strokovna montaža

Simon Vincek še opozori na dejstvo, povezano s pasivnimi hišami. Po njegovem mnenju pride pri pasivni gradnji v poštev zgolj trislojna zasteklitev. "Celotna Uw-vrednost je tista, ki je za končnega kupca pomembna. Sestavljena je iz Uf (okvir) in Ug (steklo)," razloži Vincek in poudari, da je poleg izbire okvirja in stekla bistvena tudi ustrezna in pravilna montaža okna. Montaža po standardu RAL je po njegovih besedah osnova za kakovostno vgradnjo stavbnega pohištva. Pri ponudbah bodite pozorni, doda sogovornik, da je omenjena montaža vključena. Še bolj pomemben pa je nadzor pri njeni izvedbi.

Za bivalne prostore, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, potrebujemo po slovenskih predpisih vsaj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris. Če jih je več, je tudi bivalno ugodje večje.
Velux

Čeprav se nam zdi, da vgradnja oken ni pretirano zahteven postopek in bi to z nekaj spretnosti, s pomočjo prijatelja ali dveh, lahko opravili sami, tudi Černela svetuje, naj kupci izberejo strokovno montažo, saj bodo le pravilno vgrajena okna služila svojemu namenu in prinesla učinek, ki si ga želijo uporabniki in ga proizvajalci obljubljajo. "Hkrati je proizvajalčeva montaža tudi zagotovilo, da bodo okna delovala, kot morajo. Če stranka sama vgrajuje, odpadejo tudi nekatere servisno-reklamacijske pravice oziroma storitve," še opozorijo v AJM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta