Trajna in lepa: Da bodo okna dolgo opravljala svoje poslanstvo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
12.06.2020 02:00

Sodobna okna so po večini izdelana kakovostno, s preverjenimi materiali, ne glede na to, ali je njihovo ogrodje plastično, leseno ali aluminijasto. A četudi so nova, so za dobro delovanje in dolgo obstojnost nujni redni pregledi in vzdrževanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/rademache

Tako kot za vsako stvar je treba tudi za okna redno skrbeti. Redno vzdrževanje je pogoj za nemoteno delovanje, opozarjajo v podjetju AJM, saj so okna izpostavljen del zgradbe, na katerega vplivajo vremenski pojavi. Hkrati pa so okna oziroma njihovi sestavni deli izpostavljeni tudi obrabi, zato je redno vzdrževanje ključnega pomena, da se zagotovi osnovni nivo funkcionalnosti, pravijo pri AJM. Osnovni materiali, ki se uporabljajo za izdelavo oken, so različni in imajo svoje prednosti in slabosti. Lahko je to les, plastika, aluminij ali kombinacija teh materialov. Različni uporabljeni materiali pogojujejo svoj način vzdrževanja. Plastično stavbno pohištvo odlikujeta nizka cena in preprosto vzdrževanje. Naravna struktura lesenih oken poleg estetskega videza daje občutek prijetnosti, domačnosti in topline v prostoru. Glede vzdrževanja pa je nekoliko zahtevnejše oziroma je njegovo vzdrževanje odvisno od kakovosti lesenega stavbnega pohištva. Okna bodo lepa in funkcionalna le, če jih bomo redno pregledovali in vzdrževali oziroma čistili. In kako to storimo?

Uporabljajte le primerna čistila

V podjetju AJM pojasnijo, da za čiščenje nikoli ne uporabljamo sredstev iz neznanih sestavin ali če nismo prepričani o vplivu čistila na površino čiščenja. "Krpe iz mikrovlaken, ki so priljubljen pripomoček za čiščenje, niso najbolj priporočljive za čiščenje oken, saj vsebujejo materiale in vlakna, ki lahko uničijo površino stekla, profila in tesnil," pravijo sogovorniki. "Vse dele okovja je treba redno pregledovati. Preveriti je treba, ali trdno stojijo na svojem mestu in ali se ne obrabljajo. Prav tako je priporočljivo okovje redno mazati oziroma oljiti vse gibljive dele."

Ustrezno dimenzionirana okna zagotovijo primerno količino dnevne svetlobe v prostoru. Naravna svetloba pa pozitivno vpliva na kakovost bivanja, produktivnost in zdravje uporabnikov.
Shutterstock

Čiščenje PVC- in ALU-profilov se ne razlikuje

Posebno poglavje je čiščenje plastičnih (PVC) profilov. To je tisti sestavni del okna, ki je najbolj izpostavljen vplivu iz okolice: prašnim delcem, dežju, snegu, soncu … "Poseben problem predstavlja cvetni prah na belih PVC-profilih," poudarijo v AJM. "Zgodi se, da se stranka pritoži, ker se je njen sicer bel PVC-profil z leti obarval rumeno. Ne gre za napako v materialu, za obarvanost je kriv cvetni prah, ki ga veter nanese na profile, sonce pa poskrbi, da se vanje 'zapeče', s čimer je čiščenje praktično nemogoče." Zato v AJM priporočajo spomladansko čiščenje ne le okenskih stekel, temveč tudi profilov, pri čemer lahko uporabimo čisto običajna čistilna sredstva - milnico in nežne, mehke krpe ali gobice, ki ne puščajo prask ali drugih sledi na profilu. In kako se od čiščenja PVC-profilov razlikuje nega aluminijastih? Med enim in drugim čiščenjem in vzdrževanjem ni razlik, odgovarjajo strokovnjaki podjetja AJM. Svetujejo uporabo nežnih čistilnih sredstev in krp iz mehkega blaga. Opozarjajo, da naj bodo aluminijasti (ALU) profili pri čiščenju hladni, maksimalna zunanja temperatura naj ne presega 25 stopinj Celzija. Sicer pa za čiščenje teh profilov odsvetujejo uporabo aparatov za čiščenje na paro, kislin ter močnih alkalnih čistilnih sredstev. Prav tako ni primerna uporaba grobih sredstev, tako imenovano abrazno čiščenje, niti nobenih organskih topil ali sredstev z neznano sestavino.

Kdaj je čas za menjavo oken? Ko ugotovite, da vaša okna niso več funkcionalna: skoznje uhajata zrak in zvok, so na njih vidne poškodbe ...
Shutterstock

Steklo čistimo z vodo in nežno gobico

Ostaneta nam še nega in vzdrževanje lesenih profilov, saj je les naravni material in zato občutljiv na vplive iz okolja, ki se poznajo na spremembi barve, površine ... V podjetju AJM pravijo, da za čiščenje lesenih okenskih okvirjev na notranji strani okna uporabljamo mehke krpe z nežno strukturo, ki ne puščajo odrgnin. "Če so lesene površine lakirane, lahko za čiščenje uporabimo nežno milnico. Po čiščenju je profile treba obrisati s suho krpo. Na zunanji strani so leseni profili najpogosteje že zaščiteni z aluminijasto masko, ki jo je prav tako treba redno čistiti. Posebno opozorilo pri lesenih oknih pa gre v zvezi s poškodbami, kot so praske, odrgnine, odtisi … "Poškodbe odpravite v najkrajšem možnem času, sicer lahko pride na mestu poškodbe do prodiranja vode pod poškodovano površino premaznega filma, kar vodi do spreminjanja barve lesa, odstopanja barvnega premaza in druge deformacije. Pri tem uporabite posebne lake, olja oziroma vzdrževalne sete," razložijo v AJM.
In ker se naše oko najpogosteje ustavi na steklu okna, moramo prav temu nameniti posebno pozornost. Stekla čistimo z vodo, gobico in krpo. "Pri tem je dobro uporabiti čistilo za steklo. Trdovratne madeže odstranimo z acetonom ali čim podobnim. Nikakor pa za čiščenje stekla ne uporabljamo kovinskih predmetov, ščetk ipd.," svetujejo pri AJM.

Kdaj je čas za menjavo oken?

Kljub rednemu in skrbnemu vzdrževanju in čiščenju oken pa lahko okna sčasoma tudi odslužijo svojemu namenu. Razlogov za to je več, pravijo v podjetju Arcont. Eden od njih so poškodbe: "Razpoke ali poškodbe v okenskem okvirju ali pa celo počeno steklo so seveda očitni znaki. Poškodbe se bodo širile naprej, računi za ogrevanje ali hlajenje bodo vse višji, pri uporabi takšnih oken pa se lahko celo poškodujete. Okna, ki se zaradi poškodb slabo zapirajo, predstavljajo še varnostni problem." Razlog za zamenjavo oken so vsekakor tudi prehajanje hrupa iz okolice.

Stekla čistimo z mehko gobico ali krpico in vodo, v katero dodamo čistilo za okna, ali pa z ustreznim čistilom poškropimo steklene površine in jih nato obrišemo.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta